Petak, 19 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Grožnjan: Predstavljena knjiga „Blaženi Francesco Bonifacio“

U srijedu, 7. rujna, upravo na 104. rođendan bl. Francesca Bonifacia, 4 dana prije 70. obljetnice mučeništva, u Grožnjanu je predstavljena prva knjiga o njemu na hrvatskom jeziku. Knjigu su predstavili priređivači vlč. Ilija Jakovljević i Mario Ravalico. Vlč. Jakovljević je biskupijski povjerenik za popis žrtava II. svjetskog rata i poraća te vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, a Mario Ravalico napisao je dvije knjige o bl. Bonifaciu i najaktivniji je promicatelj Blaženikovog lika i djela.

Skup u Grožnjanskoj župnoj crkvi uvodnim pozdravom otvorio je domaći župnik vlč. Miroslaw Paraniak te župni zbor prigodnom pjesmom.

Prije početka izlaganja priređivača nećak Blaženika, Ginafranco Bonifacio, pozvan je da otkrije novu veliku sliku blaženika, koju je prema predlošku najpoznatije don Francescove slike, u tehnici akrilnih boja, naslikao grožnjanski župnik, akademski slikar vlč. Miroslaw Paraniak.

Ravalico je o Blaženiku govorio podijelivši njegov životni put u 4 faze: djetinjstvo, svećenička formacija, pastoralno djelovanje i  mučeništvo. Kao ponajbolji poznavatelj lika i djela bl. Bonifacia kroz sve dijelove izlaganja izrekao je mnoge zanimljive detalje o Blaženiku, neke i dosad posve nepoznate, a plod su njegovog neumornog rada na promicanju lika i djela, ali jednako tako i upornog, neumoljivog traganja, ne bi li se ipak doznalo mjesto gdje počivaju zemni ostaci don Francesca. Istaknuo je i zapis koji stoji u Positio super martyrio, dokumentu koji je osnova njegove beatifikacije, o tome kako je dok su ga mučili, prije nego će ga ubiti, molio od Boga oprost za napadače. U njegovu su brevijaru kojeg je čitao kada su ga odvodili posebno ostali zabilježeni ulomci Te Deum i Miserere, dodao je Ravalico.

Drugo izlaganje održao je vlč. Jakovljević

Ovaj kraja u drugom svjetskom ratu i poraću doživio je velika stradanja i simbolom tih stradanja je don Francesco, rekao je vlč. Jakovljević u svome izlaganju. On nije ubijen samo zato što je bio Talijan, jer su na popisu za likvidaciju bili i drugi svećenici (Talijani i Hrvati) s ovog područja; već je ubijen zato što je bio katolički svećenik. Bl. Francesco, u svojim govorima i djelima, nikad ništa nije nažao učinio nijednom čovjeku bez obzira koje nacionalnosti bio. Nije se bavio politikom i u njegovim zapisima ne možemo ništa naći da je ružno rekao o bilo kome, stoga je još više neshvatljivo da je bez suđenja i osude bio ubijen; da mu se do današnjeg dana ne zna za kosti.

Don Francesco je posebnu skrb pokazivao prema mladima, bolesnima i siromašnima, naglasio je vlč. Jakovljević. Osim toga, iako vrlo mlad, bio je poznat kao vrstan ispovjednik; postoje svjedočanstva kako su vjernici iz Novigrada, koji su uobičajeno za velike ispovijedi pred Uskrs odlazili k benediktincima u Dajlu, za Blaženikovog pastoralnog djelovanja u Novigradu svi radije odlazili k njemu na ispovijed.

Ovom knjigom sam želio da don Francesco ponovno progovori ovim krajem, da njegove riječi odzvanjaju u kućama potomaka župljana koje je volio i koji su njega jako voljeli, rekao je vlč. Jakovljević. Blaženikove su riječi duboko prožete evanđeljem i naukom Crkve. On je svu svoju snagu crpio iz odnosa prema Kristu, kroz molitvu, meditaciju, klanjanje.  

Knjiga se sastoji od tri dijela: prvi dio donosi životopis sa kontekstualnim pojašnjenjima povijesnih okolnosti toga kraja, drugi dio sadrži njegove duhovne obnove, propovijedi i meditacije a u trećem dijelu su fragmenti njegovih promišljanja zapisanih u duhovnome dnevniku.

Čitajući ta njegova razmišljanja i duhovne obnove one i nama mogu poslužiti da svaki mjesec možemo učiniti jednu malu osobnu duhovu obnovu, zaključio je vlč. Jakovljević.

Predstavljanje je završeno zajedničkom molitvom za zagovor pred slikom Blaženika.

{mp3}za-vzc-knjiga-Bonifacio{/mp3}

Najave