Četvrtak, 25 travnja, 2024
GlazbaNovosti

Gradišćanski Hrvati na Maši po starinski

Sveti Petar u Šumi: Održana deveta „Maša po starinski“. Nakon osam godina na smotri ponovno gostovali gradišćanski Hrvati iz Austrije.

Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/207-masa-po-starinski-2016.html

U supetarskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla održana je deveta Smotra glagoljaškog i starocrkvenog pučkog pjevanja „Maša po starinski“. Osim brojnih istarskih zborova ove su godine posebni gosti bili članovi Društva Tamburica „Vlahija“ gradišćanskih Hrvata, jedna skupina pučkih pivača iz Zadarske nadbiskupije i jedna iz Šibenske nadbiskupije. Nastupilo je ukupno 10 zborova i jedan duet.

Ovogodišnja smotra „Maša po starinski“ započela je svečanim misnim slavljem koje je u supetarskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju s domaćim župnikom pavlinom o. Euzebijem Kneževićem. Misno slavlje sviranjem i pjevanjem pratili su članovi Društva Tamburica „Vlahija“.

Na početku misnog slavlja uvodnim pozdravom okupljenima obratio se p. Euzebije. Biskup je u prigodnoj homiliji govorio o važnosti kulturne baštine, citiravši pritom riječi svetog papu Ivana Pavla II. kako je vjera ušla u narod tek kada je postala dio kulture. Naglasio je važnost, primjerice, pjevanja prigodnih božićnih pjesama u doživljaju osjeta Božića. Jednako tako, nastavio je biskup, u pjevanju neki novi izrazi ulaze u duh pobožnosti naroda, te svojoj glazbom i riječima služe ljudima na duhovnu korist.

Nakon mise, prije početka smotre Ivica Dundović, voditelj pjevača iz Zadarske nadbiskupije pozvao je posjetitelje da pogledaju izložbu starih oporuka pisanih kurzivnom glagoljicom pronađenih na zadarskom području, koju je priredilo Društvo glagoljaša Zadar.

Smotru su otvorili domaćini, supetarski zbor, koji svake godine za smotru uvježbaju neku novu staru pjesmu iz povijesti svog mjesta. Ove su godine izveli „Dođi Duše Stvoritelju“ i „Kad se zora zajednjiva“.

Među publikom je, uz općinske dužnosnike Općine Sveti Petar u Šumi bio i tehnički ministar turizma Anton Kliman koji je u uvodnom dijelu smotre izrekao kratki osvrt na važnost očuvanja kulturne i povijesne baštine, jer to su, naglasio je, itekako bitni elementi turističke ponude u segmentu kulturnog i vjerskog turizma. Tehnički ministar Kliman se tom prigodom sastao i s predstavnicima Udruge branitelja.

Drugi je nastupio Pjevački zbor Lavanda iz Novigrada s drevnom pjesmom na starolatinskom i starogrčkom „Jn kol munčal“ i „Ja sam mlada Hrvatica“, napjevom iz okolice Lanišća.

Pjevači Župnog zbora sv. Agneze iz Medulina otpjevali su stare Litanije Svih Svetih iz svoga kraja. Pučki pjevači Nel Šuran iz Lindara i Kristijan Vicel iz Sv. Petra u Šumi izveli su napjeve „Anđele čuvaru“ i deseticu Zlatne krunice na starom istarskom glazbenom izričaju.

Župni zbor sv. Filipa i Jakova iz Filipane izveli su „Sred te pećine“ iz 1934. godine i „Staše plačuć tužna mati“ iz 1895. godine.

Članice vokalne skupine „Jažulice“ iz Lanišća otpjevale su psalam iz laniške večernje i pjesmu „Blažen čovjek koji se boji Gospodina“.

Pučki pivači Župe sv. Paškvala iz mjesta Tinj u Zadarskoj nadbiskupiji otpjevali su „Gospodi, Jaganjče“, „Zdravo Tilo“, „U se vrime godišta“, „Iz dubine“ te „Zdravo čerce“. Pučki pivači Župe Uznesenja Marijina iz Stankovaca u Šibenskoj biskupiji, nastupivši prekrasnim nošnjama svoga kraja, izveli su „Spavaj, spavaj ditiću“, „Ovoga vrimena“, „Gospodi, Jaganče“, „Gospin plač“, „Štenje“ sa sekvencom te „Oslobodi me Gospode“.

Članovi Župnog zbora sv. Mihovila iz Žminja otpjevali su pjesme „Slava, čast i hvala ti“, „Zašto se bune narodi“ i „O Isuse spase naš“.

Gradišćanski Hrvati izveli su na kraju uz svoju instrumentalnu pratnju, pjesme „Črna Madona“ i „Zdigni nas, zdigni, Marija“.

Nositelj projekta i glavni organizator „Maše po starinski“ je Općina Sveti Petar u Šumi. Manifestacija je ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Porečke i Pulske biskupije, Istarske županije te uz potporu Župe sv. Petra i Pavla ap. iz Sv. Petra u Šumi. Program je vodila novinarka HRT Lejdi Oreb. Umjetnički direktor smotre od početka je Bruno Krajcar.

Najave