U nedjelju, 18. listopada, na svetim misama u Labinskom dekanatu obilježen je Svjetski dan misija. Tom su prigodom članice Združenog Caritasa župa Gornji i Donji Labin izradile prigodne aranžmane, ukrasne vaze i svjetiljke te ukrasile bočice s blagoslovljenom vodom. Vjernici su nakon svetih misa imali priliku na štandovima ispred crkava uzeti ponuđene aranžmane i dati svoj dar za misije i potrebe naših misionara. Prikupljeno je 4.200,00 kn koje su uplaćene na žiro-račun Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Osim darežljivosti vjernici su pokazali svoju spremnost u podupiranju misija i aktivno sudjelujući u molitvi misijske krunice kroz protekli tjedan.  (LB)

Na Misijsku nedjelju, 18. listopada 2020., u župi Navještenja Marijina u Pićnu svečano misno slavlje u 10,30 sati predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, nakon kojeg je blagoslovio nove kamene križeve pićanske kalvarije.

Prije početka misnog slavlja u ime Župnog pastoralnog vijeća Biskupa je pozdravila gđa. Neva Gržinić. Zahvalila je pritom svima koji su sudjelovali u ovom župnom projektu obnove pićanske kalvarije o njezinoj 90. obljetnici.

Uvodeći u misno slavlje Biskup je izrazio radost što u toj lijepoj prigodi može biti dionikom slavlja i čestitao župljanima na obnovi kalvarije i na drugim materijalnim i duhovnim zahvatima koje u župi provode skupa s vrijednim župnikom, preč. Antunom Kurelovićem.   

U homiliji, u razmišljanju nad evanđeoskim ulomkom 29. nedjelje kroz godinu (Mt 22, 15-21), biskup Milovan je pojasnio kako su se farizeji (uzor opsluživanja židovskog Zakona) i herodovci (htjeli se dodvoriti rimskoj vlasti) raspravom o tome treba li ili ne treba plaćati porez caru, ujedinili da Isusa zaskoče, uhvate u zamci, da štogod on odgovorio, u očima naroda ispadne kriv. Ako kaže da treba caru plaćati porez, bit će proglašen suradnikom rimskog okupatora. Ako pak rekne da caru ne treba plaćati porez, ogriješit će se o rimsku vlast. No Isus je brzo prozreo njihovo licemjerje pa ih je on zaskočio. Nakon što su protivnici na njegov upit kazali da se na kovanici rimskog novca nalaze careva slika i natpis, on im odgovara glasovitom rečenicom: „Podajte caru carevo, a Bogu Božje!“ Dati „caru carevo“ znači da vlast treba poštivati, država ima svoje ovlasti da bi društvo funkcioniralo. Nadalje, biskup je podsjetio da je slika Božja u svakom čovjeku pa „dati Bogu Božje“ znači čovjek pripada Bogu, srce čovjekovo treba uvijek ostati netaknuto od ljudske vlasti, kazao je biskup. Na kraju se osvrnuo na značenje i poruku misijske nedjelje – svjetskog dana misija. Cijela se Crkva danas sjeća naših misionara, tih junaka vjere; prikazujemo svetu misu, molimo za njih, što je naša trajna obaveza, istaknuo je biskup i zaključio citirajući dijelove papine poruke uz svjetski dan misija. Poslanje je slobodan i svjestan odgovor na Božji poziv. No, taj poziv prepoznajemo samo kad živimo osobni odnos s Isusom živim u njegovoj Crkvi. (...) Shvatiti što nam Bog govori u ovim vremenima pandemije predstavlja također izazov za poslanje Crkve. Bolest, patnja, strah i izolacija stavljaju pred nas određena pitanja. Kako biti bližnji onima koji više trpe? Po molitvi, kojom Bog dotiče i pokreće naša srca, postajemo otvoreni za potrebe naše braće i sestara. Proslava Svjetskog dana misija ujedno nam pruža priliku još jednom potvrditi kako su molitva, promišljanje i materijalna pomoć prigode za djelatno sudjelovanje u Isusovu poslanju u njegovoj Crkvi. Sjećajući se naših misionara koji imaju puno križeva i mogu biti vrlo teški, ali ih nose s ljubavlju i mi smo u sekulariziranom svijetu u kojem živimo pozvani naše životne kalvarije vjernički živjeti u svjetlu uskrsnog jutra.

Na kraju mise, prije misnog blagoslova, ministranti su svima podijelili spomen sličice s osnovnim podacima o pićanskoj kalvariji, a pićanski župnik preč. Kurelović je ukratko predstavio ključne trenutke iz njezine povijesti. Pićanska župa ima kalvariju od 1930. i tad je imala tri drvena križa koji su 1938. zamijenjeni betonskim. Dok su se procesije mogle slobodno održavati, na kalvariji je bila jedna postaja u prosnim danima, pred blagdan Uzašašća, na blagdan sv. Marka, a prema predaji i na Veliki Petak se išlo na kalvariju. Kad su procesije zabranjene, kalvarija je počela propadati i zarasla u šikarje, postolja su se urušila, križevi nakrivili.

Obnova uz pučke misije

U pripravi za pučke misije 2001. godine, postolja su nanovo uzidana, iz temelja su ih podigli Lucijan Belušić i sin Adelio iz Pićna. Križevi su poravnati, sav okoliš je pročišćen je i uređen dobrovoljnim radom mnogih župljana. Obnovljenu kalvariju blagoslovio je o. Zvjezdan Linić na blagdan Svih svetih 2003. godine uz veliko mnoštvo župljana. Od tada se kalvarija i okoliš redovito održavaju, a posebno druženje roditelja i djece na prostoru kalvarije redovito bude uoči prve svete pričesti.

 

Obnova uz 90. obljetnicu

Iako je pićanska kalvarija sa svojih devet desetljeća najmlađa u Istri, ove se godine dodatno „pomladila“ zahvaljujući mnogim donatorima – dobila je tri nova kamena križa, uređena su postolja, a  zatrpana je stara japlenica u blizini.

Ovom se obnovom uz njezinu 90. obljetnicu učinilo i puno više nego je u početku planirano, istaknuo je župnik Kurelović te poimence zahvalio zaslužnim pojedincima, a to su: g. Ivan Franković, načelnik Općine Pićan, g. Edo Vretenar, g. Dorijano Brenko, te poduzeću „Beton Tomišić“ i obrtu „Erman“ iz Žminja za donirani materijal. Lista zahvale obuhvatila je poimence sve zidare, električara za priključak struje, vlasnicu terena i druge. Župnik je također zahvalio predvoditelju slavlja biskupu Milovanu i vlč. Milanu Milovanu umirovljenom svećeniku što su uveličali ovo slavlje.

Kalvarija svojim sadržajem više govori nego što mi o njoj možemo reći. Gledajmo je kao mjesto mira i odmora za dušu i tijelo. Isus je križ pretvorio u stablo života. Kalvarija je mjesto na zemlji koje je najbliže Nebu, istaknuo je na kraju preč. Kurelović.

Nakon misnog blagoslova i završne pjesme nazočni su se u slobodnom hodu uputili prema kalvariji koja se nalazi na brežuljku iznad groblja gdje je biskup Milovan blagoslovio nove kamene križeve. Pićanska kalvarija sada upravo sjaji, privlači bjelinom kamenih križeva, uređenim okolišem, pozivajući hodočasnika ili slučajnog prolaznika da zastane, odmori i u molitvi usmjeri svoj pogled prema Nebu.  (np)

Labinske župe su se, na osobit način, uključile u molitvu za misije i misionare u tjednu uoči Svjetskog misijskog dana, 18. listopada. Svakog dana se prije večernje mise moli misijska krunica. U srijedu, 14. listopada, na klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom upućene su molitve Gospodinu u gornjolabinskoj župi a u četvrtak, 15. listopada, održano je Biskupijsko misijsko klanjanje u crkvi Sv. Franje donjolabinske župe. Klanjanje je predvodio vlč. Mirko Vukšić, povjerenik Papinskih misijskih djela za Porečku i Pulsku biskupiju.

„U ovoj godini obilježenoj patnjom koje donijela pandemija COVIDA 19, misijski hod cijele Crkve nastavlja se svijetlom riječi u izvještaju proroka Izaije – Evo me, mene pošalji! To je uvijek novi odgovor na Gospodinovo pitanje: Koga da pošaljem? Taj poziv dolazi iz Božjeg srca, od Njegova milosrđa koje u sadašnjoj svjetskoj krizi postavlja izazov na koji je Crkva pozvana odgovoriti. Shvatili smo da ne možemo ići dalje svatko za sebe već samo u zajednici. Poslanje koje Bog povjerava svakome od nas je osloboditi se straha i zaokupljenosti samima sobom. Pronalazimo sami sebe kada se darujemo drugima. Želimo se i mi u svojoj malenosti dati Gospodinu. Često nam se čini da nemamo što dati, da smo samo potrebni drugoga, ljudske pažnje, snage drugih. Gospodin je naša snaga. On nas šalje u misiju, u svijet. Misija nije program nego naum Božji kojim nas Duh Sveti tjera i nosi u navještanju evanđelja. Bog uvijek prvi ljubi nas i u toj nas ljubavi susreće i poziva. Naš osobni poziv plod je činjenice da smo sinovi i kćeri Božje u Crkvi, Njegova obitelj, braća i sestre, u onoj ljubavi koju nam je Isus posvjedočio. Poslanje je svjestan i slobodan odgovor na Božji poziv. Taj poziv prepoznajemo samo kada živimo osobni odnos s Bogom. Unutarnja raspoloživost veoma je važna ako želimo reći: Evo me, Gospodine! Mene pošalji! Neka Duh Sveti obnovi i ojača naše misionare da osjete ljubav Božju ali i ljubav cijele Crkve, nas koji smo često daleko. Molimo Gospodina da ojača vjera i u našem narodu, u našoj biskupiji, u našem dekanatu, da se damo od Boga voditi.“ (LB)  

labin mis kl

Povodom Misijske nedjelje, 18. listopada, dijecezanski ravnatelj Papinskih Misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, preč. Mirko Vukšić uputio je prigodnu poruku. On nas, u prigodi Misijske nedjelje, poziva na molitvu za misionare, koji često djeluju u ekstremnim uvjetima. No, citirajući poruku pape Franje, preč. Vukšić nas podsjeća da smo svi pozvani biti misionari te se molitveno i materijalno priključiti podršci djelovanja misionara.   

 

Poruka Papinskih misijskih djela Hrvatske

Još smo ovdje - Ususret Svjetskom danu misija

Papinska misijska djela Hrvatske objavila su međunarodnu video poruku kojom misionari diljem svijeta te predstavnici mjesnih Crkava misijskih područja udružuju svoje glasove kako bi poslali poruku nade svijetu.

Papa Franjo istaknuo je svoju ljubav prema Papinskim misijskim djelima, ističući da su misije srce i identitet Crkve, a svjetska mreža Papinskih misijskih djela odražavabogatu raznolikost "ljudi s tisuću lica".Ta su lica predstavljena u inspirativnom videu koji povezuje više od 30 misionara sa sjedištem u preko 25 različitih zemalja koji govore razne jezike.

Video je inicijativa različitih nacionalnih uprava Papinskih misijskih djela kao pripremu za 94. Svjetski dan misija, obilježava u nedjelju, 18. listopada diljem cijelog svijeta s geslom "Evo me, mene pošalji ".Nadahnuti riječima Svetog Oca, svi smo pozvani u obitelj misionara širom svijeta koji kažu: još smo ovdje.

Video čine svjedočanstva vjerskih vođa misijskih područja poputkardinala Charlesa Maung Boa, nadbiskupa Yangona u Mianmaru ili španjolskog isusovcaKikea Figaredoa, apostolskog prefekta Battambanga u Kambodži i misionara raznih nacionalnosti. Među njima je i španjolski svećenikJosé María Cantal Rivas, koji djeluje na području međureligijskog dijaloga u Alžiru, o. Anton, malteški misionar u Guatemali – župnik u prašumi,s. Francise, Irkinja koja djeluje u Pakistanu i radi s najmarginaliziranijima u društvu. U video je i hrvatska misionarka s. Veronika Ćibarićkoja djeluje sa sestrama milosrdnicama na Salomonskim Otocima.

Misionari su poslali poruku da svi smo pozvani ostati vjerni misijama i u vremenima nedaća koja sada proživljavamo. „Imati misiju znači voljeti, a ljubav sve čini mogućim, zbog toga ćemo nastaviti biti ovdje“, jednoglasno su poručili misionari diljem svijeta.

Naši su se životi promijenili, čini se da je sve neizvjesno, ali jedno je sigurno: misionari nastavljaju davati svoje živote, nastavljaju sa svojim narodom bez obzira što se dogodilo. I kad svi drugi odu misionari ne ostavljaju ljude jer žive s njima i dijele njihovu svakodnevnicu. Surađujte kako bi njihov rad i dalje bio moguć: www.misije.hr

#missioHR

#Svjetskidanmisija

#jošsmoovdje

Najave i obavijesti

Nedjelja: 1 Stu 2020
Misa na pulskom Gradskom groblju Monte Giro
Nedjelja: 1 Stu 2020
Svetkovina Svih svetih u Poreču

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.