Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Poreč: Proslavljena svetkovina sv. Maura

Grad Poreč i Porečka biskupija svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Maura proslavili su u subotu, 21. studenog sa više misnih slavlja. Jutarnje misno slavlje  u Bazilici predvodio je  domaći župnik preč. Milan Zgrablić.

Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je  dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su riječki metropolita mons. Ivan Devčić, biskup u miru mons. Ivan Milovan, porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša i tridesetak svećenika. Misi su, uz mnogobrojne vjernike Poreča i okolice, nazočili i istarski župan Valter Flego, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, te predstavnici policije i raznih institucija.

 Domaćin, ordinarij Kutleša, je poželio doborodošlicu svim uvaženim gostima, na hrvatskom i talijanskom, te posebno na njemačkom predstavnicima Munchenske biskupije, iz grada Poinga, sa kojim je grad Poreč pobratimljen.

 Slaveći blagdan sv. Mavra, s pravom se pitamo koja je njegova poruka danas, 17 stoljeća nakon njegove mučeničke smrti. Možda nam u traženju odgovora mogu pomoći navješteno evanđelje, koja nam u pšeničnom zrnu koje je umrlo i donijelo obilat rod predstavlja i sv. Mavra.  Takvo je zrno bio i bl.  Miroslav Bulešić, mučenik ove biskupije iz prošlog stoljeća, ali  to je zrno  bio i bl. Alojzije Stepinac, simbol stradanja naše Crkve i naroda u prošlom stoljeću, i mnogi drugi. I mi trebamo biti takvo zrno!

Homiliju možete poslušati ovdje: https://youtu.be/lLLMBDeSrcI

Značenje ovog našeg ‘biti pšenično zrno koje umire da bi donijelo obilat rod’, se u jednom svom značenju nije uopće promijenilo u posljednjih 17 stoljeća. To pokazuju relativno svježi primjeri mučeništva na ovom našem području koje smo već spomenuli, ali i mnogi drugi diljem svijeta, rekao je propovjednik citirajući podatak da je u 2000 godina ubijeno  70 milijuna kršćana a od toga čak 45 milijuna u 20. stoljeću. Osvrnuo se i na aktualna stradanja kršćana u raznim dijelovima svijeta ali i naglasio činjenicu da upravo u onim zemljama gdje se dešavaju najtragičniji progoni kršćana, kršćanstvo najprogresivnije raste. Ti nam primjeri, kao i primjer sv. Maura govore da se bez obzira na sve ne smijemo bojati biti pšenično zrno i umrijeti jer to umiranje nije cilj nego sredstvo do onog dati „obilat rod“, naglasio je mons. Uzinić. A za nas, koji nismo izloženi progonima, to je poticaj  na promjenu mentaliteta, poticaj na „umiranje“ onom mentalitetu koji sebe i svijet oko sebe gleda iz perspektive moći i utjecaja i „roditi se“ mentalitetu koji sebe i svijet oko sebe gleda iz perspektive nemoćnih i bezutjecajnih, onih na rubu, siromašnih, rekao je mons. Uzinić te naglasio da je to umiranje zatvorenoj, samodostatnoj Crkvi, Crkvi okrenutoj sebi, Crkvi zatvorenoj u žudnju za vlašću, moći i utjecajem, svjetovnom slavom i novcem, kako bi se, prepuštena vodstvu Duha Svetoga, rodila Crkva koju, kako je papa Franjo nedavno poručio talijanskoj Crkvi, rese tri dimenzije istinskog humanizma: poniznost, nesebičnost i blaženstvo, odnosno Crkva koja živi sa svojim narodom i za svoj narod i među ljudima i za ljude, te tako postala Crkva koja ne živi u oblacima, u nekom nestvarnom i paralelnom svijetu, nego Crkva koja ima dodir sa stvarnim životom ljudi, njihovim radostima i tugama. Samo takva Crkva, Crkva koja je umrla poput pšeničnog zrna, biti će  Crkva koja ne „diže zidove i granice, već gradi trgove i poljske bolnice“, Crkva koja je „milosrdna poput Oca“, na što je poziva zajedno sa svima nama, članovima Crkve, bula Misericordiae vultus kojom je proglašen Izvanredni jubilej milosrđa, odnosno Crkva koja nije, navodim programsku apostolsku pobudnicu pape Franje Evangelii gaudium, „bolesna zbog zatvorenosti i komocije hvatanja za vlastite sigurnosti … zabrinuta za to da bude središte“, nego radije Crkva „koja je doživjela nezgodu, koja je ranjena i prljava zato što je izišla na ulice. Nadalje je naglasio da je to umiranje poput pšeničnog zrna nužan uvjet za promjenu ovog sekulariziranog svijeta, a upravo je to izazov i poslanje Crkvi danas, svima, kako klericima tako i laicima. To umiranje podrazumjeva da treba nadići nezainteresiranost i strah od angažmana kod laika, te klerikalizam i porast konzervativizma i fundamentalizma, a nadasve slabu uključenost kršćana u život društva, te slijedovnu, neminovnu „diktaturu ravnodušnosti“, istaknuo je biskup.

Neka nas u tom nastojanju promjene mentaliteta, koja nam je svima neophodna i bez koje nećemo donijeti potrebit rod, prati nebeski zagovor sv. Mavra, vašeg nebeskog zaštitnika, zaključio je biskup.

Nakon euharistijskog slavlja održana je svečana procesija s relikvijama sv. Maura po gradskim ulicama.

Najave