Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Blagoslov novog dijela groblja u Poreču

U nedjelju, 12. ožujka 2017., u Poreču je blagoslovljen novi dio Gradskog groblja. Misno slavlje i blagoslov novoizgrađenog dijela groblja predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša. Misno slavlje održano je u grobljanskoj crkvi Blažene Djevice Marije od Karmela. U uvodnom pozdravu porečki dekan i župnik preč. Milan Zgrablić, napomenuo je kako se na tom groblju mise održavaju redovno svake kvatrene nedjelje, dakle 4 puta godišnje, kao znak posebnog sjećanja i molitve za pokojne. Biskup je u uvodnom dijelu istaknuo kako se tom prigodom iskazuje briga za počivališta pokojnika, a ujedno i zahvalnost prema onima koji su realizirali te radove na Gradskom groblju.

U prigodnoj homiliji biskup je istaknuo dva pojma vezana uz Abrahama iz ulomka Knjige Postanka: poziv i vjera. Misterij je zašto Bog bira pojedinu osobu za određeni poziv, no osoba jednostavno osjeća da je pozvana, i izvršava povjereni zadatak iako neki koraci u tom procesu mogu izgledati nerazborito. Bog poziva Abrahama, daje mu obećanje, obećava mu ono najvrjednije, brojno potomstvo u budućim naraštajima. Svakome od nas Bog upućuje poziv i pripravlja put za ostvarenje date misije, na nama je da, poput Abrahama, pokažemo poniznu i pouzdanu vjeru u Boga, istaknuo je biskup. Nadalje, Abraham nam u prihvaćanju Božjega poziva može biti uzorom i stoga što je, spoznavši poziv, žurno, spremno i poslušno prionuo izvršenju. Ne traži, poput današnjeg čovjeka, razne potvrde i uvjeravanja. No njegova je vjera i vrlo inteligentna, znajući da živi u okruženju gdje neće moći ostvariti svoj naum odlazi na novo mjesto, gdje otpočinje novim početkom. Nama Bog svake godine daje korizmu, kao prigodu za novi početak, da ispitamo svoju vjeru, svoju poniznost, i sve ono što korizma na poseban način naglašava.

Evanđelje i homilija:

{mp3}170312-porecgroblje{/mp3}

Najvažnije, i ono što nama nedostaje, je Abrahamova ustrajnost u vjeri. Mi se vrlo lako oduševimo, ali kada rezultati ne dolaze brzo, posustajemo. Potrebno je ustrajati u svojim nastojanjima ostvarenja misije i kada ne vidimo rezultate, jer oni često dolaze mnogo kasnije, ponekad ih vide tek budući naraštaji. Naša vjera mora biti ustrajna i tek će tada donijeti plodove, istaknuo je mons. Kutleša. U našemu vremenu malo i jedni drugima vjerujemo, jako nedostaje povjerenje u međuljudskim odnosima, a temelj funkcioniranja kako obitelji tako i društva jest upravo vjera i povjerenje. Ako jedni drugima ne vjerujemo, tada se neprestance provjeravamo i tako nastaju sukobi i razdvajanja. Jedino što u ovome životu imamo sigurno je upravo vjera, vjera da će biti ono što očekujemo, tome nas uči Isus Krist. Ondje gdje prestaje domena razuma, tu nastupa vjera. Danas, u ovom materijalističkom svijetu, nije se lako nadati, no upravo preko posta, molitve i dobrih djela, već od ove korizme trebamo preispitati sebe i svoju vjeru, i upravo preko vjere i povjerenja moramo se okrenuti drugim ljudima.

Neka ovaj duh korizme prosvijetli svakoga od nas, da posvijestimo sami sebi da smo samo ljudi koji prolazimo ovim svijetom. Najbolji pokazatelj toga su i ovi grobovi naših predaka, doći će trenutak kada će dolaziti i na naše grobove. Živimo tako da budemo prepoznati po dobrim djelima, djelima ljubavi, da nam drugi mogu zahvaljivati što su bili voljeni, što su mogli živjeti u našoj blizini, i što smo bili dobri i pošteni ljudi. Neka nam Duh Sveti i današnji primjer Abrahama praoca naše vjere bude putokaz kako to treba činiti, zaključio je biskup.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 13.3.2017.

{mp3}170313vzcgroblje{/mp3}

Po završetku misnoga slavlja okupljeni su u procesiji otišli na novi dio groblja gdje je nakon čitanja evanđelja biskup blagoslovio nova grobna mjesta. Porečko Gradsko groblje sada, sa 676 novih grobnih mjesta i 68 grobnica, od kojih 19 grobnica sa 6 ukupnih mjesta te 49 grobnica sa tri ukupna mjesta, ima sveukupno 3449 gorbnih mjesta. Radovi izgradnje novog dijela groblja trajali su nešto manje od godine dana, a sveukupni trošak iznosio je 4 253 801,38 kn doznajemo iz Uprave komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o. 

Dogradnja groblja bila je nužna s obzirom na povećanje broja stanovnika u posljednja dva desetljeća, a sukladno tome povećava se i potražnja za novim grobnim mjestima.

Dograđeni dio groblja nalazi se na istočnoj strani u odnosu na postojeće groblje te svojom arhitektonskom vizurom i tehničkim rješenjima sada čine jednu skladnu i funkcionalnu cjelinu. Radovi su odrađeni na površini od 5220 m2, od koje 2.300 m2 uključuje  grobna mjesta, a ostalo hodne staze obložene  tlakovcem i zelene površine.

U sklopu dogradnje groblja rekonstruirana je i gradska prometnica u dužini od 200 m koja vodi do istočnog ulaza novoizgrađenog dijela groblja, s vanjske strane groblja uz sjeverni i istočni ogradni zid posađenu su čempresi te uređena površina između sjevernog zida groblja i glavne prometnice.

Sa novoizgrađenim dijelom ukupan broj grobnih mjesta na Gradskom groblju Poreč iznosi 3.449 grobnih mjesta, a novoizgrađenim kapacitetom, prema sadašnjoj demografskoj statistici, biti će zadovoljene potrebe za narednih 15 do 20 godina.

Na Porečkom Gradskom groblju postoji velika grobnica porečkog Prvostolnog kaptola sv. Maura gdje su pokopani mnogi velikodostojnici istarske Crkve, a nedaleko grobnice kaptola pokopan je i nekadašnji biskup Trifun Pederzolli koji je rođen u Kotoru 28.1.1864., a preminuo u Poreču 22. travnja 1941. Porečkim i pulskim biskupom imenovan je 19. lipnja 1913., posvećen je 5. listopada 1913. te ustoličen u Poreču 6. studenoga 1913. i u Puli 8. prosinca 1913. Biskupijom je upravljao do 1941. kada ga je naslijedio biskup Raffaele Mario Radossi iz Cresa.

 

 

Najave