Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Započelo osmo Biblijsko bdijenje u Puli

U nedjelju, 17. svibnja, u pulskom samostanu sv. Franje, započelo je ovogodišnje, osmo po redu Biblijsko bdijenje, koje se u Puli redovito održava uoči blagdana Duhova.

Tradicija održavanja biblijskog bdijenja u Puli započela je 2008. godine, po uzoru na bdijenje u Velikoj Gorici gdje je to započelo još davne 2001. godine.

Danonoćno čitanje Božje riječi svake godine okupi dvjestotinjak sudionika, od kojih svaki čita trideset minuta, a u crkvi se kroz vrijeme bdijenja, osim dežurnih koordinatora, često mogu vidjeti vjernici koji dođu neko vrijeme provesti u slušanju Božje riječi. 

Prigoda je to kada mnogi vjernici, koji inače nisu čitači na misnim slavljima, imaju prigodu za ambonom proglašavati Božju riječ, a tijekom bdijenja se pročitaju i oni dijelovi Svetog Pisma, koji se uobičajeno ne nalaze u misnim čitanjima, naglašava koordinator i idejni pokretač bdijenja u Puli, Dino Bedrina. Osim toga, biblijsko bdijenje rezultira i povećanim interesom za Sveto Pismo, a zapisi u knjizi dojmova svjedoče o radosnim iskustvima susreta s Bogom kroz čitanje Njegove riječi, ističe Bedrina.

Na bdijenju sudjeluju vjernici iz svih sedam pulskih župa, ali i iz drugih, susjednih dekanata. Pulsko biblijsko bdijenje ima i ekumensko obilježje, naime, već više godina, sudjeluju i pojedini pripadnici Makedonske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve i Baptističke crkve, napominje koordinator.   

 Danonoćno čitanje/proglašavanje Božje riječi, završit će u petak, 22. svibnja, sv. misom zahvale  za primljene milosti koju će predvoditi vlč. Darko Zgrablić.

Najave