Utorak, 23 travnja, 2024
Novosti

Obilježavanje Dana škole

Izložba: Knjige s potpisom

Dana 18. ožujka u knjižnici Pazinskog kolegija otvorena je izložba Knjige s potpisom, kao dio zbirke zavičajne građe Istre. Knjige s potpisom izložba je kojom se dio projekta, tj. zbirka zavičajne građe pod nazivom Florilegium Istricum, predstavlja javnosti.

Želeći već neko vrijeme povezati istarsku tradiciju i suvremenost, što je bila i želja osnivača i prvog ravnatelja Pazinskog kolegija mons. Antuna Heka, zamišljen je projekt Zagrist’ (Zavičajna građa Istre) kako bi sva građa istarske tematike bila sustavno i stručno obrađena i dana javnosti na korištenje. Projekt je zamišljen kao višegodišnji rad, a ova je izložba samo početak niza događanja. Cilj je zbirku predstaviti javnosti za 25. obljetnicu Kolegija.

Posebnost izložbe Knjige s potpisom jest upravo u posvetama i potpisima različitih ljudi na koricama knjiga zavičajne tematike. Dakle, ono što obilježava izložbu Knjige s potpisom nije vrijednost ili rijetkost izdanja nego posebnost tragova koji su ostali na početcima knjiga.

U programu otvorenja Izložbe sudjelovali su učenici Kolegija: Marko Mirosav, Luka Planinić i  Antonela Zaharija, a poseban gost bio je g. Noel Šuran koji je na početku događanja prigodno izveo kantu pod mih Jadri, brode. O samoj Izložbi i Projektu govorila je prof. Kristina Varda.

Izložbu je toplim riječima otvorio ravnatelj Pazinskog kolegija Alejandro Castillo Jiménez, a sve je zaključeno molitvom upućenom sv. Josipu, zaštitniku obitelji. Izložba je otvorena do 18. travnja 2015.

Dan škole

U četvrtak 19. ožujka, na blagdan sv. Josipa, učenici i djelatnici Pazinskog kolegija i ove su godine obilježili Dan škole.

Umjesto nastave, tog su dana učenici sudjelovali u raznim sadržajima. Svečano misno slavlje predvodio je  biskup mons. Dražen Kutleša, u koncelebraciji s ravnateljem Kolegija vlč. Alejandrom Castillom Jiménezom, njegovim zamjenikom vlč. Maksimiljanom Ferlinom i vlč. Vladimirom Brizićem. Ljepotu misnog slavlja obogatio je zbor Pazinskog kolegija pod vodstvom prof. Marice Ursić, a čitanja i Molitvu vjernika čitali su također učenici Kolegija.

U prigodnoj je homiliji mons. Kutleša govorio o poslanju Kolegija i važnosti odgoja za čovjekov život. Koliko je važan intelektualan napredak svakog učenika Kolegija, toliko je važan rast u odgojnom smislu, stasanje u dobrog, poštenog i pravednog čovjeka, rekao je Biskup. Na kraju je sv. mise Biskup svim djelatnicima Kolegija zahvalio na trudu koji ulažu u život ove značajne ustanove za Porečku i Pulsku biskupiju.

Slijedilo je natjecanje učenika u različitim sportskim aktivnostima – odbojci, košarci i nogometu, dok je istovremeno održano i međunarodno matematičko natjecanje Klokan bez granica. Nakon napetih utakmica učenici i djelatnici Kolegija okupili su se u Auli minor gdje je ravnatelj Škole sv. Josipa, zaštitnika obitelji, simbolično predstavio i kao zaštitnika Kolegija.  Slijedio je sažet prikaz događanja u Kolegiju i natjecanja na kojima su tijekom godine dana, od prošlog Dana škole,  sudjelovali učenici Kolegija, zajedno sa svojim mentorima.

Prigodno je nagradio najbolje učenike koji su sudjelovali i imali uspjeha na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. No, sve te uspjehe učenici ne bi mogli ostvariti bez svojih profesora koji, kako je istakao ravnatelj, svoje obrazovanje i usavršavanje nisu završili po završetku studija pa je ravnatelj poimence naveo svakog profesora mentora i savjetnika u Kolegiju te ih također simbolično nagradio.

 Službeni je dio završio domjenkom, a u večernjim su satima, u domskom dijelu, nastavljena zanimljiva natjecanja, npr. u briškuli.

(Nina Maria Laginja)

kolegij Dan škole kolegij Dan škole
 kolegij Dan škole kolegij Dan škole
 kolegij Dan škole 

Najave