Utorak, 16 travnja, 2024
Novosti

Križni put na Brijunima

U četvrtak, 26. ožujka održan je križni put na jednom od najljepših lokaliteta istarskog priobalja, na Velikom Brijunu.

Treću godinu za redom, kapelan policijske kapelanije sv. Maura za Policijsku upravu istarsku,  vlč. mr. Ilija Jakovljević, koji je ujedno i župnik župe sv. Kuzme i Damjana u Fažani organizirao je križni put na otoku Veliki Brijun u Brijunskom arhipelagu. Osim djelatnika Policijske uprave Istarske na pobožnosti su sudjelovali župljani Fažane, ali i djelatnici Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske i Policijske uprave splitsko – dalmatinske koji se ovih dana nalaze u Puli na duhovnoj obnovi, te nekolicina djelatnika MORH-a i djelatnika Nacionalnog parka Brijuni.

Pobožnost, koju su predvodili vlč. Jakovljević i policijski kapelan za PU dubrovačko – neretvansku vlč. Ivo Borić, započela je kod crkve sv. Germana, smještene pored glavnog pristaništa. Druga postaja izmoljena je ispred crve sv. Roka, a treća pored poznate najstarije masline na otoku, koja je stara čak 1600 godina. Četvrta postaja bila je pored crkve sv. Antuna, a sljedećih nekoliko bilo je na sugestivnim mjestima tik uz more ili na vidikovcima impresivnog pogleda, kao što je Uvala Soline. Sedma postaja izmoljena je pored bizantskog kastruma. Među sudionicima pobožnosti bio je i voditelj državnih rezidencija na Brijunima, Martin Filipović, koji već dugi niz godina radi na Brijunima, obnašajući razne dužnosti, pa je prigodno, iz svog bogatog poznavanja tog lijepog mjesta upoznao hodočasnike sa poviješću i zanimljivostima lokaliteta kojim je prošla procesija. Deveta postaja izmoljena je u bazilici bl. Djevice Marije, koja je, naglasio je g. Filipović, jedno pravo čudo, jer je dobrim dijelom sačuvana još od V. stoljeća. Deseta postaja izmoljena je na mjestu koje nosi naziv Kupelwiserov mir, mjesto gdje je želio biti pokopan Paul Kupelwiser (Beč, 1. II. 1843. – Beč, 20. III. 1919.), poznati austrijski industrijalac koji, otkupivši do tada malarično Brijunsko otočje, stvorio od njega najelitniju turističku destinaciju svoga vremena, te ga svojim interventnima trajno oblikovao. Jedanaesta postaja bila je kod ostataka crkve sv. Petra,  a dvanaesta kod Raskrižja Teget, koje se nalazi nedaleko Tvrđave Teget. Tvrđava je dobila ime po admiralu Tegethofu, koji je upravi iz Brijunskog arhipelaga krenuo u famoznu Višku bitku 1866. godine. Pobožnost je zaključena četrnaestom postajom ponovo kod crkve sv. Germana, nakon čega su se sudionici vratili u Fažanu ugodnom petnaestominutnom plovidbom.

Tijekom 3 i pol kilometara duge staze križnog puta između postaja, osim pjesama, koje su predvodili pjevači fažanskog zbora, moljene su desetice krunice na različite nakane, prema nadahnuću dvojice prisutnih svećenika. U čitanju postaja i predmoljenju krunice izmjenjivale su se djelatnice policijskih uprava.  

Neka taj križni put, održan kroz bogatstvo i ljepotu prirode, bude svim sudionicima poticaj no dobro, na istinsko traženje Gospodina, ne samo u svojim molitvama nego i u svakom licu koje u svojoj svakodnevici susrećemo, rečeno je u zaključnoj molitvi.

Najave