Četvrtak, 25 travnja, 2024
Glazba

Zbor “Nebeske iskrice” iz Viškova pobjednik 20. Iskrica

Geslo ovogodišnjih Iskrica bilo je „Obitelj, slika Božja!“. Novom skladbom “Volim svoju obitelj” pobjedu u glazbenom nadmetanju odnijeli su mali pjevači Zbora „Nebeske iskrice“ iz Župe sv. Mateja iz Viškova. Prvo mjesto na literarnom natječaju Egidije Bulešić osvojila je Gabriela Antonac iz Oprtlja.

Nova skladba “Volim svoju obitelj” pobjednička je pjesma 20. dječjeg festivala duhovne glazbe Iskrice, što se u subotu održao u Vodnjanu, a izveo ju je zbor “Nebeske iskrice” Župe sv. Matej iz Viškova. Na jubilarnim Iskricama, koje su se zbog lošeg vremena održala u Dvorani osnovne škole Vodnjan, nastupilo je 11 župnih i osnovnoškolskih zborova te jedan udruge, iz Istre i Kvarnera. Manifestacija Hrvatskog katoličkog zbora MI, osnovna zajednica Vodnjan, koja kroz pjesmu slavi vjeru, održala se pod motom “Obitelj, slika Božja”, a otvorio ju je biskup u miru Ivan Milovan.

Nakon uvodnih pozdrava ministra turizma Antona Klimana, inače dugogodišnjeg čelnika HKZ-a MI, zatim vodnjanskog župnika Marijana Jelenića te gradonačelnika Klaudija Vitasovića, izvedba himne “Iskrica” označila je početak nastupa u kojem je sudjelovalo stotine djece i mladih, a pratili su ga brojni roditelji i prijatelji izvođača.

Prvu nagradu za izvedbu poznate duhovne skladbe među župnim zborovima osvojili su “Mali Sv. Jurja” iz župe Stari Pazin izvedbom pjesme “Zagrljeni u dušu”. Drugo mjesto pripalo je dobro znanim gostima festivala “Marijinim zvjezdicama” Župe Sveti Petar u Šumi za pjesmu “Ljubav je pronašla put”, a treće mjesto zboru domaćina “Egidije Bulešić” iz vodnjanske Župe sv. Blaž, koji je nastupio 18. put, za pjesmu “Blagoslovljeni milosrdni”. U kategoriji poznatih skladbi osnovnoškolaca i udruga slavio je veliki zbor koji su činili učenici OŠ Vodnjan i OŠ Juršići s pjesmom “Moj Isus”, drugo mjesto pripalo je zboru OŠ Višnjan za zanimljivu a capella izvedbu pjesme “Dona nobis pacem”, a treće zboru OŠ Tar-Vabriga s pjesmom “Znak pobjede”.

S novom duhovnom skladbom pobjedu su i u toj kategoriji ponijeli mali pjevači iz Viškova. Drugo su mjesto s pjesmom “Molitva svetom Blažu” zaslužili još jedni dobri znanci festivala “Angeli Bianchi” TOŠ “Edmondo de Amicis” iz Buja, a treće sa skladbom “All’Immacoplata” solistice Župe sv. Roka iz Galižane. Nagrada za sudjelovanje i promicanje dječje duhovne glazbe pripala je Vokalnoj skupini OŠ Vladimira Nazora iz Pazina koja je izvela “O, hvala tebi Bože”, kao i pazinskoj Udruzi Vocalistra, koja je nastupila prvi put na Iskricama i predstavila se dinamičnom i upečatljivom pjesmom “Silan Bog”. Posebnu nagradu za tekst osvojila je pjesma “Molitva svetom Blažu” bujske talijanske škole, a za glazbu pjesma “Volim svoju obitelj” Župe sv. Matej iz Viškova.

Sa subotnjim festivalom Iskrice su blizu brojke od 10.000 sudionika, kroz 268 zborova koji su nastupili od 1997. godine. Za festival je skladano 140 novih pjesama, a najviše nastupa bilježe domaći zbor župe sv. Blaža. Manifestaciju su pokroviteljski popratili Porečka i pulska biskupija te Grad Vodnjan.

Literarni natječaj “Egidije Bulešić”

Prvo mjestu na 7. literarnom natječaju koji nosi naziv po pulskom mornaru i kandidatu za sveca Egidiju Bulešiću, pripalo je Gabrieli Antonac iz OŠ Milana Šorge Oprtalj. Pristiglo je 13 radova na temu “Obitelj, slika Božja!”, drugo mjesto dobila je Ariela Kozlović iz OŠ Milana Šorge iz Oprtlja, a treće Matea Cvitko iz OŠ Vladimira Nazora Pazin, područna škola Karojba. (izvor: glasistre.hr)

Najave