Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

In memoriam: mons. Marijan Bartolić

Mons. Marijan Bartolić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, osnažen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo, 2. srpnja 2016. godine, u pulskoj bolnici, u 89. godini života i 65 godini svećeništva.

Istaknuti član prezbiterija Porečke i Pulske biskupije, kapelan Njegove Svetosti Ivana Pavla II., mons. Bartolić obnašao je mnoge značajne službe u životu istarske Crkve, gotovo dva desetljeća bio je generalni vikar biskupije, uz dva ordinarija.

Mons. Marijan Bartolić rođen je u Karojbi 28. ožujka 1928. godine, od oca Ivana i Zore r. Mogorović, kao najmlađe, treće dijete u obitelji, nakon starijih sestara Vere i Marije. Osnovnu školu pohađao je u Karojbi, srednju u Poreču, Koparskom sjemeništu i Pazinu, gdje je ispit zrelosti položio 1947.

Red prezbiterata, po rukama biskupa Dragutina Nežića, primio je u Puli 1951. godine, a mladu misu proslavio je u rodnoj Karojbi 19. kolovoza iste godine. Bogosloviju i filozofsko-teološki studij pohađao je u Rijeci, s prekidom za trajanja odsluženja vojnog roka u Tuzli.

Nakon mlade mise, u rujnu 1951. biva imenovan župnikom Kanfanara i Barata, gdje ostaje do 1955. godine. Slijedi desetljeće župničke službe u Svetvinčentu i Juršićima. Od 1965. do 1974. vodi župe Kaštelir i Labinci u Porečkom dekanatu, a 1974. biva premješten u Umaško-oprtaljski dekanat gdje upravlja župama Umag i Petrovija.

Na tim župama zatiče ga imenovanje generalnim vikarom, pa tako u prosincu 1984. započinje dva desetljeća službe sa raznim zaduženjima pri Ordinarijatu u Poreču. Trinaest godina, od 1984. do 1997., bio je generalni vikar za trajanja biskupske službe mons. Antuna Bogetića, te potom od 1998. do 2004. još šest godina uz mons. Ivana Milovana. Godine 1985. imenovan je konzultorom pri Ordinarijatu, a od ožujka 2000. godine imao je udjela u kauzi za beatifikaciju Sluge Božjeg Miroslava Bulešića vršeći službu promicatelja pravde. Umirovljen je rujnu 2004. razrješenjem sa službe generalnog vikara biskupije. Nakon umirovljenja redovito je ispovijedao i pastoralno pomagao u porečkoj župi, na području koje je i živio. Naslijedio je biskupa Nežića u brizi za Biskupijski arhiv.

Monsignorom kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla ll. imenovan je 19. rujna 1994. Pričao je talijanski, njemački i francuski jezik. Osim navedenog, posjedovao je i spisateljski dar, autor je više knjiga različitih tematika, upravo je mons. Bartolić napisao prvu objavljenu knjigu o bl. Miroslavu Bulešiću, naslova “Miroslav Bulešić sluga Božji” koja je doživjela više izdanja.Napisao je, 1991. i prvu knjigu o bl. Bulešiću na talijanskom jeziku naslova “Don Miro, un martire dell’ Istria”.

Sprovod i misa za pokojnika bit će u utorak, 5. srpnja 2016. godine u 17 sati, na gradskom groblju u Poreču.

Neka mu Gospodin bude vječna nagrada!

Najave