Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

“Dani otvorenih vrata” u pazinskom samostanu

“Dani otvorenih vrata” održani su od 27. do 31. srpnja u franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Pazinu. “Dani otvorenih vrata” su prigoda za bolje upoznavanje svakodnevnog života i rada franjevaca kako bi mladi ljudi u ozračju bratskog zajedništva, molitve i rada mogli na dublji način razmišljati o duhovnom pozivu.

Program je započeo okupljanjem u pazinskom samostanu u popodnevnim satima u ponedjeljak 27. srpnja. Nakon razgledavanja samostana, pozdrava domaćina fra Alfonsa Orlića i zajedničke večere uslijedila je molitva te nakon toga druženje.

Od utorka 28. srpnja do petka 31. srpnja dan je započinjao molitvom Jutarnje, misom, zatim doručkom i radom. Radni zadaci bili su uređenje samostanskog vrta, čišćenje, pripreme za proslavu Gospe od anđela (Porcijunkule) ili kako to nazivaju u Pazinu pučkim imenom “Rim”. Nakon radnog dijela uslijedila je Služba čitanja, prigodni duhovni nagovor i molitva Srednjeg časa.

U popodnevnim i večernjim satima uz duhovni dio (molitva krunice, klanjanje, pokorničko slavlje i duhovne razgovore) bilo je vremena i za odlazak na kupanje, posjet Poreču, Grožnjanu i Motovunu te šetnju Pazinom.

Posljednji dan petak 31. srpnja bio je predviđen za odlazak u Pulu. Nakon razgledavanja Pule uslijedio je posjet samostanu i crkvi Sv. Antuna. Program je završio ručkom u pulskom samostanu nakon kojeg su se sudionici uputili svojim domovima i svakodnevnim obvezama obogaćeni novim iskustvom i poznanstvima.

Najave