Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Sv. Leopold Bogdan Mandić

Danas Crkva slavi spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Sveti Leopold Mandić (Herceg-Novi, Boka Kotorska, 1866. – Padova 1942.) je drugi kanonizirani hrvatski svetac, svećenik, kapucin, poznati ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćana.

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića proslaviti će se danas, 12. svibnja u njemu posvećenoj kapelici u selu Pamići nedaleko Žminja misnim slavljem u 17 sati koje će predvoditi vlč. Atilije Krajcar. To je jedina kapela posvećena tom velikom hrvatskom svecu na području Porečke i Pulske biskupije.

 Nekoliko lijepih promišljanja o tom duhovnom velikanu:

 “To je siromašan, mali kapucin, čini se ispačen i samo da se ne sruši, pa ipak tako neobično siguran, da se čovjek osjeća kako ga privlači, oduševljava.” (papa Pavao VI. prilikom beatifikacije, Rim, Trg sv. Petra, 2. svibnja 1976.)

    “Ovakav je bio njegov način života: odsluživši rano ujutro žrtvu svete mise, sjedao bi u sobicu za ispovijedanje i tamo bi ostajao cijeli dan na raspolaganju pokornicima. Zadržao je taj način života kroz četrdesetak godina, a da se nije ni najmanje tužio” (kardinal Larraona, predstojnik Svete kongregacije za obrede, 1962.)

    “Fra Leopold bijaše uvijek tamo spreman i nasmiješen, razborit i čedan, diskretna pouzdanik i vjeran otac duša, učitelj pun poštovanja i duhovni savjetnik pun razumijevanja i strpljivosti.” (papa Ivan Pavao II. prilikom kanonizacije, Rim, Trg sv. Petra, 16. listopada 1983.)

    “No najvažnija crta života svetog Leopolda Bogdana, koja se bez sumnje u njemu rodila kao plod duhovnog iskustva i zbivanja u Katoličkoj Crkvi među Hrvatima u vrijeme njegovog djetinjstva, svakako je njegova misao vodilja da svoj život posveti misli kršćanskog jedinstva, posebno između Zapadne i Istočne Crkve.” (kardinal Franjo Kuharić, „L’ Osservatore Romano“, 16. listopada 1983.)

Najave