Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Pazin: Vjeronaučna olimpijada

U kategoriji osnovnih škola najbolji su bili učenici pulske Osnovne škole Veruda , a među srednjoškolcima prvi su se plasirali učenici Gimnazije Pula.

 Vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola Porečke i Pulske biskupije u petak, 19.  veljače održana je u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji. Sudjelovalo je 8 osnovnih i 4 srednje škole, sveukupno 48 natjecatelja.

Galerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/161-vjeronaucna-olimpijada-2016.html

 Nakon državne himne i uvodne molitve okupljenima se obratio domaćin, ravnatelj Pazinskog kolegija preč. Alejandro Castillo Jimenez. Uslijedio je kraći kulturni program u sklopu kojeg je jedna učenica pročitala prigodna promišljanja pape Franje o obitelji, povezano sa ovogodišnjom temom vjeronaučne olimpijade „Brak i obitelj u Božjem naumu“, promišljanja u kojima papa posebno naglašava važnost korištenja riječi ‘molim’, ‘hvala’ i ‘oprosti’ u obiteljskim odnosima.  Natjecanje je otvorio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša napomenuvši kako se je odabirom te teme za ovogodišnju vjeronaučnu olimpijadu htjelo mladima ponuditi mogućnost da nauče više o toj danas posebno aktualnoj tematici. Svi mi dolazimo iz obitelji, i sve nam je to posve normalno, no danas je više nego ikada potrebno znati to argumentirano obraniti. Samo dubokim poznavanjem činjenica moći ćete s jakim argumentima sudjelovati u raspravi o toj temi, te tako vjerodostojno braniti svoj stav, naglasio je biskup.

Učenici su zatim pristupili pisanom dijelu natjecanja. Dok su prosudbena povjerenstva provjeravala testove i zbrajala rezultate za sudionike je bila organizirana marenda i potom obilazak Kolegija i Učeničkog doma. Nakon prvih privremenih rezultata sudionicima je bilo omogućeno provjeriti testove, te su nakon provjere definirane sitne korekcije u rezultatima. Uslijedila su druga dva dijela natjecanja, Tombola i Milijunak. Nakon zbrajanja rezultata objavljeni su pobjednici te su uručene nagrade, pohvalnice, zahvalnice i diplome.

 Među osnovnom školama, od 8 ekipa najbolji su bili učenici Osnovne škole Veruda: Laura Lunko, Dora Berljavac, Veronika Siladić i Sara Šiško  koje je pripremala mentorica Marina Šnobl.  Drugoplasirani su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Područne škole Sveti Petar u Šumi: Iva Udovičić, Talia Benčić, Monika Hekić i Lucija Pilat sa mentoricom  Karmelom Lazarić. Treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ iz Buzeta: Lucia Fabijančić, Franciska Ivić, Carla Radović i Lorenzo Radović sa mentoricom Ksenijom Šćulac.

Četvrta je bila ekipa Osnovne škole Ivo Lola Ribar iz Labina, peta ekipa iz pulske Osnovne škole „Tone Peruško“ , šesta ekipa OŠ Vladimira Nazora Potpićan, sedma ekipa OŠ Jure Filipovića Barban i osma ekipa OŠ Kaštanjer Pula.

 U kategoriji srednjih škola, sa osvojenih 95  bodova najbolji su bili učenici Gimnazije Pula: Josipa Karlović, Matea Karlović, Nikolina Otočan i Dražena Kelava sa mentorom Kazimirom Berljavcem. Drugo mjesto osvojili su učenici Srednja škole Mate Balote iz Poreča: Martina Gasparini, Emili Kuzma, Marta Radin i Ana Ritoša sa mentoricom Mirnom Bunčić. Trećemjesto osvojili su učenici Gimnazije i  Strukovna Škola Jurja Dobrile iz Pazina: Stefani Čeh, Katarina Đukić,  Luka Brajković i Đoni Pokos sa mentorom vlč. Bernardom Jurjevićem. Ekipa Pazinskog kolegija sa mentorom  vlč. Filipom Celentom plasirala se na četvrto mjesto.

Nagrade, pohvalnice, zahvalnice i diplome je podijelio ravnatelj Kolegija Castillo Jimenez, a završnu riječ okupljenima je uputio dijecezanski predstojnik Katehetskog ureda vlč. Luka Pranjić.

 Svi su sudionici dobili za nagradu nekoliko prigodnih knjiga, a mentori su za škole dobili literaturu o biskupu Jurju Dobrili i mons. Boži Milanoviću.

 Pobjednici će sudjelovati na državnom natjecanju iz vjeronauka koje će se ove godine održati u Rijeci od  06. do 08. travnja.

Najave