Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen blagdan bl. Marije Propetog Petković

U četvrtak,09. srpnja 2015. u pulskoj župi sv. Josipa svečano je proslavljen blagdan bl. Marije Propetog Petković, suzaštitnice te župe. Misno slavlje predslavio je fra Željko Klarić, iz pulskog Samostana sv. Ivana Krstitelja, u suslavlju s domaćim župnikom vlč. Ivanom Prodanom. Uz domaće župljane misi su nazočili vjernici iz drugih pulskih župa a posebnu notu živosti dala su djeca iz vrtića Marija Petković , koja su na misi sudjelovala u pratnji časnih sestara, odgojiteljica i roditelja.

Već sama činjenica da je ona u svoje redovničko ime utkala ime Propetog govori mnogo o identitetu bl. Petković, time je izrazila kome želi naličiti i koga želi u potpunosti slijediti, naglasio je predvoditelj na početku misnog slavlja.

Fra Željko je u prigodnoj homiliji, spominjući mladića koji pita Isusa ‘što mu je činiti da bi baštinio život vječni?’, naglasio kako nam sveci i blaženici, pa tako i bl. Petković upravo to pokazuju svojim životom već ovdje na Zemlji, a zasigurno nas u tome bodre i s Neba. Mi ne možemo kao ona, primjerice, utemeljiti red časnih sestara, ali možemo je nasljedovati u nakani kako je ona iskoristila vrijeme koje joj je dano, možemo nastojati kvalitetno iskoristiti naše vrijeme, napose u okolnostima suvremenog svijeta kada ljude često, u trčanju s obaveze na obavezu, jednostavno izgube sebe. Propovjednik je nadalje istaknuo kako je Blaženica bila vrhunska odgajateljica, i izuzetno dobro organizirana, kao bi uspjela iskoordinirati rad čak cijele jedne družbe sestara, te pozvao prisutne roditelje neka se na nju ugledaju u svojim zahtjevnim ulogama očeva i majki, kako bi bili što bolji odgajatelji u što kvalitetnije organiziranom obiteljskom životu.

bl. Petković se ostvarila u ljubavi, poput Isusa utrošila je svoj život dajući se za druge. Neka ova Godina posvećenog života, koja će po završetku prepustiti mjesto Godini milosrđa bude prigoda za zahvaliti sestrama Družbe Kćeri Milosrđa za sve što čine, a i za uputiti zahvalu utemeljiteljici što nam je podarila tu, jedinu u Hrvatskoj osnovanu družbu sestara franjevki.

Pri završetku misnog slavlja djeca su održala kraći glazbeno – recitativni program, a svečanost je zaključena čašćenjem relikvija blažene Petković koje se čuvaju u toj crkvi. Na kraju se u ime časnih sestara prigodnim zahvalama obratila s. Antonija Tijardović, voditeljica vrtića „Marija Petković“ koji se nalazi u župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu. Trenutno u pulskoj kući Družbe Kćeri Milosrđa djeluju s. Antonija i s. Edita koje se o djeci u vrtićkoj i jasličkoj skupini brinu zajedno s dvije odgajateljice.

Župa sv. Josipa na poseban način štuje blaženu Petković jer su sestre njezina reda, Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje, pri svom prvom dolasku u Istru, 1947. najprije živjele i djelovale upravo ovdje, u župi sv. Josipa. Zbog te prvotne povezanosti, prilikom posvete nove župne crkve sv. Josipa, 2004. godine, u podnožje oltara položene su, uz moći sv. Maura i sv. Eleuterija, i moći blažene Marije od Propetog Isusa Petković. Časne sestre reda Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala b. Petković danas vode vrtić „Marija Petković“ pri župi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, no svake se godine o blagdanu utemeljiteljice, okupe, zajedno s brojnim njezinim štovateljima, na proslavu Blaženičina spomendana upravo u crkvi sv. Josipa.

Najave