Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Misa povodom Dana policije

U utorak, 27. rujna 2016., misnim slavljem u crkvi Gospe od Mora te svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja u Puli, Policijska uprava istarska završila je jučer obilježavanje Dana policije i blagdana njenog zaštitnika Sv. Mihovila.

Naime, tijekom proteklih dana, Policijska uprava istarska je kroz niz aktivnosti prigodno obilježila ovogodišnji Dan policije. Program obilježavanja započeo je sportskim natjecanjima djelatnika uprave, koji su imali prilike okušati se u streljaštvu, cross utrci, odbojci na pijesku, malom nogometu i tenisu. U ponedjeljak je organizirano dobrovoljno darivanje krvi, a ovoj humanitarnoj gesti odazvalo se pedesetak djelatnika Policijske uprave istarske, među kojima i načelnik policijske uprave Dragutin Cestar. Istog dana, policijski službenici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a održano je i tradicionalno druženje s predstavnicima medija koji prate rad istarske policije.

Jučerašnji program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike Policijske uprave istarske, vijence su položili predstavnici Istarske županije, Grada Pule, obitelj poginulog policijskog službenika i Udruga umirovljenika unutarnjih poslova. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje, koje je u crkvi Gospe od mora predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević.

Ovo je dan kad na poseban način kao djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova zahvaljujemo ponajprije Svemogućem Bogu na svim onim milostima kojima nas je obdario da možemo savjesno i marljivo izvršavati zadaće koje su pred nama, rekoa je vlč. Jakovljević nakon uvodnih pozdrava i čestitanja. Odgovorna je to služba, ali kao profesionalci, pozvani smo da u skladu sa svojim talentima i zaduženjima izgrađujemo naš sustav a time i sustav vrednota u našem društvu. Na jedan način mi smo ogledalo našeg društva. Stoga je jako važno da mi međusobno budemo graditelji civilizacije mire, kako je volio isticati sv. Ivan Pavao II. Ali, ta civilizacija započinje u našem obiteljskom životu, u našem profesionalnom životu. Stoga poštujmo jedni druge, kako bi mogli doživjeti poštovanje i zahvalnost. Nadolazeća vremena nisu i neće nimalo biti jednostavna, ali ona su nam svima izazov da još više budemo međusobno povezani, naglasio je propovjednik.

Na proljetnom hodočašću policije i vojske u Rim, u ovoj Godini milosrđa, Papa Franjo nas poziva da u našim obiteljima i mjestima gdje radimo budimo sredstvo pomirenja, graditelji mostova i sijači mira, podsjetio je vlč. Jakovljević. Kaže papa: „Pozvani ste ne samo sprječavati, upravljati i privoditi sukobe kraju, nego i pridonositi izgradnji poretka utemeljenog na istini, pravednosti, ljubavi i slobodi.“ Papa je svoju katehezu završio riječima: „Hodite svojim putem vjere i otvorite srca Bogu, milosrdnom Ocu koji se nikada ne umara praštati nam. Pred izazovima svakoga dana, odsijevajte kršćanskom nadom, sigurni u pobjedu ljubavi nad mržnjom i mira nad ratom.“

Unesimo u svoje služenje više ljubavi i pravednosti, napose u svoje međuljudske odnose, pozvao je propovjednik. Veliki smo samo onoliko koliko znamo oprostiti i tražiti oproštenje. Neka naša Uprava bude mjesto istinskog dijaloga i mira; a svi mi ljudi koji čuvamo dostojanstvo drugog i nikad ne zaboravimo one riječi koje nas uči naš zaštitnik, bl. Miroslav Bulešić: „Moja osveta je oprost!“ Dragi prijatelji, Vas i Vaše obitelji povjeravam zagovoru naših nebeskih zaštitnika i neka Vam Bog milosrđa podari zdravlje duše i tijela kako bi mogli dostojanstveno služiti Domovini koja nas je izabrala za ovo časno zvanje, zaključio je propovjednik.

Potom se delegacija istarske policije uputila na prijem u Istarsku županiju, gdje su se župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalili na svemu što Policijska uprava istarska poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije.

I ove je godine policijska uprave organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata, i to na Narodnom trgu i na Riječkom gatu. Na info-punktovima prometne, interventne, protueksplozijske i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu, koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području Istre ali i upoznati se s radom prijenosnog šaltera upravnih poslova. Djeca su za zanimanjem razgledala info-punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te su im za uspomenu poklonili njihov prvi otisak prsta, a najveću oduševljenost mališana izazvao je policijski pas Don, koji je demonstrirao traganje za eksplozivnom napravom.

Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i župan Valter Flego, predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević te predstavnici brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti u Istri. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prikazan je film o postignućima istarske policije u proteklih godinu dana, koji su izradili djelatnici Policijske uprave istarske, a potom se prisutnima obratio načelnik  policijske uprave Dragutin Cestar. Načelnik je u svom govoru istaknuo uspješne trendove stanja sigurnosti pa je tako napomenuo kako se u ovoj godini bilježi smanjenje kriminaliteta za 13 posto, posebice kod teških krađa i krađa te smanjenje broja prometnih nesreća te da su u proteklih godinu dana ostvareni značajni rezultati, ali da još uvijek ima prostora i mogućnosti za napredak u radu i ostvarivanje boljih rezultata.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazuje godišnja nagrada Ministarstva unutarnjih poslova koju su dobili naši pomorci za spašavanje 17 osoba iz nemirnog mora. Posada plovila Pazin P-201 upućena je 5. svibnja na sedam nautičkih milja od obale, gdje je u pulskom akvatoriju počela tonuti brodica na kojoj se nalazilo više osoba. Zapovjedniku broda Damiru Vitasoviću, upravitelju stroja Mariu Vuksanoviću i mornaru Igoru Udošiću do mjesta havarije trebalo je dvadesetak minuta, a dolaskom na poziciju zatekli su u moru 17 osoba koje su bile na ronjenju – 15 stranih državljana, skipera i instruktora ronjenja. Sve osoba nalazile su se u blizini brodice, koja je već tada bila pod vodom, osim dijela pramca koji se nadzirao iz mora. Iako 14-metarsko policijsko plovilo nije predviđeno za prijevoz toliko osoba, policijskim službenicima je tada jedina misao bila izvući sve ronioce iz mora i prevesti ih do luke na sigurno, što su i uspjeli. Nakon petnaestak minuta, sve osobe izvučene su iz mora, zbrinute i prevezene u pulsku luku. Zahvaljujući brzoj i profesionalnoj intervenciji, u pomorskoj nesreći nitko nije ozlijeđen, a naši su policijski službenici i ovog puta pokazali da su na visini zadataka te da im je primarna zadaća brinuti o sigurnosti i štititi ljudske živote.

Osim što je istarskim policajcima dodijeljena godišnja nagrada, potrebno je spomenuti i iznimno promaknuće policijskog službenika Postaje prometne policije Pula-Pola Maria Barbarića. Naime, on je odlukom ministra unutarnjih poslova promaknut u više zvanje zbog uspješnog obavljanja službenih zadaća te mu je načelnik policijske uprave svečano uručio promaknuće. Tim činom završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju su svojom glazbom uljepšali profesori i studenti Muzičke akademije u Puli, pod ravnateljstvom maestra Bashkima Shehua te mlada i talentirana pjevačica Lorenza Anna Puhar.

Najave