Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Važnost obiteljskog naslijeđa vrednota

Blagdan sv. Ane svečano je proslavljen u mjestu Podgaće, nedaleko Lanišća. Misno slavlje u predvečerje, u subotu, 25. srpnja, predvodio je preč. Dalibor Pilekić, župnik Lanišća i dekan Buzetskog dekanata, u suslavlju sa preč. Mariom Žmakom, župnikom Buzeta i okolnih župa.

U tom se mjestu na obroncima Ćićarije blagdan nebeske zaštitnice mjesta i svete naslovnice mjesne crkve slavi posebno svečano. Osim pedesetak mještana, te brojnih redovitih ‘vikendaša’ za taj se dan nerijetko u posjet rodnome mjestu vrate i brojni iseljenici koji svoj dolazak planiraju upravo u vrijeme proslave sv. Ane. Mjesto Podgaće je, naime, u poratnom vremenu, dijelilo sudbinu Lanišća u tužnom velikom raseljavanju stanovništva.

Preč. Pilekić je u prigodnoj homiliji naglasio važnost poznavanja osobnih korijena, prepoznavanje po obitelji iz koje dolazi svojevrsna je ‘garancija’ za čovjeka, jer obitelji su generacijama gradile svoje dobre značajke, naglasio je predvoditelj. Upravo je zato za Židove posebno značajna Knjiga brojeva, koja donosi imena plemena iz kojih oni potječu, pojasnio je preč. Pilekić. Bog je, podarivši im Blaženu Djevicu Mariju, posebno blagoslovio obitelj Joakima i Ane, Marijinih roditelja, no to ih nije lišilo odrastanja i sazrijevanja u vjeri, pa čak i kroz kušnju neplodnosti.

Napose danas kada je obitelj tako ugrožena, potrebno je obratiti pozornost upravo na činjenicu da je Bog htio da i Blažena Djevica Marija odrasta u obitelji, uz oca i majku. Njihova uzorna vjera, i takvo odgajanje kćeri, trebali bi biti uzor svim današnjim roditeljima, naglasio je predvoditelj. Pozvao je na molitvu za sve roditelje, za one koji se bore s neplodnošću, ali, napose je istaknuo poziv na molitvu da se prihvati kako roditeljstvo nije pravo pojedinca, već privilegij, milost koju Bog daje.

Crkvica sv. Ane u mjestu Podgaće prvi se put spominje 1580. godine, kao filijalna crkva laniške župe. Resi je drveni oltar s kipom sv. Ane koja u naručju drži malu Blaženu Djevicu Mariju. Crkvu okružuje jedan od vjerojatno na širem području najljepše uređenih parkova,  u koje je i izvor vode.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/55-sv-ana-podgace-2015.html

Najave