Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Blagoslovljeno novo groblje u Fažani

U četvrtak, 16. srpnja, o blagdanu Gospe Karmelske, u Fažani je blagoslovljeno novo mjesno groblje.

U nazočnosti brojnih mještana Fažane i okolnih naselja novoizgrađeno groblje je blagoslovio vlč. mr. Ilija Jakovljević.

Načelnica Općine Fažana Ada Damjanac je izrazila zadovoljstvo realiziranim projektom, napose podsjetila je, obzirom da prije nekoliko godina, zbog prepunjenosti starog mjesnog groblja, nije bilo ni jednog dostojnog ukopnog mjesta. Teško je reći za groblje da je lijepo, ali možemo reći da je ovo naše groblje dostojanstveno, i da će isto tako ispraćaji naših pokojnika na ovome mjestu biti dostojanstveni.

Groblje je izgrađeno sredstvima iz općinskog proračuna, doprinosom svih stanovnika, naglasila je načelnica. Izvršen je tehnički prijem, dobivena uporabna dozvola, uređen pristupni put s rasvjetom, sva infrastruktura i sada ga možemo staviti u funkciju, ponosno je rekla načelnica, te nadodala, sa željom da ga što kasnije počnemo upotrebljavati. No, ovo je tek prva faza, nastavila je, najavivši postojanje projekta druge i treće faze, čime će, prema sadašnjim demografskim statistikama, biti zadovoljene potrebe za sljedećih sto godina. No, obzirom da je Fažana općina s daleko većim natalitetom od mortaliteta, naredne faze još dugo neće biti potrebe. Svima onima kojima će ovo biti posljednje počivalište neka bude laka ova fažanska zemlja, i počivali u miru Božjem, zaključila je načelnica.

Vlč. Jakovljević je na početku čestitao sadašnjoj vlasti na uloženom trudu u realizaciji projekta. Općina Fažana se trudi da sve etape ljudskoga života budu dostojanstvene, pa tako i posljednje ovozemaljsko počivalište; u tome smislu jedno veliko hvala u ime svih mještana, rekao je župnik te zazvao Božji blagoslov na to novo groblje.

Blagoslov groblja glazbom je uzveličao fažanski župni zbor pod ravnanjem Mondine Gavočanov, napose se iskazavši izvedbom pjesme „Gospe ribara, težaka“.

Nakon blagoslova svi okupljeni su pozvani na obilazak prostorija novog groblja.

Već se je mnogo zainteresiranih javilo za otkup grobnih mjesta, pa će se s tim sredstvima krenuti u realizaciju druge faze. Groblje im a 57 grobnica, s 2 ili 4 mjesta, te šezdesetak grobnih mjesta za ukop u zemlju. Zemljište na kojem je izgrađeno groblje dobiveno je od države a za pristupni put tereni su otkupljeni od građana, pojasnila je načelnica u izjavi za medije.

Staro fažansko groblje, smješteno izvan starogradske jezgre, blagoslovljeno je 03. srpnja 1903. godine, no s obzirom na značajno doseljavanje, i veliku građevinsku ekspanziju mjesta, ono se danas nalazi okruženo privatnim posjedima, kućama i dvorištima. Na starom groblju je crkvica posvećena sv. Ivanu apostolu.

Novo groblje smješteno je na Galižanskoj cesti, dva kilometra izvan mjesta. Izgradnja groblja započela je 2013. godine, a cjelokupni projekt iznosi oko 11 milijuna kuna.

Blagoslovu groblja prethodila je misa u drevnoj crkvici Gospe Karmelske koju je predvodio vlč. Ivo Borić, policijski kapelan za PU Dubrovačko – neretvansku.

Najave