Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Treći dan trodnevnice uoči sv. Tome

U pulskoj katedrali Uznesenja BDM, je u četvrtak, 02. srpnja,  završila trodnevnica uoči svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pule i Pulske biskupije. Misno slavlje posljednjeg dana trodnevnice predvodio je preč. Milivoj Koren, labinski dekan i župnik labinske župe Rođenja Marijina.  Misno slavlje animirao je župni zbor iz te župe, a nakon mise su održali i kraći glazbeni program.

Na početku je sve okupljene prigodnim riječima dobrodošlice pozdravio župnik domaćin mons. Vilim Grbac, a koncelebrirao je i kanonik pokorničar pulskog stolnog Kaptola sv. Tome apostola preč. Željko Staver te župni vikar katedralne župe vlč. Smokrović.

Predvoditelj se na početku homilije prisjetio svog đakonskog ređenja, upravo u pulskoj katedrali, 1972. godine. Spominjući sv. Tomu propovjednik je naglasio kako on, sa svojim pitanjima u mnogim situacijama odskače od ostalih apostola. On pita, i zato njegov rast u vjeri postaj jedno cjelovito oblikovanje, i on nam je najbolji primjer da je za vjeru susret jako važan. Njegov susret s Uskrslim početni je snažni pečat njegove cjelovite vjere. Danas, kada vrijeme jako nagriza duhovne i moralne vrednote, izuzetno je važan susret i iskustvo vjere. Potrebno je zapitati se prihvaćamo li mi u svakodnevnici susret sa Isusom, prihvaćamo li ga kao životnog suputnika, svjedočeći to svojim životom. Najveći problem današnjeg suvremenog svijeta u kojem vlada neoliberalizam je u sebičnosti i ljubavi s računicom naglasio je propovjednik. Dok danas vlada stav ljubavi s računicom i svatko voli bližnjega koliko može od njega imati koristi, evanđelje nudi vječnu formulu „ljubim tebe radi tebe“. Upravo iz te želje za pomoći bližnjima u potrebi, naša je biskupija pokrenula zakladu „Bl. Miroslav Bulešića“ za pomoć siromašnim studentima, za što će biti namjena i ovogodišnjeg koncerta u Areni  „Sv. Toma – zajedno za znanje“ naglasio je propovjednik, te zaključio zazivajući zagovor Sv. Tome i bl. Bulešića.

Nakon misnog slavlja, zbor je, uz orguljsku pratnju Gorana Saine i pod dirigentskom palicom Sabrine Stemberga Vidak otpjevao još nekoliko pjesama iz svog repertoara.

Najave