Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava blagdana sv. Josipa i blagoslov slike Milosrdnog Isusa

Pulska župa sv. Josipa, jedina posvećena tome svecu na Području Porečke i Pulske biskupije, proslavila je svog nebeskog zaštitnika treće korizmene nedjelje, 19. ožujka. Misno slavlje predvodio je o. Đuro Hontić, župnik i gvardijan pulske župe i samostana sv. Ivana Krstitelja, u suslavlju s više svećenika.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je sv. Josip jedan snažan primjer kako treba živjeti svoju vjeru, te kako je korizma posebno milosno vrijeme za sagledati i obnoviti svoju vjeru i nastaviti svoj hod s Bogom prema konačnom cilju.

Bog i nas, poput sv. Josipa, poziva da budemo suradnici Božji, da Isusa nosimo kroz ovaj svijet. Bog nas danas zove da rastemo u svojoj vjeri i da po nama čini divna djela svoja. Zato nam je potrebno obnoviti svoju vjeru, zato nam je potrebno shvatiti da vjera jest Božji dar, ali bitan je i naš odgovor Bogu, naše spremno prihvaćanje zadataka i poslanja koja Bog stavlja pred nas kao što je stavio pred svetoga Josipa. Vidimo da je i sv. Josip u svojoj vjeri rastao i napredovao, razmišljao je o svojoj vjeri i zato je mogao razumjeti što to Bog od njega traži. Spominjući Josipov izbor i postupak, po naputku Božjega glasa, propovjednik je istaknuo kako mu je u trenutcima sumnje anđeo progovorio i Bog ga je vodio u njegovim koracima, a Josip se prepustio Božjemu vodstvu. Primjer sv. Josipa vjernika poziva nas da obnovimo svoju vjeru. P. Đuro je podsjetio, citirajući pobudnicu Evangelii Gaudium, na riječi pape Franje, koji nas poziva da obnovimo kršćansku krepost nade, da se prisjetimo svega onoga što je Bog već učinio u našemu životu, te da pouzdajući se u Boga s njim idemo dalje. Ne smijemo se dati obeshrabriti od onih koji nas žele uvjeriti da je sve propalo, da se ništa ne da učiniti. Mi kao kršćani moramo rasti u kreposti.

A najveću kršćansku krepost, krepost ljubavi pozvani smo nositi i pokazivati bližnjima. Pozvani smo živjeti svoji vjeru, nadu i ljubav pokazujući ih dobrim djelima, i brigom za druge, napose za potrebite. Predslavitelj je u tom kontekstu napomenuo aktualni tjedan solidarnosti s Crkvom u Bosni i Hercegovini. P. Đuro je na kraju podsjetio i da se ove godine navršava se 330 godina od kada je Hrvatski sabor izabrao sv. Josipa za zaštitnika hrvatskog naroda.

Na kraju misnoga slavlja sestre iz pulske Kuće sestara Milosrdnog Isusa su predstavile značenje i znakovita obilježja slike Milosrdnog Isusa, koja je u tu crkvu postavljena nekoliko dana ranije. Sliku je potom blagoslovio predvoditelj, o. Đuro Hontić. O slici i sv. Faustini Kowalskoj govorila je poljska redovnica s. Aldona Paczkowska, a simultano je prevodila s. Jana Komenda, također iz Poljske, ali koja je već duže vremena u Hrvatskoj pa je dobro naučila hrvatski jezik.

Misu je prenosila pulska Tv Nova, snimku možete pogledeati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=S_66KWFw_tY 

Najave