Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen blagdan sv. Josipa

U jedinoj istarskoj župi posvećenoj sv. Josipu blagdan nebeskog zaštitnika, 19. ožujka 2015. godine proslavljen je svečanim misnim slavljima, te prigodnim programom.

Središnju euharistiju predvodio je o. Đuro Hontić, župnik i gvardijan pulske župe i samostana sv. Ivana Krstitelja, uz koncelebraciju svećenika i redovnika pulskih župa i samostana.

Otac Hontić je u prigodnoj homiliji naglasio upravo riječi „Ne boj se!“ koje je sveti Josip čuo od anđela u snu. Naime, naglasio je propovjednik citirajući psihološke studije, strah je osjećaj koji se javlja kod osoba koje gledaju samo u sebe, njihov strah proizlazi iz saznanja o vlastitim ograničenjima i nemogućnostima. Oni pak koji gledaju u Boga, i koji vjeruju, ti se ne boje, naglasio je o. Hontić, jer znaju da su pod Njegovom zaštitom. To je poruka koju bi napose sada trebao živjeti i shvatiti hrvatski narod; upravo je zato još davne 1687. Hrvatska stavljena pod zaštitu sv. Josipa, kako bi mu se narod utjecao u teškim vremenima i pogibeljnim povijesnim okolnostima. Štovanje koje je u prošlosti hrvatski narod iskazivao sv. Josipu očito je i po tome što u Hrvatskoj postoji oko 150 crkvi, od kojih su neka i svetišta, posvećenih sv. Josipu. Hrvatsko nacionalno svetište posvećeno sv. Josipu je u Karlovcu.

Obraćajući se djeci nazočnoj na misi, o. Hontić im je preporučio da se u mogućnostima ali i izazovima koje će im donijeti budućnost ugledaju na uzor sv. Josipa, te se poput njega oslanjanju na Boga u rješavanju životnih poteškoća,  kako bi u životu bili sretni.

Već je duži niz godina običaj da iz tri osnovne škole koje postoje na području župe sv. Josipa, te dvije srednje škole, toga dana mnogi učenici i profesori sudjeluju u misnom slavlju. Na kraju mise, kako je to već uobičajeno školski zborovi izveli su kraći glazbeni program. Nastupili su zborovi iz Škole za odgoj i obrazovanje, OŠ Vidikovac i OŠ Monte Zaro.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju gospođe Jelene Orober Bastiančić. 

sv. josipsv. josip 
sv. josip sv. josip 
sv. josip sv. josip 

Najave