Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Duhovsko bdijenje u Puli

Duhovsko bdijenje, u subotu, 23. svibnja 2015., u predvečerje svetkovine Duhova, u pulskoj samostanskoj crkvi sv. Franje ove su godine organizirali članovi Udruge Radnici Milosrdnog Isusa (RMI) i Franjevačkog svjetovnog reda (FSR). Na bdijenju su se okupili vjernici iz raznih pulskih gradskih i prigradskih župa. Uvodni pozdrav okupljenima uputio je domaćin, gvardijan samostana fra Đuro Vuradin i Marko Komparić  kao predstavnik Udruge RMI.

Prigodnu katehezu održao je fra Bojan Rizvan OFM,  iz pulskog Samostana sv. Antuna Padovanskog.

Ljudi lete za senzacijama, kad smo u problemima tražimo svakakve senzacije da bi nas spasile, ali Duh Sveti nije takav, naglasio je fra Bojan. Isus učenicima poručuje ‘Ostanite u gradu dok se ne obučete u Silo odozgor.’ Ovo ‘ostanite’ nam govori da ostanemo u svom životu, svojoj realnosti, jer ni Isus nije bježao od svoje realnosti. Često mislimo da moramo ići negdje, van grada, na neko drugo mjesto,no Duh dolazi u konkretnoj situaciji, tvojoj realnoj životnoj trenutnoj situaciji, podsjetio je fra Bojan obraćajući se okupljenima. Potrebna nam je hrabrost nedjelovanja, hrabrost osluškivanja Duha u tišini, potrebno je znati umiriti sebe da bi Duh Gospodnji mogao djelovati u nama.

Obući se u Duha Božjega – znači odjećom pokazati kome pripadaš – tako i mi svojim životom trebamo pokazati kome pripadamo…ako po Duhu živimo, po Duhu djelujemo, istaknuo je predavač.

Sila odozgor – to je snaga, to je ‘spiritus movens’ – Onaj koji ti daje da govoriš, da djeluješ, vođen silom koja ti daje snagu za sve.

Duh Sveti se prikazuje kao vihor – kao nalet vjetra, koji nosi sve pred sobom, ako treba i u tvom životu.

Slika ognja – označava svjetlo – prosvjetljuje tvoj sljedeći korak, kad ne vidiš dalje to svjetlo ti pokazuje sljedeći korak.

Duh Sveti daje toplinu i tako uništava hladnoću pogotovu u našim međusobnim odnosima.

DS preobražava – od naših grijeha čini spomene ljubavi.

Važno je imati kontrolu nad samim sobom, Duh Sveti se ne koristi zanesenjaštvom, on je trijezan, vodi nas u realan život. Lomi našu grešnu povijest, daje ti priliku da budeš novi čovjek. Donosi razumijevanje, shvaćanje, uzajamnost, snagu za opraštanje, zaključio je fra Bojan.

Krunicu  su predvodili članovi Franjevačkog svjetovnog reda, a euharistijsko slavlje i klanjanje fra Đuro.

Cjelokupno bdijenje glazbom ali i prigodnim tematskim idejama animirali su članovi Udruge Radnici Milosrdnog Isusa. (A. O.)

Najave