Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pogreb vlč. Josipa Racana

U ponedjeljak, 27. srpnja, u Svetvinčentu je održana sprovodna misa i ukop vlč. Josipa Racana, svećenika Porečke i Pulske biskupije.

Uz nazočnost četrdesetak svećenika te brojnih vjernika iz raznih župa gdje je pokojnik djelovao, sprovodnu misu i obred sprovoda predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

U ovoj crkvi, gdje je pred nepunih pedeset godina pokojnik slavio svoju Mladu misu, bilo je to 8. kolovoza 1965. godine, vjernička ga obitelj ove župe danas ispraća na vječni počinak, naglasio je biskup Milovan.  Vlč. Racan je, naime, namjeravao u Svetvinčentu u mjesecu kolovozu proslaviti 50. obljetnicu svećeništva. Cijeli je svoj život posvetio pastoralnom djelovanju, i unatoč ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama, uvijek je spremno sudjelovao u svim zajedničkim projektima, ali i u brigama, tjeskobama i naporima ove biskupije i cijele Crkve, rekao je biskup u prigodnoj homiliji. „Sestrica smrt“ po svetom Franji,  pozvala ga je u Vječnost i uvjereni smo da će svoj svećenički jubilej proslaviti gledajući licem u lice Gospodina, naglasio je biskup. Vjerujemo da je prijelaz u Vječnost dočekao pripravan, upravo kao je to tijekom svog pastoralnog djelovanja uvijek preporučivao povjerenim mu vjernicima. U tom se smislu biskup Milovan, također sin svetvinčentske župe, podsjetio riječi jedne drevne pučke marijanske pjesme, koju su u mladosti,  na bogoslužjima pjevali u crkvi ‘Sv. Marije od Trih Kunfini’, a čije riječi spominju i zaziv Mariji za njezinu blizinu u trenutku smrti.

Pokojnikov curriculum vitae pročitao je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, te je izrazio sućut pokojnikovoj rodbini u ime svećenika, redovnika i redovnica Porečke i Pulske biskupije, a na njegovo djelovanje posljednjih godina u Pićanskom dekanatu osvrnuo se pićanski dekan preč. Antun Kurelović. 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/53-sprovod-vlc-josipa-racana.html

Najave