Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Proslava blagdana sv. Andrije u Gradini i Vrsaru

Gradina: Proslava sv. Andrije i čestitke zlatomisniku

Svečano koncelebrirano misno slavlje na blagdan sv. Andrije, 30. studenog 2016., u njemu posvećenoj župnoj crkvi u Gradini, u Porečkom dekanatu, predvodio je preč. Mile Miljko, svećenik Mostarske biskupije iz Zagreba, ovogodišnji zlatomisnik. Koncelebrirali su: vlč. Josip Zović iz  Pule, vlč. Josip Kalčić iz Pule, bivši župnik, sada u mirovini, i župnik domaćin vlč. mr. Lino Zohil.

Na početku je vlč. Zohil pozdravio sve nazočne, a posebno predslavitelja koji ove godine slavi 50 godina svećeništva i pritom uz izraze dobrodošlice izrekao curricilum vitae preč. Mile Miljka.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je upravo Andrija bio prvopozvani među apostolima, prvi koji je pošao za Isusom, a on je bio taj koji je žurno otišao do brata Šimuna – Petra da ga pozove i učini dionikom radosti što je našao Mesiju. U današnjem ogromnom broju raznih poruka kojima nas mediji svakodnevno obasipaju potrebno je prepoznati ljepotu i važnost poruke koju nam donosi današnji blagdan, poruku sv. Andrije apostola, koju je on žurno otišao reći svome brati, o tome da je pronašao Spasitelja. Mnogi su se kroz povijest pojavljivali kao učitelji i vođe, ali su bili nedostojni, jer su se oslanjali samo na svoju mudrost i znanje. Sv. Andrija se nije osjećao sposobnim, naglasio je predslavitelj, on ih je jednostavno doveo svome i njihovom izvoru svjetla, i zato su svi, dotaknuti snagom Duha, ostavili svoje poslove i postali navjestitelji radosti tog susreta sa Gospodinom. I dan danas, veliki narod onih koji su im povjerovali, čini Crkvu, koja ne prestaje tu radost prenositi i naviještati, istaknuo je preč. Miljko.

Neka nam sv. Andrija, apostol i mučenik, pomogne da bližnjemu u potrebi znamo navijestiti da nam je samo u zajedništvu s Isusom snaga i nada, zaključio je propovjednik.  

Prije završnog blagoslova župnik je zahvalio svima na sudjelovanju, a napose predslavitelju kojemu je uručena košara sa plodovima prirode ovoga kraja. Zlatomisnik je nakon završnog blagoslova otišao na vrata crkve i svakom osobno poklonio spomen sličicu svog zlatnog svećeničkog jubileja.

I vlč. Josipu Kalčiću, nekadašnjem župniku Gradine, uručena je prigodna košara sa plodovima zemlje u znak zahvalnosti za sve što je tijekom godina župnikovanja učinio za Gradinu.

Nakon mise na trgu ispred crkve organizirano je druženje uz kolače i piće koje su donijeli župljani.

Vrsar: Procesija do crkve sv. Andrije

Istoga dana, u ranim poslijepodnevnim satima, u Vrsaru je održana procesija do crkve sv. Andrije. Procesija krenula sa parkirališta pored groblja predvođena slikom sv. Andrije. Putem do crkve sv. Andrije pjevalo se prigodne pjesme te molila krunica.

Osim predslavitelja, preč. Mile Miljka, sudjelovali su: vlč. Josip Zović iz Pule, vlč. Josip Kalčić iz Pule, vlč. Ivica Butković, župnik Funtane i Fuškulina, vlč. Ivan Princ, župnik Nove Vasi i Tara  te domaćin, Župnik Vrsara i Gradine vlč. Lino Zohil.

Prije završnog blagoslova župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji i naglasio da se ova misa organizira u ranim poslijepodnevnim satima kako bi ribari mogli doći i sudjelovati jer je to njihov dan. Ako prestanemo slaviti naše blagdane propast ćemo i postati ništa, neće nas biti, naglasio je vlč. Zohil, zato molimo blagoslov i zagovor Sv. Andrije za sve nas, a danas posebno za naše ribare.  Nakon mise druženje uz hranu i piće koje je pripremila Općina i TZ Vrsara.

O zlatomisniku

Don Mile Miljko rođen je u Jasenici kod Mostara, u župi sv. Petra i Pavla, 20. rujna 1942. Njegovi roditelji Ilija i Ruža r. Gagro imali su šestero djece od kojih je don Mile rođen kao peti po redu. Osnovnu četverogodišnju školu pohađao je u Jasenici (1949.-1953.) a nižu gimnaziju, kao posljednja generacija toga školskoga sustava, u Mostaru (1953.-1957.).

Prvu godinu klasične gimnazije završio je u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku (1957.-1958.) a ostale tri godine u Nadbiskupijskom sjemeništu u Zagrebu (1958.-1961.). Filozofsko teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovom fakultetu u Zagrebu (1961.-1967.). Za đakona Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper 23. ožujka 1966. u Zagrebu a za svećenika, nakon završene pete godine studija, mostarski biskup Petar Čule 29. lipnja 1966. u Kruševu.

Istovremeno dok je pohađao šestu godinu studija bio je duhovni pomoćnik i studentski dušobrižnik u zagrebačkoj župi sv. Blaža a nakon završetka studija imenovan je župnim vikarom u Hrasnu, općina Neum, gdje je ostao kraće od godinu dana. Dana 22. travnja 1968. imenovan je župnim vikarom u Studencima gdje je ostao do 13. srpnja 1970. kad je imenovan župnim vikarom u Šipovači-Vojnićima gdje će malo kasnije postati župnik.

Na toj službi ostao je do listopada 1978. kad je poslan za dušobrižnika iseljenih hrvatskih katolika u Njemačku. Najprije je vodio Hrvatsku katoličku misiju u Göppingenu (1978.-1984.), biskupija Rottenburg-Stuttgart, a onda Hrvatsku katoličku misiju u Hamelnu, biskupija Hildesheim. U Hamelnu je bio do 30. ožujka 2008., kada je umirovljen, nakon čega se vratio iz Njemačke i nastanio u Zagrebu. (G. Krizman)

Najave