Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Metropolijski susret vjeroučitelja

Ovogodišnji domaćin susreta vjeroučitelja Riječke metropolije je bio Katehetski ured Porečke i Pulske biskupije. Vjeroučitelji Gospićko-senjske, Krčke, Porečke i Pulske biskupije te Riječke nadbiskupije okupili su se, kako je to već uobičajeno, na Dan Državnosti, 25. lipnja, i to ove godine u Grožnjanu, na sjeveru Istre. Bila je to prigoda da bolje upoznaju lik svećenika mučenika bl. Francesca Bonifacia, koji je ubijen, ‘in odium fidei’, 11. rujna 1946. godine, upravo na putu iz Grožnjana prema obližnjoj Krasici gdje je bio župnik. Beatificiran je u Trstu 4. listopada 2008. godine.

Na početku se okupljenima obratio predstojnik Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije, mons. Vilim Grbac, koji je naglasio kako je taj susret uz ostalo i izraz zahvalnosti za netom završenu školsku godinu. 

Prigodno izlaganje o Blaženiku je pročitao grožnjanski župnik vlč. Bernard Jurjević, obzirom da vlč. Luka Pranjić, koji se detaljnije bavio likom bl. Bonifacia, nije mogao osobno nazočiti skupu. Govoreći o uzornom svećeničkom životu, i bogatoj duhovnosti blaženika, što je moguće iščitati iz njegovog duhovnog dnevnika, predavač je napose istaknuo: „Danas želimo bolje upoznati jednoga blaženika, župnika, usudio bih se reći običnog sveca, don Francesca Bonifacia. On je svoj život završio mučeničkom smrću, ali je blažen zbog svoga života a ne smrti. Iz njegovih spisa i duhovne ostavštine razaznajemo da nije žudio za mučeništvom, tko bi uostalom i žudio, ali je bio spreman posvjedočiti svoju vjernost Kristu, ako treba i mučeničkom smrću. Govorio je često: ”Tko nije spreman za svoju vjeru umrijeti nije ju dostojan ni ispovijedati”. Ubijen je in odium fidei, njegova smrt bila je samo odgovor mrzitelja kreposti na njegov način života.

U čemu se sastoji svetost don Francesca?, zapitao se vlč. Jurjević. Najjednostavniji odgovor bio bi: u obavljanju župničke službe. Radio je s mladima, susretao se sa ljudima, imao vjeronauk, okupljao ministrante, obilazio bolesnike, spremao propovijedi, slavio Euharistiju, molio časoslov, imao Klanjanje, vježbe zbora, blagoslove kuća, ispovijedao. Radio je sve ono što mi radimo, ali radio je to dobro, savjesno, odgovorno i predano. Ili bolje reći, jako dobro, odgovorno, savjesno i predano, sa ljubavlju i osmjehom, naglasio je predavač.

Čitajući Blaženikove dnevničke zapise, u kontekstu teških povijesnih okolnosti, spoznajemo veličinu,  uzvišenost i put, redovne i obične svetosti jednog župnika, na koju smo svi pozvani. Don Francesco nas svojim životom poučava da nije bitno što radimo, već kako radimo to što radimo, zaključio je vlč. Jurjević.

Nakon izlaganja sudionici susreta su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan, u koncelebraciji sa nazočnom svećenicima. 

Sedamdesetak vjeroučitelja, koliko ih se okupilo na ovogodišnjem metropolijskom susretu, je nakon toga posjetilo župnu crkvu u Umagu gdje ih je dočekao župnik vlč. Rudi Koraca. On je predstavio povijest Umaga i župu te gostima kratko iznio sjećanja iz svojih vjeroučiteljskih dana, naglasivši ljepotu rada napose sa srednjoškolskim uzrastom, koji su ga, rekao je na poseban način formirali u njegovom zvanju, jer su m u bili posebna motivacija da životom što revnije svjedoči ono što im je predavao. 

Zatim su posjetili Novigrad i župnu crkvu, nekadašnju prvostolnicu povijesne Novigradske biskupije, gdje su sa vodičem obišli kriptu u kojoj se čuvaju relikvije sv. Pelagija u drugih svetaca, te sarkofazi iz prvih stoljeća kršćanstva. Ondje ih je u ime župnika vlč. Luke Pranjića pozdravio trajni đakon Ivan Kisegi.

Susret je zaključen zajedničkim objedom u Biskupijskom centru „Emaus“ u Novigradu.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/10-metropolijski-susret-vjeroucitelja-2015.html

Najave