Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Caritasov koncert i dodjela stipendija Zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“

U subotu, 3. prosinca 2016. u Pazinu je održan šesti humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Ove je godine prihod koncerta namijenjen za kupnju bolničkih kreveta za potrebe palijativne skrbi Istarske županije. Kao i svake godine koncert je posvećen jednoj značajnoj ličnosti istarske povijesti, pa je ove godine koncert nosio naziv „Istra bl. Francescu Bonifaciu“. Nakon koncerta podijeljene su  stipendije Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“, na 421 stipendista podijeljeno je 1 576 000 kuna. 

Koncert je, pred prepunom dvoranom Pazinskog kolegija započeo je himnom „Lijepa naša“ u izvedbi učenika Pazinskog kolegija.

Na početku se okupljenima obratio ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije preč. Željko Zec koji je podsjetio kako je to šesti koncert u organizaciji dijecezanskog Caritasa, dva su održana u Poreču, u Dvorani Žatika, a četiri u dvorani Pazinskog kolegija. Ravnatelj je naglasio važnost djelatnosti palijativne skrbi te potrebu pomaganja onima koji pate, ali i onima koji se o njima brinu. Spomenuvši stipendije, naglasio je nadu da će tih 158 učenika osnovne škole, 159 srednjoškolaca, 99 studenata te 5 doktoranada svojim marom i zalaganjem, ali i svojim budućim životom i djelovanjem znati opravdati dobivenu pomoć.  

Uslijedili su nastupi zborova koji su se predstavili s po dvije pjesme. Župni dječji zbor „Mali sv. Jurja”  iz Starog Pazina, zajedno s voditeljicom Vesnom Drndić otpjevao je pjesme „Malo mira“ i „Zagrljeni u duši“. Iz Labina su, s voditeljicom „Sabrinom Vidak, došla dva zbora: Vokalna skupina „XL” izvela je pjesme „Io credo in te Gesù“ i „Pssst, čuj“, a  Dječji zbor „Minicantanti” pjesme „Šapni mi Bože“ i „Caro Gesù ti scrivo“. Mali folkloraši Folklornog društva „Pazin” pokazali su kako se istarska tradicijska baština voli i njeguje od malih nogu. Dječja sekcija malenih, uzrasta od 3 do 7 godina otplesali su tradicijske plesove „Raspa“ i „Sette passi“, a oni malo veći, uzrasta od 8 do 13 godina izveli su plesove „Cotić“ i „Balun“. Na mihu, harmonici i bajsu pratili su ih Marko Pernić i Guido Fabris. Dječji zbor sv. Peregrina iz Umaga, s voditeljima Snježanom Kruhak i Draganom Purišićem izveo je „O ljubavi ja pjevam“ i „Dođite k meni umorni“. Dječji zbor Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja s voditeljicom Anđelom Damjanić, otpjevao je pjesme  „White Christmas“ i „Žminjski turan“, koju je prije više desetljeća napisala tadašnja učenica, Zdenka Matika. Pjesma je postala svojevrsna ikona dječjeg dijalektalnog izričaja ove sredine gdje se zahvaljujući aktivnosti Čakavskog sabora to izuzetno njeguje, a uglazbila ju je Anđela Damjanić. 

Zbor „Harfa sv. Nicefora”  iz Pićna s voditeljicom Andreom Udovičić izveo je pjesme „Predivan Bog“ i Duše Sveti dobrodošao“. Učenici Pazinskog kolegija, uz voditeljicu Paulu Jurman, izveli su tradicijsku skladbu „Naranča“ te pjesmu „Daj mi ruku“ uz zanimljivu instrumentalnu pratnju gitare i ukulele. Dječji župni zbor „Marijine zvjezdice” iz Sv. Petra u Šumi, s voditeljem Mauriciom Zovićem, predstavio se s pjesmama „Din Dan Don“ i „Rodilo se dite“ koja je popraćena s originalnom koreografijom uz korištenje lutke malenog djeteta. 30 pjevača Malog župnog zbora „Nar” iz Lindara, čiji su nastup zajedno pripremili Martina Franković, Matea Mijandrušić, Gordana Androšić, Gvido Fabris, Marina Gojtanić i Stefano Fabris, izvelo je, uz pratnju bubnja, kahona, gitare, violine i klavijature, pjesme „Mali bubnjar“ i „Naš Bog je velik“. Pazinski Dječji zbor „Krijesnice“, s voditeljicama Paulom Jurman i Marinom Marušić, predstavio se s pjesmama „Oj Isuse“ i „ „Mi želimo uzdić Isusa“. Posljednji zbor koji je nastupio bio je Dječji zbor „Tarski tići” iz Tara koji je, uz voditelje Anu Cukrov i Franka Kodana izveo pjesme „Velik si“ i „On je vladar svih vladara“.

Nakon dječjih zborova na pozornicu je stupila Grupa „Oton” iz Pula koja je svoje glazbeno umijeće a napose strast prema glazbi pokazala s pjesmama „Dubine“, „Tebi prepuštam sve“ i „Isus je Gospod“.

Caritasov godišnji koncert uobičajeno biva posvećen nekoj od značajnih ličnosti istarske povijesti. Ove godine koncert je nosio naziv „Istra bl. Francescu Bonifaciu“, povodom 70. obljetnice njegove mučeničke smrti. U sklopu koncerta pročitano je izlaganje o bl. Bonifaciu kojeg je napisao vlč. mr. Ilija Jakovljević, priređivač prve knjige o blaženiku na hrvatskom jeziku.Izlaganje vlč. Jakovljevića se nalazi u privitku, ili na ovom linku: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/promisljanja/1963-bl-francesco-bonifacijo-svecenik-i-mucenik.html

Po završetku glazbenih nastupa obznanjeno je kako je od prodaje ulaznica sakupljena 51 tisuća kuna, na što je biskupija dodala još 30 tisuća kuna. Okupljenima se kratko obratio porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša koji je izrazio zahvalu svima koji se svakodnevno brinu za bolesne i potrebite, napose za terminalne pacijente.

Biskup je ček sa sredstvima donacije uručio dr. Anti Ivančiću, ravnatelju Istarskih domova zdravlja, koji je rekao kako je ta konzistentna donacija veliko iznenađenje te najavio da će ta sredstva omogućiti nabavku trideset posebnih bolničkih kreveta kakvi su potrebni u palijativnoj skrbi, te da će time potreba za tim krevetima biti pokrivena u potpunosti. Dr. Ivančić je kratko podsjetio kako je sustavno djelovanje Djelatnosti palijativne skrbi i mobilnog palijativnog tima u Istarskoj županiji započelo pred desetak godina, te da prosječno godišnje obave oko 1500 posjeta, prošle su godine, primjerice, brinuli za oko 600 pacijenata.  

Nakon koncerta u zgradi Pazinskog kolegija podijeljene su stipendije Zaklade „Bl. Miroslav Bulešić” učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i doktorandima. Ove godine dodijeljena je sveukupno 421 stipendija: 158 stipendija učenicima osnovne škole, 159 stipendija za srednjoškolce, 99 studentskih stipendija te pet stipendija za doktorande. Učenici osnovne škole ove su godine dobili svaki po 2500 kuna, srednjoškolci 4000 , studenti 5000, a doktorandi po 10000 kuna.

Biskupijska zaklada bl. Miroslav Bulešić osnovana je prije tri godine, i njome upravlja Caritas Porečke i Pulske biskupije. Stipendije su namijenjene djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a osim uobičajene dokumentacije traži se i potvrda župnika. Prve su godine dodijeljene 104 stipendije, druge godine 240, a ove je godine biskupija kroz 421 stipendiju donirala sveukupno 1 576 000 kuna.   

Ove godine bilo je i više donatora nego li prošle godine. Svoj dar dali su pojedinci, tvrtke i župe. 

DONATORI ZAKLADE „BLAŽENI MIROSLAV BULEŠIĆ“

 Dr. Dubravka Rački Grubiša, Sandra Krtalić, Jasna Vinčić, Albina Sirotić, Barbara Kuharić, Marli Gonan Božac, Rafaela Rabar, Monika Mališa, biskup Ivan Milovan, Exportdrvo projekti, Župa Stari Pazin, Župa Sv. Lucija Pazin, Župa Rabac, Župa Plomin, Župa Rakalj, Krnica, Župa Sv. Martin, Martinski, Župa Kršan, Župa Trviž, Župa Motovunski Novaki, Župa Gornji Labin, Župa Poreč, Župa Funatana, Župa Višnjan, Župa Donji Labin, Župa Kaštelir, Župa Nova vas i Tar, Župa Žminj, N.N.

Popis primatelja stipendija nalazi se u privitku. 

Koncert i podjelu stipendija medijski su popratili brojni nacionalni, regionalni i lokalni mediji. (G. Krizman)

Najave