Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Obilježena 70. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacia

U subotu, 10. rujna 2016. u Krasici je obilježena 70. obljetnica mučeništva svećenika bl. Francesca Bonifacia.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi u Krasici predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, uz koncelebraciju četrdesetak svećenika iz Porečke i Pulske te Tršćanske biskupije. Uvodni pozdrav izrekao je župnik Grožnjana i Krasice vlč. Miroslaw Paraniak.

Galerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/210-krasica-70-obljetnica-mucenistva-bl-francesca-bonifacia.html

Biskup je u prigodnoj homiliji napose istaknuo kako je Blaženik svoju vjernost Bogu posvjedočio žrtvom vlastitog života. Nadalje, svjestan svoje povezanosti sa prošlim generacijama, shvaćao je važnost prenošenja baklje vjere budućim naraštajima, pa čak i kada to znači opasnost za život. Kao svećenik i vjernik jasno je pred sobom vidio svoj cilj, znao je da taj cilj nije u ovozemaljskoj prolaznosti već u Vječnosti. Njegova je veličina upravo u njegovoj revnosti i spremnosti davanja sebe, podnošenja žrtve za druge.

Svaki čovjek ima jedno svoje poslanje, koje treba izvršiti iz ljubavi prema Bogu i prema bližnjima; naši mučenici, kako don Francesco tako i bl. Miroslav Bulešić tu su svoju spremnost pokazali najuzvišenijim primjerom; kao jednostavni svećenici, iz naroda, pokazavši uzornu revnost do kraja, postali su blaženici,rekao je biskup. Krasica i okolna mjesta na poseban način osjećaju zahvalnost prema don Francescu zbog njegovog pastoralnog djelovanja u ovim krajevima. Crkva će, kao svijest i savjest društva uvijek biti progonjena, ali ne smije zato prestati biti upravo – savjest društva, i otvoreno reći i osuditi sve ono što je protivno moralnim i naravnim zakonima, istaknuo je biskup Kutleša. Molimo zagovor bl. Bonifacia kako bismo se u svim životnim situacijama, i u ovim našim vremenima, koja su drugačija, ali ipak teška na svoj način, znali pravilno postaviti, upravo slijedeći primjer životnih stavova don Francesca i drugih svetaca i blaženika, pozvao je mons. Kutleša.

Na kraju mise okupljenima se obratio Mario Ravalico iz Trsta, najaktivniji promicatelj lika i djela don Francesca, te ujedno autor dvaju knjiga o Blaženiku. Uz zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli u projektu izrade i postavljanja spomen obilježja. Ideja postavljanja spomenika potekla je iz tršćanske „Udruge prijatelja bl. Francesca Bonifacia“. Predsjednik te udruge je također na kraju mise izrazio zahvalnost, napose župi Krasica koja ih uvijek gostoljubivo prima kada dolaze posjetiti mjesta djelovanja don Francesca.  Nakon mise biskup je blagolsovio spomenik na mjestu uhićenja don Francesca.

O spomeniku u čast bl. Francescu Bonifaciu 

Obilježavanju obljetnice prethodila je trodnevnica s raznovrsnim događanjima.

U srijedu, 7. rujna, na Blaženikov 104. rođendan, u Grožnjanu, u župnoj crkvi je održano predstavljanje prve knjige o don Francescu na hrvatskom jeziku “Blaženi Francesco Bonifacio – svećenik i mučenik”. Knjigu su predstavili priređivači: Mario Ravalico i vlč. Ilija Jakovljević. U četvrtak, 8. rujna u Krasici, u župnoj crkvi sv. misu i klanjanje predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru. U petak, posljednjeg dana trodnevnice, također u Krasici, u župnoj crkvi misno slavlje predvodio je mons. Eugenio Ravignani, biskup u miru iz Trsta.

S obzirom na to da je don Francesco rođen u Piranu (u Sloveniji), djelovao u Krasici (danas u Hrvatskoj), a proces beatifikacije vođen je u Tršćanskoj biskupiji, u prigodi 70. obljetnice mučeništva biti će još dva događaja: u katedrali sv. Justa u Trstu u nedjelju, 11. rujna, misno slavlje predvodit će nadbiskup mons. Giampaolo Crepaldi, biskup Tršćanske biskupije te u Piranu, u župnoj crkvi, u ponedjeljak, 12. rujna, misno slavlje predvodi koparski biskup mons. Juraj Bizjak. Tom će prigodom biti otkrivena i blagoslovljena mramorna ploča u znak sjećanja na krštenje bl. Francesca Bonifacia.

U subotu, 10. rujna 2016. kada je u Krasici svečanim misnim slavljem obilježena 70. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacia na Hrvatskom katoličkom radiju emitiran je 25-minutni prilog o Blaženiku.

(Urednik Domagoj Pejić, snimila i pripremila G. Krizman)  

{mp3}PrilogKrizman{/mp3}

Najave