Povodom 100. godišnjice rođenja bl. Miroslava Bulešića Župa sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile iz Lanišća naručila je video uradak koji prikazuje svu ljepotu i osebujnost mjesta gdje je svoj mučenički prelazak u vječnost dočekao naš bl. Miroslav Bulešić. Video uradak je djelo Rose – art studija.

https: 

Drugi video donosi kadrove s hodočašća Porečkog dekanata u Lanišće koje je održano u ožujku 2020. godine.

https: 

Vlč. Josip Zović, svećenik Porečke i Pulske biskupije, preminuo je u srijedu, 8. srpnja 2020. u 74. godini života i 50. godini svećeništva.
Vlč. Zović rođen je u selu Kristani, nedaleko mjesta Sveti Petar u Šumi 18. veljače 1946. godine, gdje je kršten četiri dana kasnije, 22. veljače, a ondje je primio i sakrament potvrde 7. listopada 1956. godine. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Svetom Petru u Šumi, a srednju školu pohađao je u Biskupijskom sjemeništu u Pazinu. Ispit zrelosti položio je 1964. godine. Filozofsko teološke studije pohađao je od 1966. do 1971. u Zadru i Rijeci gdje je prema crkvenim normama apsolvirao 24. lipnja 1971. Za đakona je zaređen u Rijeci, o blagdanu sv. Josipa, 19. ožujka 1969. godine, po rukama nadbiskupa Josipa Pavlišića. Za svećenika je zaređen u svojoj rodnoj Župi sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi, 23. kolovoza 1970. godine po rukama biskupa mons. dr. Dragutina Nežića. Vojnu obvezu odslužio je u Skopju, u Makedoniji od 1965. do 1966. godine.
Nakon ređenja prve župe kojima je upravljao bile su Tupljak i Krbune, od 1970. do 1974. godine. U tom vremenu, od 1971. do 1974. bio je i pastoralni suradnik u Šumberu. Od 1974. do 1980. upravljao je župama Zrenj i Salež. Nakon toga biva premješten u Kašćergu i Zamask gdje ostaje do 1986. godine. Od 1986. do 1988. upravljao je župama Ćepić, Šušnjevica i Brdo, a u tom vremenu, od 1997. do 1998. i župom Sveta Nedelja. Narednih deset godina, od 24. kolovoza 1998., do 4. kolovoza 2008. godine bio je župnik Motovuna i Brkača. Od kolovoza 2008. do 2014. bio je župnik Raše i sv. Lovreča Labinskog. Od 2014. do 2015. bio je župnik u Ližnjanu, a nakon toga je umirovljen te odlazi živjeti u Svećenički doma „Betanija“ u Puli. Godine 2019. postaje pastoralni suradnik u Kanfanaru, gdje ostaje do smrti, do 8. srpnja 2020. godine. Od stranih jezika poznavao je talijanski, francuski, njemački i engleski, a uz pastoralne aktivnosti zanimala ga je glazba i građevinarstvo.
Sprovod vlč. Josipa Zovića bit će u Svetom Petru u Šumi, u krugu obitelji.
Poštovanog pokojnika preporučujemo u molitve.
Počivao u miru Božjem.

Bog ima predivan plan spasenja za svakog čovjeka želeći mu dati život vječni. Prava ljubav je u tome da je nas, koji ne ljubimo Boga i koji smo prema njemu često puta vrlo hladni, Bog toliko ljubio i dao nam svoga Sina - rekao je don Leonard Škec, maldomisnik Porečke i Pulske biksupije na svojoj mladoj misi u rodnom Zadru, u subotu, 4. srpnja 2020. Kao maldomisniku dodijeljena mu je služba župnog vikara u župama Svetog Lovre u Premanturi i Pohođenja BDM u Pomeru, u Pulskome dekanatu.

            Vlč. Maksimilijan Buždon imenuje se biskupijskim povjerenikom za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

         Preč. Marijan Kancijanić razrješuje se službe župnika župa Sv. Kuzme i Damjana mučenika u Kašteliru i Sv. Ivana Krstitelja u Labincima, te se umirovljuje.

            Vlč. Želimir Bagavac imenuje se župnim upraviteljem župa Sv. Kuzme i Damjana mučenika u Kašteliru i Sv. Ivana Krstitelja u Labincima.

            Vlč. Joel Catary razrješuje se službe župnog upravitelja župe Sv. Roka prezbitrera u Galižani.

            Vlč. Vladimir Brizić razrješuje se službe u župama Sv. Lovre mučenika u Svetom Lovreču Labinskom i Sv. Lucije djevice i mučenice u Skitači, te se imenuje župnikom župe Sv. Roka prezbitera u Galižani i duhovnim pomoćnikom župe Sv. Blaža biskupa i mučenika u Vodnjanu.

            Vlč. Leonard Škec, mladomisnik imenuje se župnim vikarom župa Sv. Lovre mučenika u Prremanturi i Pohođenja BDM u Pomeru.

            Vlč. Wojciech Wlazlo, mladomisnik imenuje se župnim vikarom župa Gospe Fatimske u Labinu, Presvetoga Srca Isusova – Labin Marcilnica, Sv. Lovre mučenika u Svetom Lovreču Labinskom i Sv. Lucije djevice i mučenice u Skitači.

            Vlč. Graziano Di Crescenzo, mladomisnik stavlja se na raspolaganje Neokatekumenskom putu.

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.