Ovogodišnje, peto pulsko Jerihonsko bdijenje, sedmodnevno klanjanja i molitva pred Presvetim, održano je s nakanom za mir u svijetu.

Od 18. do 25. rujna 2016. u Puli je, u crkvi Majke Božje od Milosrđa, filijalne crkve katedralne župe, u Godini milosrđa, održano sedmodnevno klanjanje s nakanom za mir u svijetu. Sudjelovalo je oko 150 vjernika iz župa južne Istre.

Klanjanje su organizirale Sestre Milosrdnog Isusa zajedno sa katedralnim župnikom Rikardom Lekajem i kapelanom te župe Marcinom Madejom. Molitveni program započelo u nedjleju 18. rujna večernjim misnim slavljem.

 Klanjanje je završeno u nedjelju, 25. rujna 2016., svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Lekaj, katedralni župnik.

U sedam dana i noći bdijenje, molitvu i klanjanje pred Presvetim predvodili su članovi različitih molitvenih zajednica i pokreta koji djeluju na području južne Istre.

Ovim riječima su pulske sestre Milosrdnog Isusa zahvalile sudionicima bdijenja na svojoj facebook stranici: „Jučer 25.09. u crkvi "Misericordia" u Puli Svetom misom u 19.00 sati završilo je "Jerihonsko bdijenje". Zahvaljujemo svima koji su se uključili u to sedmodnevno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu po nakani za mir u svijetu! Nadamo se da će jednog dana i u Puli biti kapela gdje će biti vječno klanjanje. Uzdajmo se u Gospodina!“

Jerihonsko bdijenje, nazvano je prema drevnom gradu o kojem čitamo u biblijskom izvještaju o Jošui, koji vodi Izabrani narod u Obećanu zemlju. Jerihon znači „grad mjeseca“, a mjesec je simbol grijeha, tame, progonstva. Jerihonske su zidine morale pasti, da bi područje progonstva i idolopoklonstva pripalo Gospodinu. Dogodilo se to nakon što je Izrael bio poslušan Božjoj riječi i sedam dana obilazio grad. Sedam dana molitve i bdijenja pred Presvetim, uz krunicu i Sveto Pismo je „ratovanje na koljenima“, pred i s Gospodinom koji ruši zidine naših grijeha. Pobožnost jerihonskog bdijenja je stoga: izraz zadovoljštine za grijehe, djelo pokore i žrtve te svjedočenje vjere i ljubavi prema Isusu, kaže pojašnjenje u letku koji je bio dostupan svim sudionicima koji su tijekom bdijenja pohodili crkvu Majke Božje od Milosrđa.

Idejni začetnik Jerihonskog bdijenja bio je poljski redovnik, Anton Kaszcuk koji je organizirao prvo takvo bdijenje pri pavlinskom samostanu i marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. godine.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.