Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

„Dodirnuta svjetlošću“

«Dodirnuta svjetlošću» treća je zbirka pjesama rovinjske pjesnikinje Vesne Petrić Terzić koja je kroz niz skladnih glazbenih i poetskih sadržaja predstavljena u subotu, 30. siječnja, u rovinjskom Multimedijalnom centru. Dio prihoda od prodaje knjige namijenjen je Humanitarnoj udruzi Oda prijateljstva iz Ogulina, osnovana s ciljem pomaganja teško bolesnoj djeci.  

Predstavljanje je sa autoricom organizirao i Ogranak Matice hrvatske u Ogulinu ispred kojeg se na promociji obratio prof. Hrvoje Magdić, u svojstvu urednika izdanja. Profesor Magdić je posjetiteljima objasnio kako je došlo do suradnje između Udruge Oda prijateljstvu i obitelji Terzić koja redovno nastupa na tamošnjem Festivalu duhovne glazbe Tonka fest. Poeziju Vesne Petrić Terzić možemo najbolje razumjeti ako poznamo autoricu, rekao je urednik. Njezin je poetski izričaj jednostavan, blizak svakome. Ona donosi fragmente svakodnevice, proživljene trenutke, kratke sličice kada je osjetila Kristovu prisutnost. Njezina je poezija više meditacija nego lirika, ona ne piše s namjerom da oduševi publiku, već da dodirne dušu, naglasio je između ostalog prof. Magdić. Posebno je istaknuo i pjesme pisane na čakavskom dijalektu Žminjštine koje odišu posebnom toplinom i otkrivaju gotovo zaboravljene osjećaje iz djetinjstva.

Nakon što je promociju virtuoznim sviranjem na klaviru otvorio Vesnin sin Kristijan Terzić, po obraćanju urednika Eleonora Dobrović otpjevala je pjesmu „O ti plamu ljubavi“, pobjedničku Vesninu pjesmu sa Tonka festa 2011. godine.

Biskup u miru, mons. Ivan Milovan, koji je napisao i pogovor knjige, u svome je obraćanju čestitao obitelji Terzić na svekolikom umjetničkom angažmanu prožetom kršćanskim nadahnućem, istaknuvši kako umjetnici kršćani imaju u svijetu posebno poslanje, citiravši pritom sv. Papu Ivana Pavla II..

David Ivić, autor likovnog oblikovanja knjige ispričao je kako je došlo do realizacije naslovnice koja odiše izuzetno živim, intenzivnim koloritom. Napose je istaknuo pjesmu Ranjena ptica, koja se u knjizi nalazi na 18. stranici, a koja ga je podsjetila na prvu knjigu koju je grafički opremio koja je nosila naslov upravo Ranjena ptica, na temu ratnih stradanja. Kao što se slikar najviše otkriva u olovci i akvarelu tako je književnik najiskreniji upravo u poeziji, rekao je Ivić. On je u nastavku pročitao i recenziju poznatog autora duhovnih tekstova Stjepana Lice.

Uslijedila je pjesma „Da ti mogu lice gledati“, u izvedbi Patrizie Sfettina Jurman, koju je Vesna Petrić Terzić napisala za Maria fest u Molvama.

Vesnin suprug, Davor Terzić, kantautor,  u svome je obraćanju istaknuo kako njegov i njezin glazbeni izričaj nemaju dodirnih točaka, te kako je Vesna, uz supruga i sina glazbenika, uspjela zadržati svoj originalni glazbeni stil. Davor je između ostalog autor prijevoda na hrvatski onih pjesama koje su originalno na talijanskom.

Uslijedilo je iznenađenje koje su suprug Davor i sinovi Kristijan i Gracijan priredili autorici, bez njezinog znanja uglazbili su pjesmu iz zbirke pod naslovom „U dubini tvog otajstva“ i premijerno je, kao iznenađenje, izveli na promociji.

O talijanskom izričaju Vesne Petrić Terzić govorila je talijanska pjesnikinja Tamara Trošt, a potom je i pročitala pjesmu Mistero(Tajna).

Tehnička urednica Mirjana Ferenčić iz „Ježtiska“ ukratko je objasnila proces nastajanja knjige u tiskari. Naklada izdanja je 500 primjeraka. Ferenčić je potom pročitala dvije pjesme na dijalektu.

Autorica je na kraju zahvalila podupirateljima, Gradu Rovinju, Općini Kanfanar i Tiskari Ježtisak, te prijateljima i suradnicima, i naposljetku rekla kako je knjiga posvećena njezinom ocu Ivanu. Prije samog kraja još je pozvala prof. Magdića da pobliže predstavi  Udrugu Oda prijateljstvu.

Vesna Petrić Terzić rođena je u Rovinju 1960. godine. Pjesnikinja, skladateljica i tekstopisac, članica je Društva hrvatskih književnika – Istarski ogranak. Piše na čakavštini, te hrvatskom i talijanskom jeziku. Svoje radove redovito objavljuje u raznim zbirkama i zbornicima u Hrvatskoj i inozemstvu: Šoljanovi dani, Marulić, Dragi Kamen, Pjesnička panorama Verši na šterni, Pjesnička panorama Seljanski dani, Susret riječi, Histria, Bujština, Uvijek kad pomislim na tebe – ljubavna poezija Zvonimir Golob, Moja pjesma tebi za Valentinovo, međunarodna zajednička zbirka poezije, Antologia del premio internazionale (Milano, Italija) i drugim. Kao autorica teksta i glazbe pojavljuje se na nosačima zvuka mnogih festivala duhovne glazbe.   Dvanaest godina bila je voditeljica književne radionice pri HKD „Franjo Glavinić“ u Rovinju. Do sada je objavila samostalne zbirke Narakamani pensiri (1998.) i Plavetnilo duše (2006.).

Udruga Oda prijateljstvu osnovana je 2006. godine s ciljem pomaganja teško oboljeloj djeci i mladima grada Ogulina i okolice. Udrugu su osnovali prijatelji i roditelji pokojne Antonije Turković koja je preminula u 20 – toj godini života i koja je bila simbol prijateljstva koje se širilo oko nje, a činili su ga svi koji su joj pomagali. Ime Udruge simbolično je povezano s imenom Antonijine zbirke Oda životu. Svoju zbirku Antonija je posvetila prijateljima na čemu joj oni zahvaljuju Odom prijateljstvu. Udruga broji više od 110 članova i svakim danom je sve brojnija ta mreža prijateljstva koja se širi.

Najave