Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Umag: Proslava sv. Peregrina

Jučer je u Umagu svečano proslavljen sv. Peregrin, zaštitnik grada. Do sada je taj dan uvijek obilježavan misnim slavljem u crkvici sv. Peregrina izvan grada. Ove je godine središnje misno slavlje održano u župnoj crkvi i prvi je put organiziran višednevni program s brojnim različitim sadržajima povijesnog, kulturnog i duhovnog sadržaja, u trajanju od četvrtka 19. do utorka 24. svibnja. Održana je tribina o istarskim mučenicima, susret klapa, radionice tradicionalnih obrta, likovni natječaj na temu Stope sv. Peregrina i izložba dječjih radova na temu „Čovjek i zemlja“. Dvodnevnu duhovnu pripravu održao je mons. Janez Oberstar, rektor Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Trstu. Misi su, uz brojne žitelje Umaga nazočili gradonačelnik Vili Bassanese, dogradonačelnici Florijana Bassanese Radin i Niko Čančarević, ostali članovi gradske uprave i predstavnici Zajednice Talijana.

Galerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/196-sv-peregrin-2016.html

Misno slavlje u prigodi patrona grada predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju s desetak svećenika. Uvodnim pozdravom okupljenima se obratio umaški župnik, vlč. dr. Josip Grbac naglasivši kako je cilj organiziranja raznih sadržaja zajednički svim sudionicima, a to je duhovna, kulturna i materijalna dobrobit svih građana Umaga. Biskup Milovan se u prigodnoj homiliji osvrnuo na progone kršćana, one u prvim stoljećima kršćanstva, i one u XX stoljeću koji su odnijeli milijune žrtava. Govoreći o sv. Peregrinu biskup je naglasio kako je riječ o slavnom starokršćanskom mučeniku koji je na području Umaga i rođen, ali i koji je na tom području, kao plod te zemlje i tadašnje kršćanske zajednice sazrio za nebo i podnio mučeništvo. Citiravši svog predšasnika dr. Dragutina Nežića, vrsnog poznavalaca istarske crkvene povijesti, biskup je naglasio da je činjenica postojanja crkve sv. Peregrina u blizini Grada Umaga dobar dokaz da se ondje svečano mučeništvo doista dogodilo, a od tih je vremena stalan ostao i dan spomena na mučeništvo.

Biskup je u nastavku istaknuo kako su Božji ugodnici snagu za uzoran kreposni život crpili upravi iz direktne intimne veze s Bogom, te zaključio zazivom neka nam sv. Peregrin svima izmoli jasnoću pogleda i snagu duha za življenje i svjedočenje vrednota koje ostaju temelj osobe i društva u cjelini.

Najave