Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Izbjeglice – izazov Crkvi

U ponedjeljak, 21. rujna 2015. godine održan je redoviti susret svećenika i redovnika u Pazinskom kolegiju. Okupilo se šezdesetak svećenika zajedno s porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom. Nakon Srednjeg časa predavanje na temu: Izbjeglice – izazov Crkvi, održao je dr. Josip Grbac, KBF -Teologija u Rijeci.

         On je pokušao sagledati velike seobe naroda koje je Europa proživjela na svojim prostorima kroz višestoljetnu povijest i  vrlo iscrpno iznio trenutnu situaciju s izbjegličkom krizom koja je danas zahvatila širu Europu, pa tako i našu Domovinu. Neizvjesnost i određeni strah kod ljudi je sve prisutniji. Nitko ne zna što će od toga biti, što će donijeti slijedeći dan.

         Predavač je pokušao usporediti današnje izbjeglice koje žele samo na Zapad s onim prognanicima i izbjeglicama i njihovim problemima s kojima se susrela naša Domovina devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada se i naša Porečka i Pulska biskupija vrlo angažirano uključila u pružanje pomoći tisućama ljudi, većinom žena, djece i staraca koji su morali bježati iz svojih kuća da bi spasili goli život. I sada je potrebno pomoći onima koji su u nevolji. I naša se Crkva već uključila u pružanje te pomoći.

         Nakon predavanja uslijedila je duga i plodna diskusija. Na kraju susreta mons. Vilim Grbac dao je svećenicima potrebne obavijesti o predviđenim aktivnostima, pastoralnom radu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Godini posvećenog života koja još traje te o Godini milosrđa koja će uskoro započeti. Molitvom i zajedničkim ručkom završen je susret.

Najave