Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pomer: Proslavljena sv. Foška

Blagdan sv. Foške, suzaštitnice Pomera, u tom mjestu nedaleko Pule, proslavljen je u ponedjeljak, 13. veljače 2017., misnim slavljem u drevnoj  crkvici sv. Foške. Misno slavlje predvodio je vlč. Antun Nižetić, župnik Pomera i Premanture.

Vlč. Nižetić je u prigodnoj homiliji, govoreći o sv. Foški, istaknuo upravo taj surovi, realni aspekt patnje koji je sastavni dio svake figure mučenika. Kako bi svaki od nas reagirao da se nađemo pred izborom: odreći se vjere ili podnijeti mučeništvo?, zapitao se propovjednik. Kao jedan veoma živopisan primjer naveo je film „Šutnja“, u kojem režiser donosi surovu realnost progona kršćana u Japanu. Film je ekranizacija poznatog povijesnog romana Shusakua Endoa, a govori o životu mladog isusovačkog misionara u Japanu gdje traju strašni progoni i ubijanja kršćana. Film progovara na fascinantan način o životnim kušnjama, izazovnosti vjere te o krhkosti svakog od nas, istaknuo je propovjednik.

Mučeništvo nije nešto ružičasto, nije samo zazivanje „Sveta Foška moli za nas!“, u mučenicima ne slavimo osobu, već Boga u kojega su vjerovali i time smogli snage za herojske geste, istaknuo je propovjednik. Crkva, stavljajući nam pred oči životopise svetaca upravo to ističe – činjenicu da su martiri – svjedoci vjere u Boga. Propovjednik je u tom kontekstu okupljenima veoma plastičnim opisom predočio kamenovanje sv. Stjepana koje se toga dana slušalo u svetopisamskim čitanjima. Napomenuo je kako je on, dok je neko vrijeme živio u Jeruzalemu, na jednom regionalnom tv kanalu vidio kamenovanje koje se i danas događa u nekim zemljama te regije.

Vlč. Nižetić se osvrnuo i na psovke koje su čest verbalni oblik odricanja od Boga i Blažene Djevice Marije koje ljudi često izgovaraju automatski, nesvjesni značenja.

U završnom dijelu homilije propovjednik se osvrnuo i na pokušaj mnogih ideologija da se makne Boga, a da se zadrži čovjek, no bez Boga sve postaje bezrazložno i isprazno.

Neka nas sv. Foška, posebno u teškim trenutcima, zagovara da zadobijemo njezinu hrabrost i čistoću, zaključio je vlč. Nižetić. (G. Krizman)

Homilija:

{mp3}170213svfoska{/mp3}

 

Najave