Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Fra Berard proslavio 105. rođendan

 Najstariji franjevac na svijetu, fra Berard Barčić, proslavio 105. rođendan i 90 godina redovništva

Fra Berard rođen je na otoku Rabu, u selu Kampor, 22. rujna 1910., proslavio je dakle  105. godina života i čak 90 godina od oblačenja redovničkog habita. Već 37 godina živi u samostanu u Puli.

U utorak, 22. rujna, u pulskoj crkvi Sv. Antuna održano je svečano euharistijsko slavlje povodom 105.-tog rođendana i 90-te godišnjice redovništva fra Berarda Barčića. Svečanu misu predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru koji je uz ostalo slavljeniku zahvalio na svemu što je tijekom godina učinio za Crkvu naglasivši kako se u njegovu životu ostvarilo drevno redovničko geslo „Ora et labora“. Dug život Božji je dar, naglasio je propovjednik, i mogućnost da se čini dobro. Fra Berard je došao Pulu u veoma teškim povijesnim okolnostima, podsjetio je biskup, i bio je tada u Pazinskom kolegiju suradnik bl. Miroslava Bulešića. Svi mi koji smo bili njegovi đaci pamtimo ga kao zauzetog, radišnog i ozbiljnog profesora koji je s ljubavlju prenosio znanje učenicima, rekao je mons. Milovan. Biskup je u nastavku propovijedi  citirao i papu Franju koji  poziva na ustrajnosti u redovničkom pozivu, i naglašava neka ne miruju u miru samostanskog života već neka evangeliziraju svjedočanstvom svog životnog primjera, jer, nastavio je, biti redovnik znači biti ribar ljudi.

Fra Berard je na kraju euharistijskog slavlja zahvalio biskupu na predvođenju misnoga slavlja, subraći redovnicima s kojima živi u samostanu, svojim „anđelima čuvarima“ koji mu pomažu u, obzirom na visoku dob, razumljivim fizičkim tegobama, te svima koji su došli sudjelovati u tome slavlju njemu u čast. Na toj se misi okupio velik broj slavljenikovih prijatelja i poznanika te brojni žitelji Pule, kao i brojna svečarova rodbina iz raznih krajeva.  

Na kraju mise slavljenikov curriculum vitae pročitao je župnik fra Tomislav Hrstić.

Na pitanje novinara kakao se osjeća sa 105 godina, fra Berard je odgovorio “Osjećam se, kako bi rekao sv. Pavao apostol, ‘cruci confixus’, s Kristom razapet, ali molim dragoga Isusa da mu se što više suobličim u njegovom križu, da bih mu se onda što više suobličio i u njegovom slavnom Uskrsnuću.“  

Misnom slavlju prisustvovao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je uz čestitke, fra Berardu uručio i prigodni poklon, keramiku s motivima brodova koje fra Berard iznimno voli.

Nakon svete Mise, u pulskom kinu Valli održan je i premijera dokumentarnog filma “fra Berard”, redatelja Edija Benčića’.

Svečarov životopis pročitao je župnik domaćin, p. Hrstić. Fra Berard Barčić rođen je 22. rujna 1910. u Kamporu na otoku Rabu te je najstariji franjevac svoje provincije, a i najstariji redovnik na ovim prostorima. Rođen je u brojnoj obitelji koja je dala i dvije redovnice. U Rabu je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Senju, a – pošto se opredijelio za redovnički stalež – nastavio je u Dubrovniku da bi je završio i maturirao u Splitu. Stupivši u novicijat uzeo je redovničko ime Berard, ime prvog franjevačkog mučenika. Teologiju je pohađao i diplomirao u Splitu. Svečane redovničke zavjete položio je također u Splitu 1932. Za svećenika je zaređen  22. rujna 1933. godine. Mladu misu proslavio je u rodnom Kamporu 1. X. 1933. G  Od 1934. do 1938. Studirao je i diplomirao prirodne znanosti na sveučilištu u Zagrebu. Kao profesor predavao je na Badiji kod Korčule, u Pazinu, Zadru i Splitu. U franjevačkom redu obnašao je važne službe: bio je tajnik naše  Provincije, definitor, magister novaka, rektor sjemeništa i gimnazije, dva puta provincijal, zatim kustos Provincije, generalni vizitator i generalni definitor, Član vrhovne uprave Franjevačkog reda u Rimu. Napisao je 11 knjiga i mnoštvo radova i članaka znanstvenog, teološkog, povijesnog i informativnog karaktera. Nakon službe magistra novaka u Zadru premješten je u Pulu, gdje  mu je ovo 37 godina. Kako o njemu svjedoče ostali redovnici, o. Berard je uzoran redovnik, čovjek molitve, intenzivnog duhovnog života, uvijek spreman da primi one koji k njemu dolaze za ispovijed ili savjet. Još uvijek je bistra uma, prati i komentira događaje u Crkvi, u domovini i svijetu.

Zanimljivo je da je istog dana rođendan proslavio i biskup Milovan, koji je napunio 75 godina.

Najave