Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Žminj: Predstavljena knjiga „Uvijek si uz mene“

U petak, 20. listopada, u žminjskoj župnoj crkvi održano je predstavljanje knjige „Uvijek si uz mene“ spisateljice Marije Sošić. Predstavljanju su, uz brojne žitelje Žminja i goste iz raznih krajeva, nazočili mnogi svećenici, biskup u miru mons. Ivan Milovan te pojedini pripadnici istarskog spisateljskog kruga.

Uvodni pozdrav okupljenima i predstavljanje sadržaja večeri na početku je izrekao župnik domaćin vlč. Jordan Rovis. Milica Kranjčić, dugogodišnja profesorica hrvatskog jezika u žminjskoj osnovnoj školi, također autorica brojnih izdanja dijalektalnog izričaja, osvrnula se na spisateljski opus Marije Sošić, protkavši svoje izlaganje brojnim sjećanjima iz djetinjstva i odrastanja u otprilike istom periodu u susjednom selu. O knjizi je zatim govorio mons. Vilim Grbac, generalni vikar Porečke i Pulske biskupije, koji je napisao i predgovor izdanja. Sama autorica se, osim prigodnih zahvala svima koji su joj pomogli u realizaciji tog projekta, prisjetila pojedinih događaja iz djetinjstva koji su, stihovima ili prozom zapisani i u knjizi, te pročitala nekoliko pjesama, uz ostalo „Vlasi materini“ i pjesmu posvećenu biskupu Ivanu Milovanu. Knjiga donosi sjećanje na težak život skromne i jednostavne istarske obitelji čiji se otac nije vratio iz logora u Drugom svjetskom ratu. Unatoč velikoj neimaštini, majka je, uz nebrojene žrtve uspjela podići i za život pripremiti devetero djece.    

Autorica se u knjizi posebno prisjeća svog pokojnog brata vlč. Pavla Modrušana, s kojim je bila posebno povezana, te kojemu je i posvetila knjigu. Vlč. Modrušan, mladi i veoma omiljeni svećenik, poginuo je u prometnoj nesreći samo tri godine nakon što je zaređen za svećenika.

Knjiga, stihovima, proznim tekstom te fotografijama, donosi prikaz jednoga vremena, sliku života istarskog puka u mukotrpnom procesu oporavka od strahota Drugog svjetskog rata, koji u novim ideološkim okolnostima prirodno teži ka očuvanju svog vjerskog identiteta.

Na kraju predstavljanja, kojeg su pjesmom uljepšali i pjevači žminjske župe, autorica je pojedinim uzvanicima svečano uručila primjerak knjige.   

Najave