Petak, 19 travnja, 2024
Hodočašća

Vrsar: Plovno hodočašće sv. Jurju

U subotu, 23. travnja u Vrsaru je, hodočašćem brodicama na otok sv. Jurja u vrsarskom akvatoriju, proslavljen blagdan Sv. Jurja, čime se ondje ujedno obilježava i početak turističke sezone.

Nakon okupljanja u poslijepodnevnim satima, vrsarski ribari su sa svojim brodicama sa starog mola na otok sv. Jurja prevezli stotinjak iz Vrsara i okolice koji su se odazvali na poziv župnika vlč. mr. Lina Zohila.

Po dolasku na otok uslijedila je procesija oko otoka, po uređenoj šetnici, moleći krunicu i pjevajući prigodne pjesme. Uslijedilo je misno slavlje koje je održano je ispred crkve. Misu je predvodio župnik.

 Ove je godine Uskrs «uranio», a priroda pokazuje prve znakove da se budi iz svog zimskog sna. Blagdan Našeg zaštitnika sv. Jurja uvijek se slavio i kao znak pobjede proljeća nad zimom koja tako veličanstveno podsjeća vjernika na pobjedu dobra nad zlom, pobjedu života nad smrću, pobjedu svjetla nad tamom koju nam je Krist donio, a sv. Juraj živio u svoje vrijeme. Mi ovdje u Vrsaru danas molitveno i čašćenjem Sv. Jurja započinjemo turističku sezonu od koje naš Vrsar i svi mi živimo i vjerujem, svakodnevno rastemo i napredujemo, podsjetio je župnik na početku prigodne homilije.

Sv. Juraj uvijek je predstavljen kao vitez – junak koji kopljem sa svog bijelog konja ubija zmaja. Ističe se tako njegova vojnička umješnost, njegova hrabrost i neustrašivost. No dio legendi govori i o njegovoj mučeničkoj smrti. Za rana počeo se slaviti kao svetac mučenik. Tako u njegovom redovitom prikazivanju – ubijanja zmaja – vidimo zapravo jednu drugu veličinu skrivenu u simbolici te slike. Sveti Juraj pobjednik je jedne druge puno važnije borbe – borbe za osvajanje vječne nagrade na nebesima, u savršenstvu neba, savršenstvu radosti života s Bogom koje više nikakvo zlo ne može ugroziti ni poremetiti.

Upravo legenda koja govori kako je Juraj pošao u boj protiv zmaja koji je ugrožavao građane Silene i kojemu je trebala biti žrtvovana kraljeva kći prenosi nam poruku da je Juraj ubio zmaja tek pošto su na njegov nagovor kralj i sav puk pristali pokrstiti se. Nije se dakle radilo o pustom junaštvu i dokazivanju snage. Legenda želi reći da je Juraj vojevao za Krista, a ne za prolaznu slavu hrabrog ratnika.

Župnik je istaknuo da taj način lik sv. Jurja snažno je obilježen vjernošću Kristu koja mu je bila izvorom snage za borbu protiv zla.

On je taj koji ubija zmaja – oličenje zla koje treba pobijediti. Njemu je to uspjelo snagom vjere u Kristovu pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom.

Svaki je čovjek taj sveti Juraj koji se svakodnevno mora s nevoljama i zlom boriti, ne popustiti i ne dati se zavarati da vrijeme muke i tame traje zauvijek. Važno je shvatiti da ta borba traje ne samo oko nas nego i u nama, naglasio je župnik. I još je nešto prevažno, da u toj borbi sa zlom nismo prepušteni sami sebi. Pobjednik smrti i svakoga zla, zauvijek je ostao s nama u tajni Euharistije. On je htio biti našom snagom da i u nama pobjedi dobro, da u nama  pobjedi život. Zato ne propustimo hraniti se kruhom života, napojimo se na tom izvoru i nemojmo strahovati pred ničim, pozvao je župnik.

Danas ćemo za to moliti sv. Jurja, da nam bude pomoćnik u toj borbi sa zlom u sebi i oko sebe, da nam svojim zagovorom pomogne ustrajati do kraja, ne dati se zastrašiti – ne dozvoliti da nas zarobi vlastiti užitak – i ne dati se zavarati laskanjem i varljivim ponudama, nego sačuvati vjernost Kristu i dati – kao vjernici – naše svjedočanstvo njemu u ovom sadašnjem vremenu.

Zato sestre i braćo molimo za nas ovdje okupljene, za naše obitelji, naše mjesto, sve naše susjede prijatelje poznanike kao i sve ljude dobre volje koji ovamo navraćaju, neka nas sve sv. Juraj brani, štiti i nadahnjuje kao što od pamtivijeka ovaj otok sa svojom povijesnom crkvicom iz 9. st. čuva ovo naše mjesto. Neka i ova sveta misa bude tom nakanom obilježena i neka nam doista bude izvorom snage za životne borbe u sretniju budućnost, zaključio je župnik.

Na kraju je vlč. Zohil zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da to slavlje protekne u lijepom i skladnom ozračju: ribarima koji su prevezli hodočasnike na otok, Komunalnoj tvrtki Montraker čiji su djelatnici uredili otok i šetnicu po kojoj je prošla procesija, te Turističkoj zajednici i Općini Vrsar koji su se pobrinuli za prigodno čašćenje svih sudionika po povratku na stari mol.

Nakon zajedničke fotografije hodočasnici su prevezeni natrag do starog mola gdje je nastavljeno druženje uz okrepu.

Crkvica sv. Jurja na istoimenom otoku je izgrađena na prirodnoj stijeni, temeljito je obnovljena i ponovno posvećena 1996. godine. Iznutra je krase, tipično ranokršćanske, dvije unutarnje apside, koje predstavljaju njezinu specifičnost, a tragovi hrvatskog pletera pokazatelj su nacionalnog sastava stanovništva u vrijeme kada je crkvica građena. Vrsar se u povijesnim zapisima prvi put spominje kao „Orsera sull’insula“ u 3. stoljeću, a ostaci kamenoloma na vrhu otoka te druge arhitektonske modifikacije terena pokazatelji su rane naseljenosti otoka.

Najave