Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

Blagoslov spomen ploče na Mornaričkom groblju

Na pulskom Mornaričkom spomen-groblju u četvrtak, 28. travnja, biskup u miru mons. Ivan Milovan blagoslovio je  spomen-ploču hrvatskim mornarima i vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu. Tom su prigodom predstavnici policije, oružanih snaga i civilnih vlasti položili vijence u čast sjećanja na žrtve.

Svečana komemoracija započela je u kapeli sv. Nikole službom riječi koju je predvodio biskup Milovan, uz nazočnost vlč. Milana Milovana, župnika pulske župe Gospe od Mora na čijem se teritoriju Mornaričko groblje nalazi te vlč. Ive Borića, policijskog kapelana Dubrovačke biskupije i nekadašnjeg vojnog kapelana Hrvatske ratne mornarice Vojnopomorskog  sektora sjever. Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio kako se blagoslovom tog spomen-obilježja odaje počast svim žrtvama, svim braniteljima poginulim u obrani domovine u Domovinskom i svim prethodnim ratovima. Molimo da Bog primi njihovu žrtvu i da po njihovu zagovoru nama podari vrijeme mira i slobode, rekao je biskup Milovan. Krist nam svojim predanjem pokazuje kako život sukladan vječnim vrednotama kao što su obitelj, prijateljstvo, ljubav i čovječnost stvara civilizaciju ljubavi i života. Upravo poput pšeničnog zrna koje umire kako bi dalo obilat plod i mi smo pozvati na svakodnevno umiranje vlastitoj sebičnosti kako bi donijeli plod i boljitak svojim bližnjima, društvu, domovini.

Nakon homilije okupljenima se prigodnim pozdravom obratio predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora Istarske županije brigadir Ljubomir Cerovac koji je pozdravio sve okupljene predstavnike vojnih i policijskih postrojbi te predstavnike civilnih vlasti. Izrazio zahvalu svima onima koji su doprinijeli u realizaciji tog projekta. U gotovo sto godina koliko je bilo u uporabi to groblje, od 1862. do 1960., ovdje pokopano više od 100 000 ljudi, vojnika i civila svih naroda i narodnosti, istaknuo je brigadir Cerovac govoreći o Mornaričkom groblju.

Okupljenima se potom obratila Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, te pomoćnik ministra branitelja Miroslav Cindrić.

Nakon što je zbor Župe Gospe od Mora otpjevao „Kraljice neba raduj se“ sudionici su po protokolu u svečanoj procesiji izašli iz kapele te se uputili prema mjestu postavljanja novog spomen-obilježja. Po polaganju vijenaca od strane vojnih i civilnih vlasti otkriveno je novo spomen-obilježje koje je biskup potom blagoslovio.

 Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, predstavnici grada Pule, Istarske županije, MUP-a, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog časničkog zbora i drugi. U ime grada Pule vijenac je položio pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić. Postavljanjem i blagoslovom  spomen ploče hrvatskim mornarima i vojnicima odana je počast  svim žrtvama svih ratnih sukoba na ovim prostorima, od Viške bitke do današnjih dana.

Najave