Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

„Crkva je odraz i djelo vjere“

U mjestu Krbune, u Pićanskom dekanatu, blagdan sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika župe, ove je godine protekao u znaku proslave završetka radova temeljite obnove interijera župne crkve. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

U srijedu, 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, u mjestu Krbune na svečanom večernjem misnom slavlju okupio se velik broj vjernika koji su ispunili župnu crkvu te prostor ispred ulaza. Osim vjernika te i susjednih župa došlo je i mnogo onih koji su porijeklom iz tog kraja, ili u tom kraju, uokvirenom netaknutom prirodom,  imaju kuće za odmor.

Biskup je misno slavlje predvodio u koncelebraciji sa pićanskim dekanom preč. Antunom Kurelovićem, domaćim župnikom vlč. Antom Stjepanovićem te svećenicima iz okolnih župa.

Izuzetno veseli dolazak u mjesto gdje je očito da se ljudi brinu o svojoj crkvi, jer, crkve i sakralne građevine općenito odraz su vjere stanovnika nekoga kraja, rekao je biskup na početku misnoga slavlja. U ovom misnom slavlju spominjemo se i zahvalnosti prethodnim generacijama ovoga kraja koje su izgradile  ovu crkvu, a upravo je njeno uređenje, obnova i održavanje najbolji izraz te zahvalnosti.

Nakon kratkog uvoda o potrebi štovanja svetaca, koji predstavljaju uzor i ideal življenja kršćanskog života kojeg mi trebamo slijediti, biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo i obrazložio najrelevantnije značajke lika Ivana Krstitelja. On je izvrstan primjer asketskog načina života, čovjek potpuno posvećen Bogu; bio je čovjek sklon pokori, stanovao je u pustinji, u pećini, i odijevao se devinom dlakom. Iz današnje perspektive gledano, kada je svijet orijentiran samo na sve veću i kompleksniju hedonističku viziju čovjekova življenja, izgleda neshvatljivo da se netko, poput Ivana, zbog pokore, odriče onoga čemu cijeli svijet teži, zadovoljavanja materijalnih želja, uživanja. Jednako je neshvatljivo, u vremenu kada se grade sve luksuznije nastambe, da netko odabire stanovati u pećini; i kada se ogromne količine novca troše na odjeću, gotovo je nepojmljivo da se netko odijeva jednostavno devinom dlakom. No, to jer bio sv. Ivan, svjestan da je sve ovozemaljsko prolazno, potpuno se posvetio onom vječnom, Bogu. Druga značajka po kojoj se sv. Ivan svakako ističe je njegova istinoljubivost, iako je znao da ga to može koštati života nije se libio kralju Herodu prigovoriti glede njegovog nemoralnog života. A danas, zapitao se biskup? Danas se nažalost posebno cijeni spretnost govorenja neistine; ako netko i inzistira na istini, govore da je nepromišljen i naivan. Biskup je napose pozvao roditelje da svojoj djeci uvijek govore istinu i da to isto i od njih traže. Da u društvu ima više poštenja, bilo bi i više povjerenja, i tada bi nam svima zasigurno bilo bolje, napomenuo je biskup. Treća značajka sv. Ivana Krstitelja je poniznost, još jedna karakteristika vrlo nepopularna u današnjem svijetu kada svi teže samoisticanju. No, on je došao pripraviti put Isusu, i uputiti ljude na Njega, a ne na sebe, i tu je svoju misiju izvršio. Svece je potrebno štovati kako bi ih bolje upoznali i postali im što sličniji te tako zadobili Kraljevstvo Nebesko, zaključio je mons. Kutleša. 

Biskup je u nastavku naglasio pohvalu župnoj zajednici i zahvalnost svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji uređenja unutrašnjosti župne crkve, te istaknuo kako je svaka crkva nadasve svjedočanstvo vjere žitelja toga kraja, crkva je odraz i djelo vjere.

Na kraju mise, uz zahvalu biskupu za predvođenje misnog slavlja, župnik Stjepanović je poimence zahvalio onima koji su sudjelovali u radovima uređenja unutrašnjosti crkve. Osim manjih građevinskih sanacija iznutra, crkva je nanovo ofarbana, nabavljene su nove klupe, učinjen je novi sanitarni čvor, a na stropu iznad prezbiterija je umjetnik David  Ivić naslikao izuzetno realističnu živopisnu scenu Isusovog Krštenja na Jordanu. Crkva je uređena, osim sredstvima župe, većim dijelom donacijom iz biskupije te sudjelovanjem  Općine Pićan na čelu sa načelnikom Giannijem Frankovićem. Župnik je izrazio namjeru skorog uređenja crkve i izvana.

Misno slavlje animirao je zbor mladih.   Po završetku misnog slavlja na tratini pored crkve je priređen domjenak za sve okupljene, a druženje je, kao u neka davna minula vremena, nastavljeno uz harmoniku.

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Krbunama, izgrađena 1694. na mjestu prethodne, relativno je velika sakralna građevina s dvije kapele i sakristijom. Glavni oltar sa svetohraništem ima oltarnu palu sa slikom naslovnika župe, a na bočnom oltarima je pala sa Bezgrešnom i prikazom ‘Izbavljenja duša iz čistilišta’. Mjesto se prvi put spominje 1325., župa 1653. a postoji podatak da su Krbunski župnici redovito bili generalni vikari pićanskih biskupa.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/11-krbune-2015.html

Najave