Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Misa za Dan Grada Vodnjana

Ove je godine, o blagdanu sv. Lovre, u ponedjeljak 10. kolovoza, svečano misno slavlje povodom Dana Grada Vodnjana, slavljeno u Galižani, u župnoj crkvi sv. Roka.

Iako se na spomen Vodnjana, sa njegovom velebnom crkvom sv. Blaža, najčešće pomisli upravo na tog sveca kojeg Crkva slavi 03. veljače, i koji je naslovnik i zaštitnik župe, činjenica je da Grad Vodnjan, što je navedeno i pod člankom 6. Statuta Grada Vodnjana, Dan Grada  obilježava 10. kolovoza, na blagdan sv. Lovre.

Misno slavlje, kojem su uz gradonačelnika Claudia Vitasovića i velikog broja djelatnika gradske uprave, nazočili i brojni žitelji Galižane, predvodio je vlč. Hector Bernardez Germade, župni vikar porečke katedralne župe, uz koncelebraciju župnika domaćina, vlč. Joška Listeša.

Župnik je u uvodnom pozdravu svima okupljenima čestitao Dan Grada.

Predvoditelj misnog slavlja je u prigodnoj homiliji naglasio kako mučenika sv. Lovru slavimo jer je on shvatio kako valja dati život za Boga i za bližnje, i upravo nam u tome treba biti uzor u odnosu prema Bogu i prema bližnjima. Vlč. Bernardez Germade je ukratko izložio životopis sv. Lovre đakona sa naglaskom na njegovu povezanost sa sv. Sikstom koji je podnio mučeništvo  tri dana ranije. Citiravši poznatu svečevu izjavu „To je blago Crkve“, dok je pokazivao na siromahe Grada Rima, propovjednik je istaknuo kako je to pravilan stav prema potrebitima, i naglasio da je život i mučeništvo sv. Lovre svima nama poziv da svjedočimo svoju vjeru.

Neka vaši sugrađani vide u vama radost Krista Uskrsloga, jer ako promatrajuću vas, jedna duša stigne do Boga, učinili ste mnogo, zaključio je propovjednik.

Na kraju je vlč. Listeš napomenuo kako je vlč. Bernardez Germade Španjolac kao i sv. Lovro.

Župnik je zahvalio svim župljanima Galižane na kontinuiranoj pomoći u životu župne zajednice, a Gradu Vodnjanu na pomoći u obnovi sakralnih objekata, te je gradonačelniku u tom smislu uručio i zahvalnicu.

Najave