Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Proslavljena 50. obljetnica ponovnog otvorenja crkve

U nedjelju, 28. lipnja, pulska crkva Gospe od Mora proslavila je pola stoljeća od ponovnog otvaranja, u prigodi obljetnice blagoslova kamena temeljca. Naime, u razdoblju od 1948. do 1965. bila je zatvorena, te je od strane tadašnjih vlasti korištena kao skladišni prostor.

Misno slavlje povodom 50. obljetnice ponovnog otvaranja predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac u koncelebraciji sa župnikom vlč. Milanom Milovanom.

Mons. Grbac je u prigodnoj homiliji, govoreći o izgradnji te, po nekima najljepše crkve posvećene Majci Božjoj u Hrvatskoj, naglasio kako je izgradnja crkve, prije svega izraz vjere. Crkve mogu biti i izvanredni spomenici kulture, poput ove, ali one su nadasve mjesto gdje se čovjek s vjerom susreće s Bogom. Kolike su molitve tu upućene Bogu za sretan povratak s plovidbe, obzirom da je to bila crkva građena za ratnu mornaricu Austro-ugarske monarhije, podsjetio je propovjednik.  Ovo misno slavlje je ujedno i slavlje zahvale za sve one koji su se tih teških Šezdesetih godina prošloga stoljeća založili da se crkva ponovo otvori, i za sve generacije vjernika koje su se u toj crkvi okupljale, čineći svrsishodnim i vrijednim taj sveti prostor upravo okupljajući se u zajedništvu i na sakramentima. 

Mornarička crkva u Puli, kad je izgrađena zvala se Marinekirche, kasnije Chiesa della Marina, danas crkva Gospe od Mora, izgrađena je na brežuljku Sveti Polikarp. Kamen temeljac blagoslovljen je 28. lipnja 1891., u nazočnosti cara Franje Josipa, a on ju je osobno i inaugurirao, uz blagoslov biskupa  Ivana Flappa 1898. godine. Stil gradnje je mješavina neobizantizma i neoromantike, a svoj su biljeg na crkvi ostavili trojica arhitekta: Friedrich von Schmidt, Victor Lunz i Natale Tommasi; Tommasi je projektirao i zgradu Državne njemačke gimnazije u Puli (danas Arheološki muzej Istre) te župnu crkvu Sv. Agneze u Medulinu. Nakon Drugog svjetskog rata, od 1948. do 1965. crkva je bila je zatvorena, a po otvaranju je obnovljena. Župu je 1964. osnovao biskup Dragutin Nežić.

Prvi župnik bio je pok. vlč. Milivoj Barković, od ustanovljenja župe do 1974., kada ga je naslijedio vlč. Milan Mužina. Godine 1981. župu je preuzeo pok. vlč. Miroslav Milovan. Sadašnji župnik vlč. Milan Milovan župu je preuzeo 2004. godine.

Crkva je za vrijeme Jugoslavije bila vojni objekt, a kasnije ju preuzima Grad Pula.

 Tek 23. 12. 2010. godine, zalaganjem tadašnjih članovima Biskupskog ordinarijata, crkva Gospe od Mora je prešla u vlasništvo Porečke i Pulske biskupije. Gradonačelnik Boris Miletić je tom prigodom tadašnjem porečkom i pulskom biskupu Ivanu Milovanu uručio dokumentaciju kojom crkvu Gospe od Mora Grad daruje Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Crkva je cijela građena od naizmjeničnih redova bijelog istarskog kamena s Brijuna i rumenog mramora izvađenog u kamenolomima Oprtlja i Brtonigle. Bogatu vanjsku dekoraciju prati ništa manje bogata dekoracija crkvene unutrašnjosti. Uz crkvu je zvonik visok 28 metara rađen po projektu Tommasija. Vrh zvonika je ravan, a na njemu je brončani kip anđela raširenih krila, djelo prof. Raffaette iz Trenta. Krase ga i gornji red kvadrifora (4 otvora koja završavaju polulukovima) i donji red trifora. Zvonik ima 5 zvona.

Anegdota kazuje da je car Franjo Josip prigodom posvete crkve zagrebao o mramorni stup, na što su ga prisutni zabrinuto pitali zar mu se ne sviđa crkva. Odgovor Franje Josipa bio je: “Provjeravam samo je li ispod zlato, s obzirom na to koliko je gradnja crkve koštala”.

U listopadu 2010. godine pored crkve Gospe od Mora postavljen je tri metra visok brončani spomenik Majci Terezi, osobni dar Vladimira Todorovića, gradonačelnika Općine Centar iz  Skopja.

 Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/49-gospa-od-mora-2015.html

Najave