Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Vodnjan: Provedena analiza relikvija

U ponedjeljak, 1. veljače u Vodnjanu je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena proslava 804. obljetnice vodnjanske župe, obznanjen je povratak 786 relikvija sa znanstvene analize na Zavodu za patologiju KBC Split, te su predstavljena moguća arhitektonska rješenja za adekvatnije izlaganje sakralne zbirke vodnjanske crkve, s naglaskom na relikvije.

Na konferenciji za novinare nazočio je dio članova Povjerenstva za zaštitu i prezentaciju Svetih tijela i sakralne zbirke crkve sv. Blaža u Vodnjanu: župnik preč. Marijan Jelenić, arheologinja Kristina Džin, arhitekt Slaven Cetina  te urednica i novinarka na HRT-u Vesna Jurić Rukavina koja je ujedno i moderirala.

Tijekom tri godine posebnim radiološkim metodama, uporabom 64.-slojnog CT-a izvršena je znanstvena obrada osteoloških uzoraka. Utvrđeno je da se radi o 19 svetaca. Relikvije su i antropološki obrađene. Utvrđen je spol, dob i dio tijela kojem pripadaju. Time smo dobili uvide i u unutarnju strukturu relikvija, te je dokumentirano u kakvom smo ih stanju zatekli, rekao je župnik.

Zbog u ovom slučaju neprihvatljive invazivnosti postupka DNA analize župnik je izrazio nadu da će novim znanstvenim i tehnološkim dostignućima uskoro biti moguć neinvazivni postupak identifikacije.

Relikvije su prvi put u Vodnjanu evidentirane 1983. godine kada je župnik u suradnji s Arheološkim muzejom Istre pripremao postav za stalnu izložbu sakralnog blaga vodnjanske crkve.

Nalazile su se u drvenom sarkofagu sa natpisom iz 1510. godine koji svjedoči kako su prethodno bile pohranjene u dva oltara crkve sv. Lovre u Veneciji, kamo ih je položila opatica tamošnjeg benediktinskog samostana Maria Lando.

Relikvije je 1818. godine u Vodnjan iz Venecije donio slikar Gaetano Gessler želeći ih sačuvati od pohoda Napoleonove vojske koja je u to vrijeme u Veneciji već bila porušila veći broj crkava.

Relikvije pripadaju raznim periodima iz raspona od 1500 godine, a prema dosada identificiranim svecima potječu iz mnogih krajeva Rimskog carstva.

 Moguća arhitektonska rješenja za odgovarajuće izlaganje, dostupnost dijela relikvija sa Svetim tijelima četiriju svetaca koji su sada iza oltara župne crkve,  kao i način čuvanja ostalih relikvija predstavio je arhitekt Slaven Cetina. Riječ je o načelno dva moguća rješenja. Prvo, jednostavnije i u ovom trenutku prihvatljivije, bila bi dogradnja aneksa desno do crkve kamo bi se smjestio trezorij ili muzej. Drugo, kompleksnije rješenje kao ideja, je eventualni smještaj muzeja ispod crkve i trga.

O potrebnim predradnjama za realizaciju projekta govorila je arheologinja Džin. S ciljem suvremenog pristupa uređenju, restauraciji, obnovi i prezentaciji kompleksa velebne župne crkve sa zvonikom potrebno je učiniti i određene predradnje radi izrade suvremene digitalne dokumentacije (arhitektonski i geodetski snimak, te laserski snimak nedostupnih struktura radi dobivanja podataka o temelju crkve i zvonika), izrade konzervatorske podloge i konzervatorskog elaborata. Potrebno će biti nadalje izraditi reviziju stanja do sada izloženih relikvija i umjetnina te predmeta umjetničkog obrta, kao i popis neizloženih artefakata iz fundusa crkve, rekla je među ostalim Džin.

Stotinjak obrađenih relikvija prvi će put biti izložene javnosti na blagdan sv. Blaža, 3. veljače.  

Najave