Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Početak trodnevnice u znaku obitelji

U utorak, 21. lipnja, u pulskoj župi sv. Ivana Krstitelja započela je trodnevna duhovna priprava za blagdan patrona župe. Prvoga dana misno slavlje predvodio je p. Jeronim Vujić u suslavlju sa župnikom i gvardijanom p. Đurom Hontićem.

Predslavitelj je na početku homilije istaknuo temeljne značajke lika tog velikog Božjeg ugodnika, prema riječima samog Isusa Krista, ‘najvećeg rođenog od žene’, kojeg je Bog u dobi od 30 godina poslao naviještati Kraljevstvo Nebesko. Sv. Ivan je molio, postio, vršio pokoru i krstio, rekao je propovjednik; nadasve jezgrovitim i snažnim propovijedima govorio je ribarima i seljacima, Herodu i Herodijadi, svjetovnjacima i svećenicima, vojnicima i carinicima, Božju je Istinu naviještao govorima snažnima poput munje. Sve je pozivao na obraćenje riječima „pripravite put i poravnite staze“. Sv. Ivan Krstitelj i njegove poruke jednako su snažno aktualne i danas, iste te napomene i preporuke mogu jednako tako biti upućene i čovjeku današnjeg vremena: i danas ima prevare, ravnodušnosti, licemjerja, nasija, baš kao i u ono doba. Ivanove riječi su Božja poruka Istine i Pravde, i on je savršen uzor kako tu poruku treba iznositi hrabro, a ne plašljivo „savijajuć se kao trska koju vjetar ljulja“. Lik tog velikog sveca opomena j je i ukor kršćanskom kukavičluku, rekao je propovjednik. Neka nam sv. Ivan Krstitelj bude uzor da se uvijek borimo samo za Boga i za Vječne vrednote, a ne za prolazne stvari ovoga svijeta. Budimo zadovoljni s onim što jesmo i što imamo, neka nam sv. Ivan pomogne da nam samo Vječnost bude bitna, zaključio je propovjednik.

Po završetku misnog slavlja, u dvorani ispod crkve uslijedilo je predstavljanje Hrvatske zajednice Bračnih susreta. Nakon uvodnog pozdrava p. Đure Hontića zajednicu su ukratko predstavili koordinatori istarske podružnice supružnici Jasna i Marin Krapac te uz sudjelovanje Vesne i Davora Terzića. Iznesen je ukratko blagotvorni učinak Bračnih vikenda i drugih oblika obiteljskog pastorala na bračni život. Zatim su kroz praktičan primjer prikazali mali uzorak tipičnog sadržaja Bračnih vikenda, kroz konkretne primjere predstavili su važnost komunikacije, temeljeći izlaganje na sadržaju knjige „Pet jezika ljubavi“ koju je napisao kršćanski psiholog Gary Chapman. Pojasnili su, iznoseći i osobne primjere iz svakodnevice svog obiteljskog života, važnost triju nadasve bitnih komunikacijskih kategorija koje bi trebale biti dio obiteljske komunikacije: riječi ohrabrenja, blage riječi i ponizne riječi. Nakon izlaganja uslijedilo je druženje uz agape te je razmotrena mogućnost pokretanja takvog vida pastorala i u toj župi.

Najavu ostalih dana trodnevnice i blagdana, te promišljanje uz sam blagdan možete poslušati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/u-medijima/1703-nasa-zvona-najava-blagdana-sv-ivana-krstitelja.html

Najave