Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla ap.

Blagdan sv. Petra i Pavla ap., u ponedjeljak, 29. lipnja, u najvećoj je pulskoj župi, sv. Pavla apostola, u naselju Vidikovac, proslavljen svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Osim župnika domaćina, pulskog dekana preč. Milana Mužine  koncelebrirao je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac te svećenici i redovnici iz drugih gradskih župa.

Biskup je u prigodnoj homiliji napose naglasio veliko svjedočanstvo vjere koje su dali dva prvaka apostola u teškim uvjetima početaka Crkve. No, jednako tako svaka generacija ima svoje izazove pred kojim može posvjedočiti svoju vjeru. I biskup Juraj Dobrila je u svoje vrijeme nailazio na ogromne poteškoće u svome evangelizacijskom djelovanju, i bl. Miroslav Bulešić je živio u izuzetno teškim vremenima, pa i ova naša današnja vremena novog poganstva imaju svojih poteškoća, i to je naša prilika da i mi danas posvjedočimo svoju vjeru.

Ustrajati na putu vjere, danas, ovdje u gradu Puli,  nastojati vjeru koju smo baštinili prenijeti budućim generacijama to je jedno svjedočanstvo vjere u ovome trenutku. Posebna je radost kada čovjek u poznijim godinama može, poput sv. Pavla, reći „dobar sam boj bio trku završio vjeru sačuvao“ , a zasigurno bi mnogi voljeli da su tu vjeru prenijeli i svojoj djeci i unucima, istaknuo je biskup te naveo primjer sv. Monike, majke sv. Augustina koja je izmolila njegovo obraćenje.

Preč. Mužina je na kraju uz završne zahvale svima koji su na bilo koji na čin doprinijeli uspjehu proslave, napose istaknuo izreku „cvjetaj gdje si posijan“ naglasivši važnost angažmana upravo u onoj župnoj zajednici kamo pripadamo.

Blagdanu je prethodila trodnevnica koju je predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu. Svake večeri, svetom misom i klanjanjem, a napose prigodnom homilijom,  propovjednik je nastojao vjernike koji su se okupljali iz svih gradskih župa, usmjeriti na posebno razmatranje pojedinih temeljnih segmenata lika sv. Pavla apostola. Tako je prve večeri tema bila: „Mojim hodi putem, neporočan budi“, pri čemu je vlč. Zgrablić napose istaknuo novog čovjeka koji je Pavao postao kroz obraćenje. Drugoga dana uz temu „Zar je Gospodinu išta nemoguće“ propovjednik je naglasio veličinu vjere sv. Pavla, a trećeg dana temom“Premda bogat, radi vas posta siromašan…“ vlč. Zgrablić je okupljenim vjernicima na poseban način posvijestio sv. Tomu kao učitelja milosti i milosrđa.

Sve dane trodnevnice, kao i na sam blagdan, misno slavlje je pjevanjem popratio župni zbor pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija, te uz orguljsku pratnju prof. Branka Okmace.

 Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/50-petrova-pula-2015.html

Najave