Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

Biskup Ravignani u Krasici

Trećeg dana trodnevnice uoči 70. obljetnice mučeništva bl. Francesca Bonifacia misno slavlje u župnoj crkvi u Krasici predvodio je tršćanski biskup u miru mons. Eugenio Ravignani. Suslavili su župnik domaćin vlč. Miroslaw Paraniak i vl. Drago Petrović. Predvoditelj se u prigodnoj homiliji osvrnuo na lik i djelo bl. Francesca Bonifacia, napose naglasivši potrebu i važnost očuvanja sjećanja na tog skromnog i jednostavnog mladog svećenika. Napose je naglasio njegovu dobrotu i neizmjernu ljubav prema povjerenim mu vjernicima, koju možemo iščitati iz njegovih zapisa ali i iz svjedočanstava suvremenika koji se sjećaju njegove neumorne požrtvovnosti u posjećivanju svojih vjernika i pomaganju svima kojima je pomoć bila potreban. Njegova posvećenost župljanima  uzor je i današnjim svećenicima.

Biskup je napose naglasio:„Tako čini pravi pastir. Ne napušta stada ni kada dođe vuk (usp. Iv 10, 12), rekli bismo danas – ni kada se jedan nepravedan prikriven ili otvoren progon obruši na njegove vjernike. Nije se plašio dati život za njih (usp. Iv 10,14): bio je Dobri Pastir.“ Mons. Ravignani je nadalje citirao zapise iz Blaženikovog Duhovnog dnevnika, iz bilješki sa duhovne obnove u studenom 1944. godine. “U herojskim smo vremenima, trebamo se ponijeti herojski za svetost, ako je potrebno, do mučeništva”, zapisao je don Francesco; “Pripraviti se, ako treba, i na mučeništvo, ako bude potrebno” i dodao je “makar neću biti dostojan”.

Bio je dostojan. Te večeri, 11. rujna 1946., na cesti koja se ovuda uspinje, nađe slavnu smrt, zaključio je mons. Ravignani.

Najave