Trećeg dana trodnevnice uoči 70. obljetnice mučeništva bl. Francesca Bonifacia misno slavlje u župnoj crkvi u Krasici predvodio je tršćanski biskup u miru mons. Eugenio Ravignani. Suslavili su župnik domaćin vlč. Miroslaw Paraniak i vl. Drago Petrović. Predvoditelj se u prigodnoj homiliji osvrnuo na lik i djelo bl. Francesca Bonifacia, napose naglasivši potrebu i važnost očuvanja sjećanja na tog skromnog i jednostavnog mladog svećenika. Napose je naglasio njegovu dobrotu i neizmjernu ljubav prema povjerenim mu vjernicima, koju možemo iščitati iz njegovih zapisa ali i iz svjedočanstava suvremenika koji se sjećaju njegove neumorne požrtvovnosti u posjećivanju svojih vjernika i pomaganju svima kojima je pomoć bila potreban. Njegova posvećenost župljanima  uzor je i današnjim svećenicima.

Biskup je napose naglasio:„Tako čini pravi pastir. Ne napušta stada ni kada dođe vuk (usp. Iv 10, 12), rekli bismo danas - ni kada se jedan nepravedan prikriven ili otvoren progon obruši na njegove vjernike. Nije se plašio dati život za njih (usp. Iv 10,14): bio je Dobri Pastir.“ Mons. Ravignani je nadalje citirao zapise iz Blaženikovog Duhovnog dnevnika, iz bilješki sa duhovne obnove u studenom 1944. godine. "U herojskim smo vremenima, trebamo se ponijeti herojski za svetost, ako je potrebno, do mučeništva", zapisao je don Francesco; "Pripraviti se, ako treba, i na mučeništvo, ako bude potrebno" i dodao je "makar neću biti dostojan".

Bio je dostojan. Te večeri, 11. rujna 1946., na cesti koja se ovuda uspinje, nađe slavnu smrt, zaključio je mons. Ravignani.

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.