Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Misa za Domovinu i pulski mimohod za 20. obljetnicu „Oluje“

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnica održavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja u Puli proslavljena misom za Domovinu i mimohodom.

U srijedu, 5. kolovoza 2015., središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za Istarsku županiju započela je u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije misnim slavljem koje je, u koncelebraciji sa svećenicima iz pulskih župa, predvodio policijski kapelan pri Policijskoj upravi istarskoj vlč. mr. Ilija Jakovljević. Uvodni pozdrav izrekao je generalni vikar biskupije, katedralni župnik mons. Vilim Grbac.

Dok obilježavamo 20. obljetnicu održavanja vojno-redarstvene akcije „Oluja“ prije svega trebamo Bogu zahvaliti za dar slobode, istaknuo je vlč. Jakovljević, nadodavši kako je „novo nebo, nova zemlja“ koja se spominje u dnevnim čitanjima, ta nova zemlja koju je hrvatski narod dobio zadobivši slobodu. Propovjednik je zahvalio braniteljima koji su dali najveći doprinos da na teritoriju domovine zavlada sloboda i mir. Cijelo vrijeme Domovinskoga rata, pod Isusovim križem stajala je hrvatska mati, hrvatska žena, hrvatski čovjek i molio, uzdižući poglede, molitve, vapaje Bogu za dar mira i da sačuva one koji su išli donijeti mir svome narodu, napomenuo je propovjednik, podsjetivši na biblijski prizor Majke pod Isusovim križem. Pod tim križem nije bilo lako, napose onima koji su trebali donijeti slobodu, a poštovati pravo na život onoga na suprotnoj strani.

Danas, vi, dragi branitelji, budite ponosni i zahvalite Bogu što ste hrvatskome narodu dali ono najdragocjenije, mir. Mnogi su svoje živote darovali za našu slobodu, i nije bilo slobode do današnjega dana prije dvadeset godina istaknuo je vlč. Jakovljević. Oluja je donijela slobodu Hrvatskoj, i biti danas protiv oluje znači biti protiv slobode i mira. Oni koji danas govore protiv Oluje govore protiv pravednosti. Svjesni smo da je bilo žrtava, ali najveća odgovornost za sve žrtve je na okupatoru. Mi danas, kod Isusova križa raširenih ruku molimo za sve žrtve, za sve nevine žrtve Domovinskoga rata, i da nas Gospodin očuva u slobodi i miru, da mi znademo taj mir, koji ste vi, prije 20 godina donijeli našoj zemlji, da ga znamo cijeniti i u tome miru živjeti i razvijati našu domovinu. Neka Gospa Snježna koju danas slavimo očuva i brani našu domovinu, i neka domovina bude mjesto gdje ćemo svi najprije živjeti u slobodi i miru. No, domovina nije netko drugi, domovina smo mi. Onako kako mi živimo takva je domovina. Nema drugog tko će razvijati tu domovinu osim nas. Stoga, mi se danas zapitajmo, što ja dajem za domovinu? Kakvo je moje srce, i kavom činim tu domovinu? Kakav sam ja čovjek?, Kakav san ja danas, kao hrvatski branitelj 20 godina kasnije? Kakav sam ja vjernik, kršćanin? Budimo kršćani pod Isusovim križem, s našom nebeskom Majkom za našu domovinu, zaključio je vlč. Jakovljević.

Nakon mise predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence podno središnjeg križa na pulskom Gradskom groblju, gdje je vlč. Jakovljević izrekao prigodnu molitvu i blagoslov.  

Osim predstavnika Grada Pule i Istarske županije, te predstavnika  braniteljskih udruga  proizašlih iz Domovinskog rata u parku Franje Josipa okupili su se i brojni građani koji su došli sudjelovati na mimohodu. „Oluja je donijela mir našim građanima. Vi ste donijeli mir našoj domovini i danas ovdje molimo za sve žrtve, rekao je vlč. mr. Jakovljević koji je  blagoslovio vijence položene  ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u parku Franje Josipa.

Mimohod je potom, točno u deset sati, uz zvukove sirena i zvona svih pulskih crkava, krenuo iz Kolodvorske ulice prema Areni. Predvođeni stjegonošama koji su nosili državnu i županijsku zastavu, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ratu, od 119. i 154. brigade, specijalne postrojbe Bak Istra, preko 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Puhačkog orkestra Grada Pule i  Pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda nastavili su do Arene gdje su članovi Speleološke udruge izvjesili desetmetarsku zastavu. Krećući se dalje centrom grada, prošli su preko Giardina te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodan kulturno-umjetnički program u izvedbi Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, sa solističkim nastupom Vilme Žmak.

U parku Doma branitelja, tijekom prigodnog programa, sudionicima se obratio koordinator udruga proizašlih iz domovinskog rata, Vinko Knez koji je između ostalog napose istaknuo kako Istra može biti ponosna na svoje branitelje koji su se iz rata vratiti bez ijedne mrlje.

Čestitkama i zahvalama okupljenim braniteljima su se obratiti i pulski gradonačelnik Boris Miletić te istarski župan Valter Flego koji je rekao: Riječ “Oluja” izaziva snažne emocije, ponosa i osjećaja zajedništva. Hrvatska je nakon pobjede u Oluji pobijedila u ratu, ušla u NATO postala članica Europske unije, i dalje koračamo prema pobjedama i svijetloj budućnosti, naveo je Flego dodavši da sada još treba pobijediti neprijatelja koji se zove nezaposlenost i krenuti prema boljoj budućnosti.

Svečanost u Domu branitelja uzveličao je i Ivan Jagustin iz Vodnjana, maratonac, invalid i dragovoljac Domovinskog rata, koji je u čast Dana domovinske zahvalnosti otrčao mini-maraton od sjedišta udruge Hvidra na pulskom kupalištu Mornar do Doma Hrvatskih branitelja koji se nalazi u centru grada.

Program obilježavanja 20. obljetnice oluje započeo je u ponedjeljak, 03. kolovoza,  otvorenjem izložbe u Domu hrvatskih branitelja, na kojoj se s 31 slikom i skulpturom predstavilo 12 autora.

Osim u Puli, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnica održavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja prigodnim je obilježavanjem proslavljen i u drugim istarskim gradovima.

 Homiliju možete poslušati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=VBnWHzbLdEs&feature=youtu.be

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/57-pula-20-obljetnica-oluje.html

Najave