Srijeda, 24 travnja, 2024
GlazbaIz medija / pressNovosti

Naša Zvona: O Maši po starinski

 

Emisiju možete poslušati ovdje: http://radio.hrt.hr/radio-pula/aod/nasa-zvona/125947/

U posljednjoj kolovoškoj emisiji Naša zvona, koju smo realizirali u Svetom Petru u Šumi, govorili smo o osmoj smotri starocrkvenog pučkog pjevanja ‘Maša po starinski’. Komentar evanđelja izrekao je p. Euzebije Knežević, župnik i prior pavlinskog samostana.

Dio emisije snimljen je u samostanskoj dvorani bl. Miroslav Bulešić. 

O crkvenoj glazbi u toj župi razgovarali smo s dugogodišnjom orguljašicom Milkom Udovičić i sadašnjim voditeljem zbora Mauriciom Zovićem, a stručni osvrt na Mašu po starinski izrekao je umjetnički ravnatelj smotre prof. Bruno Krajcar.

30. kolovoza 2015. Sv. Petar u Šumi: Maša po starinski

Osma smotra glagoljaškog i starocrkvenog pučkog pjevanja održat će se u nedjelju, 30. kolovoza, u Svetom Petru u Šumi. Program započinje u 18 sati predstavljanjem knjige akademika Josipa Bratulića „Priče o lijepim stvarima“. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, koje će pjevanjem stare glagoljaške mise popratiti crkveni pučki pjevači iz Zadarske nadbiskupije počet će u 19 sati, a u 20 sati započet će VIII. smotra starocrkvenog pučkog pjevanja.

Maša po starinski, svojim se kontinuitetom, a napose izuzetnom povijesnom vrijednošću repertoara te umjetničkom kvalitetom interpretacija, iz godine u godinu profilira kao jedna od referentnih manifestacija posvećena tom specifičnom glazbenom žanru. Taj jedinstveni etnomuzikološki glazbeni događaj, od iznimnog kulturološkog značenja za valorizaciju i očuvanje tog segmenta naše bogate baštine, koji je po mnogima i najznačajniji u smislu očuvanja našeg kulturnog identiteta, stigao je do svog osmog  izdanja.

Najave