Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Biskup Milovan na proslavi Gospe od zdravlja u Puli

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u subotu, 21. studenog, svečano je proslavljen blagdan Gospe od zdravlja. Na području župe djeluje Dom za starije – Villa Maria u kojem postoji kapelica posvećena upravo Gospi od zdravlja. Budući da je kapelica premalena kako bi primila sve one koji žele doći na slavlje, godinama se proslava organizira u župnoj crkvi. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru u koncelebraciji sa o. Đurom Hontićem, gvardijanom i župnikom i o. Jeronimom Vujićem.

U svojoj propovijedi istaknuo je važnost slavljenja Marijinih blagdana tijekom liturgijske godine te veliku pobožnost i ljubav koju vjernici osjećaju prema Mariji. Posebno se dotaknuvši teme o zdravlju, odnosno bolesti. Dok zazivamo Gospu od zdravlja, želimo njezinoj zaštiti izručiti sve bolesnike, na tijelu i duši, sve one koji njeguju i poslužuju bolesnike. Zdravlju bolesnih preporučujemo i nas same da nas Gospa kao dobra majka sačuva od najgore bolesti – smrtnoga grijeha, da njezin Sin ozdravlja sve bolesne pojave u našim obiteljima i društvu, da liječi naše međuljudske odnose, a onda da nas čuva i od svih bolesti tijela ili da nam izmoli zdravlje – naglasio je biskup Milovan.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta otkazana je procesija koja je trebala ići iz župne crkve do Doma Villa Maria, tako da su se vjernici na kraju svete mise autima uputili u Dom za starije gdje je mons. Milovan predvodio kratku pobožnost Gospi od zdravlja. Nakon molitve i blagoslova uslijedilo je bratsko druženje sa štićenicima i djelatnicima Doma.

Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna obnova koju su imali: fra Jeronim Vujić, fra Svetozar Kraljević i fra Vladimir Vidović. Trodnevnica je započinjala u 17.30 molitvom svete krunice i nakon toga nastavljena svetom misom s prigodnom propovijedi.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je Mješoviti pjevački zbor župe sv. Ivana Krstitelja iz Pule pod vodstvom gđe Ane Brajković.

Najave