Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Svetkovina Velike Gospe u Poreču, 2015.

Blagdan Velike Gospe prigoda je da se zapitamo o svome odnosu prema zemaljskim roditeljima, ali i prema Nebeskoj Majci, rekao je biskup Kutleša u prigodnoj homiliji. Spadamo li među one vjernike koji se Majci Božjoj obraćaju samo kada zapadnu u velike probleme?

Svetkovina Velike Gospe u porečkoj je prvostolnici proslavljena svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio porečki i pulski biskup  mons. dr. Dražen Kutleša. Koncelebrirali su katedralni župnik preč. Rikard Lekaj, vikar katedralne župe vlč. Hector Bernardez Germade te drugi svećenici. Osim domaćih župljana, i žitelja okolnih župa, misnom slavlju nazočili su i brojni inozemni gosti koji provode svoj odmor u porečkom kraju.

O svetkovini  Velike Gospe razmišljamo o jednoj od 4 dogme koje Crkva ispovijeda o Blaženoj Djevici Mariji, najmlađoj po proglašenju, ali po vjerovanju Crkve to je jedna od najstarijih vjerskih Istina. U tom duhu promatrajmo lik Blažene Djevice Marije, rekao je biskup. Mi se danas sjećamo upravo te jedne mlade djevojke koja je živjela posve običnim životom, više nego svih velikih povijesnih ličnosti o kojima čitamo u povijesnim  knjigama. No, te povijesne ličnosti, od kojih su neke postavile temelje današnjih država, obično su poznate po velikim gestama koje su nanijele mnogo zla čitavim narodima. S druge strane imamo jednu djevojku, ženu, majku – Mariju.  Svatko od nas kada dolazi svojoj zemaljskoj majci donosi neke posebne osjećaje, napose osjećaj zahvalnosti za sve što je dala za svoje dijete.  No, isto kao što se dogodi da zaboravljamo na svoju zemaljsku majku, tako zaboravljamo svoju Nebesku Majku, kako razočaravamo svoju zemaljsku majku, tako  razočaravamo i svoju Nebesku Majku. Zašto se to događa? Reći će neki da je čovjekova sudbina takva da ga uvijek netko razočarava. A temelje razočarenja jest izigravanje nečijeg povjerenja, gubljenje povjerenja u drugu osobu. Kada Bog izabire osobe, On im daje blagoslov ne radi njih samih nego da izvrše neku misiju. Mariji je rečeno: ‘blagoslovljena si Ti, ali imaj na pameti da će ti mač boli probosti srce’, želi reći ‘ti si odabrana između ljudi, ona koja je najizvrsnija, koja zna slušati, koja je spremna povjeriti svoju sudbinu Bogu. Taj blagoslov ne znači život u izobilju, nego da će propatiti mnogo radi toga svoga blagoslova.  Bog i od tebe traži da nešto veliko učiniš za svoju djecu i za druge ljude. Dijete koje dolazi blagoslov je roditeljima, ali ta djeca nerijetko zadaju toliko boli, problema, razočaranja, i mnoge majke ostaju ucviljene i razočarane nakon svega što su dale za svoju djecu. Blagdan Velike Gospe prigoda je da se zapitamo o svome odnosu prema zemaljskim roditeljima ali i prema Nebeskoj Majci, rekao je biskup Kutleša u prigodnoj homiliji, spadamo li među one vjernike koji se Majci Božjoj obraćaju samo kada zapadnu u velike probleme? No, bolje i tada nego nikada.

U današnjem evanđelju čuli smo veličanstveni himan Magnificat, u kojem Marija veliča Boga za sva velika djela koja je učinio. Iz toga možemo vidjeti i naučiti nekoliko stvari koje bi trebali primijeniti i u našem životu. Marija nas prije svega poziva na moralnu obnovu, da odbacimo svoj egoizam. Po tome prvi glavni grijeh jest oholost, toga grijeha se trebamo čuvati; a upravo, kako vidimo, Marija poniznošću pobjeđuje taj grijeh. Mi danas živimo u takvom svijetu gdje se taj grijeh smatra najvećom vrednotom. U svijetu gdje svatko hvali samo sebe Marija nam je uzor kako tu svoju oholost pobijediti.

Marija kaže ‘silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne’, time nam želi reći da smo svi mi, jer smo stvoreni od Boga, jednostavni i jedinstveni i svi jednaki pred Bogom. Potrebno je poštivati brata jer smo svi djeca jednog Boga, i da znademo poštivati drugog ne gledajući koje je vjere, rase, nacije, da poštujemo čovjeka kao Božje i ljudsko biće. Riječima ‘gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne’ Blažena Djevica Marija nam govori da treba živjeti sa sviješću da je potrebno razborito staviti mjeru između materijalnog i duhovnog, ne  prepustiti se ovisnosti za zgrtanjem materijalnih bogatstava. Samo ako se uspostavi taj balans čovjek može živjeti sretno na ovome svijetu.

Tražimo pomoć naše Nebeske Majke da nam pomogne da se oslobodimo svih tih napasti i grijeha i da možemo što otvorenije doći do onoga trenutka kada i mi budemo uzneseni i kada je budemo gledali licem u lice, zaključio je  biskup.

Na kraju misnoga slavlja je župnik domaćin, preč. Lekaj, čestitao biskupu svetkovinu Uznesenja jer je Uznesenju posvećena stolna crkva dijeceze, te mu poželio obilje Božjeg blagoslova u daljnjem vođenju istarske Crkve.   

Homilije trodnevne duhovne priprave koja je prethodila svetkovini možetze poslušati na ovim linkovima:

Prvi dan trodnevnice, homilija vlč. Maksimilijan Ferlin: http://youtu.be/-qpWJ8-8FMg

Drugi dan trodnevnice, homilija vlč. Joel Catary: http://youtu.be/X2ELVQEPRbU

Treći dan trodnevnice, homilija vlč. Darko Zgrablić: http://youtu.be/YPraApyNW34

Najave