1490757U subotu, 2. srpnja 2022. je u pulskoj katedrali završena trodnevnica uoči proslave svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, večer je obilježena izvrsnom glazbenom produkcijom mladih istarskih glazbenika. Prije mise svečano je pjevana prva večernja svetkovine sv. Tome apostola.

Prvu večernju i misno slavlje trećega dana trodnevnice predvodio je vlč. Stipe Breko, predstavnik Labinskog dekanata. On je u homiliji, govoreći o sv. Tomi, izrekao promišljanje o daru vjere u životu čovjeka.  Progovorio je o čovjekovu odnosu prema vjeri kroz više praktičnih primjera iz života, napose istaknuvši da, kako naša vjera ne bi ostala na dječjoj razini potrebno ju je njegovati i izgrađivati sukladno intelektualnom sazrijevanju; a nadasve potrebno je moliti Gospodina da nam podari dar čvrste vjere.

Nakon mise uslijedio je koncert klasične glazbe, Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae, koji je pjevao prvu večernju i animirao misno slavlje, podario je publici vrhunski glazbeni doživljaj. Mladi glazbenici Patricia Žudetić – sopran, Vilma Grazia Žmak – mezzosopran, Mateo Škabić – tenor, Benjamin Šuran – bas i Letizia Ulika Roce – violina, predvođeni voditeljicom Elenom Roce sv. Tomi na čast a istarskoj publici na radost podarili su koncert za pamćenje te još jednom pokazali da istarska klasična glazbena scena, s ovakvim mladim glazbenim virtuozima, ima itekako svjetlu budućnost.

Ti vrsni mladi glazbenici predstavili su se djelima sakralne glazbe i duhovnim skladbama iz poznatih opera kroz partiture grandioznih glazbenih stvaratelja, na repertoaru su se tako našli F. X. Engelhart, J. S. Bach, F. M. Bartholdy, G. Verdi, G. F. Haendel, F. Schubert, E. Elgar, J. Ruther i W. A. Mozart.

Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae je formiran 2020. godine u okviru popratnih sadržaja Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae dugoročno planiranog razvoja istarske glazbene scene. Ideja pokretanja festivalskog ansambla začeta je još na samim počecima projekta te realizirana u okviru nekoliko kasnijih izdanja. Tadašnji sastav sačinjavali su profesionalni glazbenici, u više različitih formacija koje su izvodile repertoar u službi  umjetničke vizije Festivala. Povratničko izdanje Festivala 2020.godine donijelo je sa sobom brojne nove uloge i ciljeve, a neki od njih su upravo promocija i davanje prostora novim generacijama mladih istarskih umjetnika. Naime, hrvatska i svjetska glazbena scena vrve mladim, svestranim i talentiranim ljudima koji, nažalost, nemaju dovoljno prilika pokazati svoje umijeće, steći iskustvo redovitim koncertiranjem i dostatno razvijati vizije svojih budućih umjetničkih pravaca. S obzirom na to, festiva Organum Histriae želi upravo mladim, još nedovoljno etabliranim umjetnicima pružiti šansu, ukazati puno povjerenje i dati podršku na njihovim počecima putovanja glazbenim stazama. Također, kroz svoj rad na Festivalu mladi istarski glazbenici žele promovirati svoju baštinu, sakralnu tradiciju i liturgiju prožetu narodnim prizvukom, istarskom ljestvicom koja je jedinstvena u svijetu.
Od osnutka 2020.god. festivalski ansambl sačinjavaju isključivo istarski mladi glazbenici, uglavnom studenti i srednjoškolci. Perspektivni, nadareni, ambiciozni i željni glazbenih događanja. Riječ je o glazbenicima koji već sada imaju iza sebe ostvarene vrhunske rezultate, neki od njih čak prepoznati u ostatku Europe i zbog toga već sada zaslužuju solističke koncertne angažmane. Okosnicu ovog ansambla čine izniman pjevački kvartet (Patricia Žudetić – sopran; Vilma Grazia Žmak – mezzosopran; Mateo Škabić – tenor; Benjamin Šuran - bas ) i vrsne instrumentalistice, Letizia Ulika Roce (violina), Anamarija Bukovnik (violončelo) te Vanna i Paola Piemonte (orgulje). Umjetnička voditeljica i osnivačica ansambla je Elena Roce, dok kompozitor Krešimir Klarić piše razne aranžmane prilagođene za ovaj sastav, ali i nove kompozicije, te po potrebi korepetira.

( G. Krizman)

 1490693U petak, 1. srpnja 2022., je u Dvigradu, nedaleko Kanfanara, pod pokroviteljstvom Papinskog instituta za crkvenu glazbu i pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske otvorena 20. edicija Festivala rane glazbe Dvigrad festival, koji u Dvigrad vraća srednjovjekovnu, renesansnu i glazbu ranoga baroka.

151. koncert u 20. godini festivala maestralno su svojom virtuoznošću obilježili glazbenici Ansambla Anonima Frotolisti iz Assisija u Toscani. Prvi ovogodišnji koncert održan u crkvi sv. Sofije nosio je naslov “Speculum Musicae”, “Infernum, terra, caelum”.

Otvorenju su nazočili: izaslanik predsjednika Republike Zdravko Zima koji je proglasio festival otvorenim, kanfanarski župnik Joško Listeš, načelnik Općine kanafanar Sandro Jurman te brojni ljubitelji glazbe.  

Spiritus movens, idejni začetnik, ravnatelj i umjetnički voditelj Dvigrad festivala od samoga je početka Alojz Prosoli  iz Zagreba koji je i ove godine zajedno sa svojim suradnicima nastavio ono što je započeo prije dva desetljeća. On je na početku pozdravio sve nazočne, prigodno podijelivši i nosače zvuka sa koncerata održanih tijekom proteklih godina. Zadovoljstvo zbog činjenice što se taj cijenjeni festival održava upravo na području općine Kanfanar u svom je obraćanju izrekao općinski načelnik Sandro Jurman. Prosoli je predstavio i novu producenticu, Mirtu Galešić, s američkog sveučilišta u Santa Fe. Ona je rekla da cijeni kada netko, poput njega, njeguje ljepotu zbog ljepote, i baštinu koja bi inače bila izgubljena.

O tom festivalu koji već dva desetljeća sustavno predstavlja sakralnu i tradicijsku glazbu nastalu do početaka 17. stoljeća, do vremena kad je Dvigrad zbog iseljavanja prestao živjeti, svoj je osvrt u prigodi ovogodišnjeg otvorenja tog usko specijaliziranog glazbenog događanja izrekla i muzikologinja Snježana Mikalušić Ćeran koja je istaknula kako je vrijedno što je taj festival kroz dvadeset godina dovodio u Hrvatsku eminentne izvođače i istraživače rane glazbe te je tako stvoren jedan krug publike koji voli i cijeni tu vrstu glazbe, a njihovim dolascima i Dvigrad je u Europi postao poznat po održavanju festivala rane glazbe.

Pokroviteljstvo "Papinskog instituta za crkvenu glazbu" koje ta manifestacija ima od 2006. godine potvrda je iznimno stručno pripremljenih i ostvarenih izvedbi crkvene glazbe koja je u programima Dvigrad festivala zastupljena ravnopravno sa svjetovnom glazbom. Festival od 2007. godine ima i visoko pokroviteljstvo Predsjednik Republike Hrvatske.

U ime Ansambla Anonima Frottolisti okupljenima se je obratio voditelj Massimiliano Dragoni, koji je je prisjetio da Ansambl u tom sastavu sudjeluje 16 godina, a on osobno od prvog izdanja 2003. godine.

(Ansambl) Anonima Frottolisti, utemeljen je 2008. godine u Asizu kao rezultat susreta glazbenika s međunarodnim glazbenim i studijskim iskustvom, suradnika nekih od najpoznatijih europskih ansambala za ranu glazbu.
U temelju glazbenog projekta Anonima Frottolisti ponovno je otkrivanje repertoara nastalog između petnaestog i šesnaestog stoljeća, glazbenog humanizma. Uz filološko proučavanje ove povijesne faze, Anonima se bavi srednjovjekovnim i renesansnim repertoarom. Praksa i istraživanje Anonima Frottolista obilježeni su korištenjem izvornih partitura, paleografskim i povijesno-muzikološkim proučavanjem, sa sviješću o vrijednosti zapisa i teorije epohe, nastojeći maksimalno veličati umjetnost skladanja koja je došla do naših dana. S obzirom na uvjete, Ansambl se brine za istraživanje i kodifikaciju izvorne i neobjavljene građe. Anonima je nastupala u Italiji i inozemstvu na nekim od najvažnijih festivala rane glazbe te surađuje s Accademia di Arti Antiche Resonars iz Asiza, sa Armoniosoincanto, umjetnički voditelj F. Radicchia, s Crypta Canonicorum, umjetnički voditelj Emiliano Finucci, Effeti Sonori, umjetnički voditelj E. Pasquini.

Skladbe uvrštene u program točno opisuju kulturni presjek oko kojeg su veliki intelektualci uspjeli stvoriti iznimnu arhitekturu, počevši od Danteove Božanstvene komedije, od koje ovaj projekt crpi inspiraciju. Povijesna glazbena karakteristika “Speculum Musicae” u biti je u potrazi za ravnovjesjem između monodijskih formi iz trinaestog stoljeća i primitivnih dvoglasnih i troglasnih polifonija, unutar kojih iste monodije nalaze mjesto, u menzuralnom obliku, transformirajući se u temeljne glasove same glazbene konstrukcije. Repertoar predstavlja mješavinu europskih rukopisa iz Španjolske, Engleske, Francuske, Italije.

Program koncerta: Belial vocatur (Burgos, Monastero de Las Heulgas, fol. 82, XIIIsec.)
Descendit de caelo (clausola)
Planctus (anonimo, gregoriano)
Submersus iacet Pharao (Codez LVI Cividale del Friuli)
Chi vol Lo mondo despreçare (Laudario di Cortona, XIII secolo)
Onques n’ama/ loialment qui pour tourment / Molt m’abelist (Ms. Montpellier, sec. XIII)
Can vei la lauzeta (Bernart de Ventadorn, sec. XIII)
Quen Santa Maria quiser deffender (CSM , Alfonso X el Sabio , sec. XIII)
S’on me regarde (Ms. Montpellier, sec. XIII)
Stella Nova (Laudario di Cortona, XIII sec.)
Cangaudeant Catholici (Calixtinus, sec. XII)
Letare Felix, ( Anonimo, Oxford Library, XIV sec.)
Kyrie summe Rex sempiterne (Ms. 695, Bibl. Sacro Convento di Assisi, sec. XIII)
Campanis cum Cymbalis – Honoremus Dominam (Oxford, XIII sec.)
Domino ( Ms. Pluteus, Firenze, sec. XIII )

U listopadu 2021. počeo je crkveni hod prema Općoj skupštini Biskupske sinode, koja bi se trebala održati u Rimu u listopadu 2023. Nakon Opće skupštine uslijedit će provedba, koja će ponovno uključiti partikularne Crkve.

                Sinodalni hod posvećen je sinodalnosti u Crkvi. Svečani početak Sinodalnoga hoda za Opću Crkvu otvorio je papa Franjo 10. listopada 2021. u Rimu, a naš apostolski upravitelj mons. Dražen Kutleša, nadbiskup, za našu Porečku i Pulsku biskupiju, 16. listopada 2021. u porečkoj bazilici.

                Od kraja listopada 2021. provodili smo smjernice Pripremnoga dokumenta Biskupske sinode pod nazivom: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Pripremni dokument s Vademecumom bio je temom biskupijskih susreta svećenika, vjeroučitelja i Božjeg naroda na župnim razinama u cilju zajedničkog hoda, odgovornosti i poslanja svih u životu Crkve.

                Završetak Sinodalnoga hoda u našoj biskupiji predviđen je na blagdan sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije, u nedjelju 3. srpnja 2022. u pulskoj katedrali u 19 sati kada ćemo svečanom euharistijom zahvaliti Trojedinom Bogu na sinodalnom hodu.

                Pozivamo sve svećenike, redovnike i redovnice, Župne predstavnike sinodalnog hoda i sve vjernike na svečanost zatvaranja Sinodalnoga hoda na biskupijskoj razini.

                Zahvaljujemo svima za uspješan hod u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju, navedeno je u dopisu iz Biskupijskog ordinarijata upućenom svećenicima, redovnicima, redovnicama, crkvenim udrugama i pokretima, te predstavnicima župnih zajednica za sinodalni hod Porečke i Pulske biskupije.

U petak, 1. srpnja 2022. godine, crkvi sv. Franje u Podlabinu postavljena je i otvorena izložba, prva u našoj biskupiji, "Euharistijska čuda diljem svijeta". Samom otvorenju je prethodila sv. misa koju je predvodio don Stipe Breko, inicijator dolaska ove izložbe u naš dekanat.

Izložba "Euharistijska čuda diljem svijeta" je postavljena do 10. srpnja a može se doći razgledavati u crkvi sv. Franje radnim danom od 10:00 h do večernje sv. mise u 19:00 h te nedjeljom pola sata prije sv. misa i pola sata nakon sv. misa. 

On je prilikom otvorenja rekao: "Glavni i idejni začetnik ove izložbe je bl. Carlo Acutis koji je za svog života prikupio oko 130 euharistijskih čuda. Pokrenuo je prvu izložbu u Rimu, 1. listopada 2005.god. Nakon toga je na internet stranici "Euharistijska čuda" objavio sva ta euharistijska čuda koja se mogu naći na toj stranici na mnogo jezika, zasada još nema na hrvatskom jeziku. Carlo se nakon godinu dana nakon što je otvorio izložbu preselio u Nebo. Mi vjerujemo da je on jedan od onih koji prate ovu izložbu s Neba, koji se moli i koji je sada prisutan s nama tu. Od  travnja ove godine izložba je došla u Hrvatsku a trenutno se nalazi na svim kontinentima svijeta. Glavna inicijatorica kod nas je gđa Marija Boras koja je ovo pokrenula i uistinu uložila veliki trud, napor i novac da bi se sve ovo pokrenulo u Hrvatskoj. Posebno mi je drago da smo mi u Labinu prvi u Istri koji smo uzeli ovu izložbu i koji imamo tu mogućnost. Ova je izložba po izvornom obliku kako ju je Carlo osmislio i samo je prevedena na hrvatski. U tijeku su pripreme za osnivanje Udruge bl. Carlo Acutisa u Hrvatskoj a ona postoji u Italiji i na njenom je čelu Carlova mama Antonia. Ova će se Udruga brinuti o upravljanju i organizaciji izložbe."

Za vrijeme razgledavanja izložbe prisutnima su podijeljene blagoslovljene sličice sa likom bl. Carla i zagovornom molitvom, nakon čega je uslijedilo druženje u dvorištu crkve.

 (zupelabindonji.com)

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.