Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Fažana proslavila sv. Kuzmu i Damjana

U subotu, 26. rujna Fažana je svečano proslavila svoje nebeske zaštitnike, sv. Kuzmu i Damjana. Tom je prigodom Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice održala prigodni koncert

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije, u suslavlju sa domaćinom vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem i drugim svećenicima. Misi su, uz brojne domaće župljane te vjernike iz raznih pulskih župa nazočili i načelnik PU istarske Dragutin Cesta, predstojnik Ureda državne uprave Draženko Janjušević, članovi fažanske općinske uprave, te predstavnici pulskog kulturnog miljea.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji naglasio humanost i besplatnost činjenja dobra koje je to dvoje liječnika dovelo do svetosti. Sv. Kuzma i Damjan, osim što su liječili ljude u zdravstvenim tegobama, liječili su i dušu tih ljudi, dovodeći ih Bogu, ostvarivali su duševna i tjelesna djela milosrđa. Neka nam ta dva sveca svojim životom i svojim mučeništvom za vjeru budu trajnu uzor u življenju naše vjere, da upravo poput njih ostavimo trajni svijetli trag u ovome svijetu, zaključio je mons. Svažić.

Tijekom mise pjevali su fažanski župni zbor i Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

U večernjim satima Klapa sv. Juraj HRM održala je na fažanskom glavnom mjesnom trgu ispred crkve koncert, prema riječima žitelja Fažane, za pamćenje. Trg je bio posve ispunjen, domaćim stanovništvom, ali i brojnim gostima koji svoj odmor provode u Fažani.

Najave