Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Pula: Završetak Godine posvećenog života

Završetak Godine posvećenog života u Porečkoj i Pulskoj biskupiji obilježen je na blagdan Svijećnice, u utorak, 2. veljače, svečanim koncelebriranim misnim slavljem u pulskoj samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog. Zbog spriječenosti ordinarija, mons. Dražena Kutleše, misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Na početku prigodne homilije predvoditelj je pojasnio simboliku svjetla koja prati osobu tijekom života, kroz većinu sakramenata. Govoreći o Prikazanju Gospodinovom u hramu biskup je naglasio da smo svi mi prikazani obredom krštenja, te smo time postali  svi, na jedan način, osobe posvećenog života. Sv. papa Ivan Pavao II. ustanovio je da blagdan Svijećnice ujedno bude i Dan posvećenog života, kakao bi se više razmišljalo i molilo o tom segmentu Crkve. Proglašavajući Godinu posvećenog života papa Franjo je želio staviti naglasak na te osobe i njihovu neprocjenjivu ulogu u Crkvi. Među nacionalnim događanjima povodom Godine posvećenog života propovjednik je istaknuo susret u Svetištu Marija Bistrica. Biskup je zahvalio svim redovnicama i redovnicima za sve ono dobro što čine u sredinama gdje žive, a u duhu svoje karizme. Još i prije nego je završila Godina posvećenog života, papa Franjo je proglasio Godinu milosrđa kako bi uputio Crkvu na njezino temeljno poslanje. Upravo milosrđe treba biti temeljni stav sa kojim djelujemo prema bližnjima. Kako bi živjeli poruku milosrđa moramo nastojati manje misliti na svoje potrebe, a više svoju pozornost usmjeriti na one na rubu društva, citirao je propovjednik papu Franju. Iskustvo kršćanskog života treba počivati na saznanju Božje ljubavi prema čovjeku, kršćanin to treba znati prenijeti ljudima oko sebe, a najbolji je način upravo iskazivanjem milosrđa. Na kraju homilije mons. Milovan je citirao riječi  pape emeritusa Benedikta XVI. kada se je u prigodi Dana posvećenog života obraćao redovnicima i redovnicama naglasivši kako je svijetu potrebno njihovo svjedočanstvo, njihov stvaralački odgovor na izazove današnjeg vremena, njihova posvećena čistoća u svijetu hedonizma, njihova nenavezanost na materijalno u rastućem materijalističkom mentalitetu i njihov primjer zajedničkog života u zajednicama u svijetu kojim sve više vlada individualizam.

O. Đuro Hontić, dijecezanski povjerenik za osobe posvećenog života, se na kraju završnim zahvalama obratio  mons. Milovanu, svećenicima, redovnicima i redovnicama te svima koji su nazočili na misi Završetka Godine posvećenog života u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Misno slavlje glazbom je popratila Grupa Oton.

Najave