Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Predstavljena knjiga „Kapi radosti“

U Vodnjanu, u Domu mladih predstavljena je u četvrtak, 28. siječnja, knjiga vodnjanskog župnika, preč. Marijana Jelenića „Kapi radosti“. Riječ je o zbirci pripovijesti, sveukupno 120, kroz koje autor, čitateljima vrlo pristupačnim jezikom, donosi slike, detalje, situacije i dogodovštine proživljene kroz pet desetljeća pastoralnog djelovanja.

O knjizi su govorili vlč. Ilija Jakovljević, Milena Perković, Dragica Zadnik, i pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica. Osim toga pročitani su kratki pisani osvrti novinara Mate Ćurića i ravnatelja Državnog arhiva u Pazinu dr. sc. Elvisa Orbanića. Mate Ćurić je u svom dopisu između ostalog istaknuo da knjiga na veoma živopisan način donosi crtice iz pulsirajuće svakodnevice u i oko crkve, povezujući nadnaravno i duhovno s praktičnim i životnim,a sve to osebujnim spisateljskim stilom. Preč. Jelenić je svećenik publicist koji je shvatio kako je moguće biti duhovnik i kroz pisanu riječ.

Dr. Orbanić je u svom pismenom obraćanju uz ostalo poručio kako ova knjiga vodnjanskog župnika ima dvostruki značaj, osim što donosi najrazličitija iskustva svećenika u radu s ljudima, ujedno daje i jedan vrlo bogati prikaz života ljudi kroz taj vremenski period. Vlč. Jakovljević je u svom obraćanju naglasio protkanost vjerom kojom odišu opisani događaji, ali i poruku nade i radosti, pozitivnog gledanja na život, jer svako događaj u sebi nosi zrno nade i dobrote. Nadalje, rekao je Jakovljević, Jelenić, kao župnik koji lako susreće ljude, donosi praktična rješenja za pastoralne izazove, pa je to knjiga koja će čitateljima dati odgovore upravo na neka učestala pitanja. Dragica Zadnik istaknula je kako knjiga ima i snagu dokumenta jer vrlo realistično opisuje teško poslijeratno razdoblje u Istri. Prikazuje probleme obitelji razdvojenih emigracijom, pitanje represije i oduzimanja imovine, gledanje na Italiju kao na slobodni zapadni svijet koji je tako blizu a tako daleko, autor istinski proživljava s ljudima te životne poteškoće u mnogim teškim situacijama. Upravo utkavši poruku nade u događaje iz tih teških vremena, u kojima će mnogi prepoznati i fragmente vlastite povijesti, knjiga nadahnjuje i ohrabruje na putu vjere, zaključila je Zadnik.

Na kraju se okupljenima obratio autor iznijevši početno jedan kratki pregled svog spisateljskog puta. Svojim spisateljskim okom i uhom on svugdje oko sebe u ljudima nalazi „zlatnu žilu“, spisateljsku ideju, pa bi tako i od tih 120 pripovijesti koliko ih sadrži ova knjiga bio mogao napisati po jedan roman za svaku, našalio se. Naglasio je da, pošto je u životu mnogo putovao, radnja se događa diljem Europe. Kao potvrdu svog plodnog spisateljskog žara najavio je skoro objavljivanje čak pet knjiga o različitim temama, o relikvijama, vjerskom turizmu, duhovnosti mladih te životopisima svetaca.

Najave