Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Proslavljena obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića

Svečanu svetu  misu povodom obilježavanja druge obljetnice beatifikacije bl. Miroslava Bulešića u pulskoj je prvostolnici, katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša u suslavlju sa više svećenika biskupije.

Biskup je komentirajući evanđelje naglasio da Isus želi u primjeru djeteta pokazati učenicima, a i svakome od nas kakav treba biti pravi čovjek, i blaženi je Miroslav, što iščitavamo iz njegova duhovnog  dnevnika, uvijek isticao poniznost, te naglašavao da želi biti najponizniji od poniznih.

Mi smo danas ovdje došli moliti, po zagovoru bl. Miroslava Bulešića,  za svoje želje i potrebe, rekao je biskup, i podsjetio kako je u ljudskoj naravi želja za prvim mjestima, za dolaženjem do izražaja. Isus, poznajući misli svojih učenika i želeći im pokazati kakav treba biti pravi učenik i pravi čovjek, te kako je moguće zadobiti Vječno kraljevstvo, stavlja pred njih i pred nas za primjer dijete.  Možemo se zapitati zašto je to učinio tako, što mi možemo naučiti od djeteta? Svako dijete po svojoj naravi jest ponizno, naglasio je biskup, i dokle god ga odrasli ne iskvare svojim utjecajem, ono se uvijek drži u drugom planu, zaklanja se iza majke. Nevino je i neiskvareno, što možemo uočiti iz bistrog dječjeg pogleda. Djeca gube tu iskrenost i nevinost kada ih odrasli počnu učiti da govore neistinu. Budući dakle da je temeljno kako je svako dijete u svojoj naravi ponizno, zato nam Krist govori zadobit ćete Kraljevstvo Nebesko ako budete ponizni kao djeca. Bl. Miroslav Bulešić istaknuo je, iščitavamo iz njegovog dnevnika, kako Sotona može biti sve, ali ne može biti ponizan. On može biti pobožan, ali ponizan nikada, napomenuo je biskup te pozvao sve nas da se upitamo jesmo li stvarno ponizni.

Nadalje, druga stvar koju možemo od djeteta naučiti je da je u svemu ovisno o svojim roditeljima, čime nam Krist želi reći da i mi trebamo biti tako ovisni o Bogu te uvijek nositi svijest da sve ono što imamo, sve darove i kvalitete, sve smo to od Boga besplatno primili, i na tome mu trebamo zahvaliti, bez isticanja svojih vrlina. Danas živimo u vremenu kada se zna cijenu svega, a ne znamo vrijednost ničega; no najvrjednije stvari jesu one koje nam se daju besplatno.

Treća stvar koju trebamo od djeteta naučiti je beskrajno pouzdanje u roditelje, jer im vjeruje. Ta nam činjenica budi pitanje koliko mi vjerujemo svome Stvoritelju, ili pak stavljamo sve u perspektivu neke svoje kalkulacije i proračunatosti.

Bl. Miroslav Bulešić bio je čovjek vjere i mi ga danas ovdje štujemo radi njegove vjere koju je iskazao prema Bogu i prema Crkvi. Čovjek u životu nailazi na razne kušnje i upravo svece štujemo i cijenimo jer su u tim trenutcima kušnje znali stati na pravu stranu. Stati na pravu stranu ima svoju cijenu, košta puno odricanja. Jesmo li mi na to spremni? Bog danas od nas ne traži da damo život kao što je to učinio bl. Miroslav Bulešić, ali zato traži od nas da živimo za njega, naglasio je biskup. Neka nam u trudu življenja za Boga bude uzor bl. Miroslav, mladi svećenik koji je sa tek 27 godina postao mučenik, a mučeništvom postigao blaženstvo. Kada čovjek vjeruje Bogu sve je moguće. Imajući njega na pameti, nastojimo biti bolji jer svi možemo biti bolji ako to želimo, ako uložimo truda to ćemo ostvariti. Kada čovjek spozna, sagleda i odluči tada počinje i njegov proces obraćenja. Zato molimo bl. Miroslava Bulešića, da pomogne našoj nevjeri jer unatoč povremenim sumnjama i nezadovoljstvima ipak znamo da je put vjere ispravni put u životu.

Sada, jedino što možemo za njega učiniti jest moliti i tražiti njegov zagovor, i barem svakodnevno izmoliti molitvu za proglašenje svetim, kako bi Bog  providio čudo koje je potrebno za nastavak procesa do njegove kanonizacije. Čudo je materijalni dokaz koji Crkva traži kao potvrdu nadnaravnog djelovanja. To čudo ovisi o nama. Trebamo jednostavno moliti, moliti i moliti, a Bog će odlučiti kada će se to čudo dogoditi. Svakodnevno izmoliti tu jednu molitvu našem Blaženiku je najmanje što možemo uzvratiti njemu za žrtvu njegova života.

Biskup je na kraju poželio svima ‘da budemo ponizni poput djece, sa neograničenim pouzdanjem u Boga, da budemo  mali, jednostavni u velikim stvarima, i veliki u malim stvarima, jednostavnim stvarima, jer naglasio je, veličina je upravo u jednostavnosti. U tom duhu jednostavnosti, tražimo, po zagovoru bl. Miroslava Bulešića. djeca koja će slijediti njegov primjer.

Misu su glazbeno animirali združeni zborovi pulskih gradskih župa pod ravnanjem prof. Marije Hauser.

Najave